ΤΟΠΙΚΑ

Mε μια βαλίτσα… στο χέρι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

mε-μια-βαλίτσα-στο-χέρι-οι-αναπληρωτές-743796

Με μια βαλίτσα στο χέρι ζουν επί σειρά ετών περί τους 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πολλοί εκ των οποίων από τη Μαγνησία. Χθες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και μέλη της πανελλήνιας πρωτοβουλίας αναπληρωτών, που απαίτησαν να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών και να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο δημόσιο σχολείο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια δασκάλα Κωνσταντίνα Ρηγάκη που διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο ως αναπληρώτρια, «άλλη μία χρονιά ξεκίνησε με το ίδιο καθεστώς, με αναπληρωτές στα σχολεία, όπου παρά το γεγονός ότι υφίστανται μόνιμα κενά δεν καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό».

«Οι αναπληρωτές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν δουλειά μόνο για λίγους μήνες κι ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους. Αναγκάζονται κάθε χρόνο να αναζητούν στέγη σε διαφορετικό μέρος ή να διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο. Ξεκινάμε κάθε χρόνο από το μηδέν, σε νέο τόπο, νέο σχολείο, με νέους μαθητές», τόνισε η κ. Ρηγάκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε προσωπικός ούτε οικογενειακός προγραμματισμός.

«Αποφοίτησα το 2013 και έκτοτε περιμένω να διοριστώ ως αναπληρωτής. Μέχρι στιγμής δεν έχω εργαστεί σε κάποιο σχολείο, γιατί βρίσκομαι χαμηλά στον πίνακα των αναπληρωτών. Δεν είναι ζωή αυτή που προσφέρουν. Να περιμένουμε τι; Και μέχρι πότε;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης Στεργιόπουλος, αναπληρωτής δάσκαλος.

Για «παραμυθάκι της Κυβέρνησης περί κανονικότητας στα σχολεία», μίλησε εξάλλου ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Βασίλης Τίρχας, ο οποίος απαίτησε μόνιμους διορισμούς στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία υπάρχουν ακόμα δεκάδες κενά που δεν έχουν καλυφθεί: 2 Νηπιαγωγοί στη Β΄ Περιοχή, 1 καθηγητής Μουσικής στη Β΄, 1 καθηγητής Γερμανικής στην Α΄ Περιοχή, 2 καθηγητές Πληροφορικής στην Α΄, 35 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής για Παράλληλη Στήριξη, 10 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής για στελέχωση Τμημάτων Ένταξης, 12 καθηγητές Εικαστικών και Θεατρολόγοι και 4 δάσκαλοι στην Α΄ Περιοχή για τη λειτουργία της Δ.Υ.Ε.Π.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα υπάρχοντα κενά να αφορούν 10 καθηγητές Φυσικής στην Α΄ Περιοχή, ενώ στα νησιά υπάρχουν ελλείψεις 5 Φιλολόγων (ΠΕ 02), 3 Μαθηματικών (ΠΕ 03), 3 καθηγητών Φυσικής ((ΠΕ 04), 2 Νομικών (ΠΕ 78) κ.ά. Επίσης, παρατηρούνται πολλές ώρες κενών σε καθηγητές Γαλλικής, Αγγλικής, Γερμανικής (ΠΕ 05, ΠΕ 06, ΠΕ 07).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου