ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποκτά ιστορικό αρχείο

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-αποκτά-ιστ-744444

Ιστορικό αρχείο μέσα από το οποίο θα καταγράφεται όχι μόνο η ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνιας λειτουργίας αλλά και η ιστορία των πόλεων στις οποίες δραστηριοποιείται αποκτά το θεσσαλικό ΑΕΙ. Το ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη με απόφαση της Συγκλήτου, με σκοπό να καλύψει ένα κενό που υπήρχε και να λειτουργήσει ως ένας φορέας που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται το αρχειακό υλικό που αφορά στην ιστορία του ίδιου του ιδρύματος, του ανθρώπινου δυναμικού του αλλά και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ., πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας έργου του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 900.000 ευρώ στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» και αφορά στη δημιουργία του ιστορικού αρχείου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 36 μηνών.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ερευνητικό έργο, η ερευνητική ομάδα του Π.Θ. θα συνεργαστεί με την εταιρεία Data Scouting από τη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας το αρχειακό υλικό που συγκεντρώνεται θα είναι προσβάσιμο και επεξεργάσιμο από ερευνητές αλλά και από πολίτες.

«Το ερευνητικό κομμάτι του έργου για την συγκέντρωση, οργάνωση και τροφοδότηση με υλικό είναι η δουλειά της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου και το ερευνητικό κομμάτι που αφορά στην πλατφόρμα, είναι η δουλειά της εταιρείας. Το σχέδιό μας είναι το πληροφοριακό υλικό που θα τροφοδοτεί την πλατφόρμα να αφορά ιστορικά αρχεία που δεν συνδέονται μόνο με το Π.Θ. αλλά περιλαμβάνει υλικά και άυλα τεκμήρια της ιστορίας σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά με κάποιες αρχειακές συλλογές που διαθέτει το Π.Θ. όπως το αρχείο Ματσάγγου, η δωρεά του προσωπικού αρχείου του Παντελή Λαζαρίδη. Με αυτές θα δουλέψουμε πιλοτικά αλλά η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα μπορεί να τροφοδοτείται με κάθε είδους υλικό που θα αφορά την περιφέρεια Θεσσαλίας», υπογράμμισε η κ. Λαλιώτου στο περιθώριο της συνάντησης.

Η ποικιλία των πηγών για τη σύνθεση του ιστορικού αρχείου είναι τεράστια και αφορά από έντυπο υλικό, έγγραφα, οπτικό υλικό, ψηφιακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις.

Από την πλευρά το μέλος της ομάδας έργου, ιστορικός και μεταδιδακτορική απόφοιτος του Π.Θ., Ιουλία Πεντάζου, υπογράμμισε ότι «η δημιουργία από την αρχή ενός αρχείου και μάλιστα ενός πανεπιστημίου είναι ενδιαφέρουσα πρόκληση διότι μέσα από τον σχεδιασμό αυτής της δουλειάς μπορεί ακριβώς να συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Π.Θ., αφετέρου να αναδείξει την δυναμική του σε διάφορους τομείς. Οπότε ο στόχος του σχεδιασμού δεν είναι απλώς να καταχωρήσει υλικά αλλά να παράξει ιδέες για το τι σημαίνει συλλογές, πώς μπορούν να συγκεντρωθούν με άξονα πώς μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και ο ερευνητής και ο πολίτης. Το αρχείο είναι ένα βήμα σύνδεσης ανάμεσα στη δουλειά του Πανεπιστημίου και στο ευρύ κοινό και τους ερευνητές».

Σημειώνεται ότι τεχνικός επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Γιάννης Κλαψόπουλος και στην ομάδα έργου συμμετέχει και ο καθηγητής Βασίλης Μπουρδάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου