ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτική κρίση ζει η Τουρκία

πολιτική-κρίση-ζει-η-τουρκία-851206

Νέα διαδήλωση Κεμαλιστών την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μόνο ώρες μετά την σκληρή απάντηση του Ερντογάν στο μήνυμα των στρατηγών σχετικά με την προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η επόμενη ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση θα γίνει αύριο.
Ο ίδιος ο Γκιουλ επανέλαβε την Κυριακή ότι η υποψηφιότητά του εξακολουθεί να ισχύει, ενώ ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες το απόγευμα της Δευτέρας.
Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα -σύμφωνα με τους διοργανωτές- πλημμύρισαν την Κωνσταντινόπουλη, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα κεμαλιστικών οργανώσεων, επγγελματικών ενώσεων, συνδικάτων κ.λπ. για μια ογκώδη διαδήλωση υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες σε διαδήλωση στην Αγκυρα.
Το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην Τουρκία, ενώ στο «παιχνίδι» μπήκαν δυναμικά οι στρατηγοί.
Μετά την αποτυχημένη πρώτη ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση οι Ένοπλες Δυνάμεις εξέδωσαν ανακοίνωση προειδοποιώντας: «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν χρειαστεί θα τοποθετηθούν και θα ενεργήσουν με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο».
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν εξίσου σκληρή: «Ούτε το έθνος ούτε η ιστορία θα συγχωρήσουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν ή να αμαυρώσουν την κοινωνική μας δομή ή το πνεύμα μας της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας».
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο καλείται τώρα να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη της πρώτης ψηφοφορίας.
Σε περίπτωση που η διαδικασία κριθεί αντισυνταγματική τότε η χώρα οδηγείται σε γενικές εκλογές εντός 45 ημερών.
Σύνφωνα με τον τουρκικό Τύπο, εννέα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ταχθούν υπέρ της προσφυγής και μόνο δύο θα υποστηρίξουν ότι η διαδικασία ήταν σύμφωνη προς το Σύνταγμα.
Σε περίπτωση που η διαδικασία συνεχιστεί, τότε θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στον οποίο απαιτείται επίσης η ίδια ενισχυμένη πλειοψηφία των 367 ψήφων.
Εάν και πάλι δεν υπάρξει εκλογή προέδρου, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, τότε διεξάγεται τρίτος γύρος στον οποίο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 276 ψήφοι.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναμένεται να εκλεγεί σε αυτόν το γύρο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι αδιάσπαστες αρχές της δημοκρατίας και της κοσμικότητας» τάχθηκε, εξάλλου, η Ένωση των Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD).
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Τέρι Ντέιβις, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δηλώνει «ανήσυχος» για τις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών. «Φαίνεται πως είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να επηρεαστεί η εκλογή του νέου προέδρου» αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης.
«Οι στρατιωτικοί πρέπει να μείνουν στους στρατώνες και να μην ασχολούνται με την πολιτική» συνεχίζει ο Ντέιβις, ο οποίος κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφείς αποστάσεις από την ανάμιξη των στρατιωτικών στην πολιτική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου