ΤΟΠΙΚΑ

Διαπρέπει το …«Βολιώτικο DNA»

διαπρέπει-το-βολιώτικο-dna-743066

Η διακεκριμένη Βολιώτισσα επιστήμονας της διασποράς Ελευθερία Ζεγγίνη αναλαμβάνει διευθύντρια του νέου Ινστιτούτου Γενετικής στο Μόναχο

«Βολιώτικο DNΑ» στο Ινστιτούτο Γενετικής του Μονάχου. Το «τιμόνι» του νέου Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Ερευνητικού Κέντρου Helmholtz του Μονάχου αναλαμβάνει ως διευθύντρια η διακεκριμένη Βολιώτισσα καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής Ελευθερία Ζεγγίνη, η οποία πέρυσι τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2017 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Εγινε διεθνώς γνωστή για τις έρευνές της που συνδυάζουν την επιδημιολογία με την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων (big data) στη γενετική, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των ασθενειών και την προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι που η καθηγήτρια Ε. Ζεγγίνη αποφάσισε πως το ιδανικό περιβάλλον για τις οραματικές μελέτες της είναι εδώ μαζί μας στο Μόναχο. Ως νέα επιστήμων, ήδη έχει κάνει περισσότερες από μία ανακαλύψεις νέων δρόμων προς την εξατομικευμένη ιατρική και την πρόληψη ακριβείας», δήλωσε ο καθηγητής Ματίας Τσεπ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Helmholtz του Μονάχου.

Η Ελευθερία Ζεγγίνη έχει κάνει μεταξύ άλλων σημαντικές ανακαλύψεις για τη νεανική αρθρίτιδα, τις ρευματικές νόσους και το διαβήτη τύπου 2.

Πριν από έναν και πλέον χρόνο μαζί με την ερευνητική της ομάδα, ανακάλυψαν τα γονίδια που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε νέες πιο στοχευμένες θεραπείες για όσους πάσχουν από τη νόσο.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των γενετικών αιτιών της οστεοαρθρίτιδας και τους μηχανισμούς που δημιουργούν τη νόσο. Έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να αναπτύξουμε νέες θεραπείες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από την πάθηση» είχε τονίσει η Ελευθερία Ζεγγίνη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τον Μάρτιο του 2018.

Σήμερα η Βολιώτισσα γενετίστρια, συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 55 κορυφαίους νέους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μάλιστα επικεφαλής 15μελούς ομάδας με επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, ακόμη και από το Μεξικό. Μέλος της ίδιας ομάδας είναι επίσης η αδερφή της Ελένη Ζεγγίνη νοσηλεύτρια και ο επίσης Βολιώτης Κώστας Χατζηκωτούλας.

Η Ελευθερία γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές και το Λύκειο. Έλαβε το πτυχίο της στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1999 και από τότε ξεκίνησε για εκείνη μία λαμπρή καριέρα. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Ανοσογενετική Νεανικής Αρθρίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 2003, έκανε μια σύντομη μεταδιδακτορική έρευνα στη στατιστική γενετική με εξειδίκευση στις ρευματικές παθήσεις, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Γονιδιωματικής και Ιατρικής Έρευνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research. Ταυτόχρονα, έγινε ακόμη πιο γνωστή από τις δημοσιεύσεις της σε περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις.

Εχει βραβευτεί με το βραβείο Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας από τη Βρετανική Κοινωνία Ρευματολογίας το 2002 και από την Ευρωπαϊκή Ομάδα κατά του Ρευματισμού το 2003, έλαβε το βραβείο Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2007, το βραβείο Νέο Ανερχόμενο Αστέρι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελέτη του διαβήτη το 2008 και τον τίτλο της επίτιμης καθηγήτριας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Λέστερ το 2013.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου