ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοπή κατά της επιταγής της ΕΡΓΗΛ για τα 9,2 εκατ. ευρώ

ανακοπή-κατά-της-επιταγής-της-εργηλ-γι-744542

Με φόντο τη νέα –τρίτη κατά σειρά- κατάσχεση στην οποία προχώρησε η ΕΡΓΗΛ σε λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, βάζοντας… χέρι ακόμη και στον λογαριασμό μισθοδοσίας των εργαζομένων απ’ όπου πήρε ποσό 212.000 ευρώ, εξετάστηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου η πρώτη ανακοπή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της επιταγής προς εκτέλεση της ΕΡΓΗΛ στην οποία ο Αρειος Πάγος έχει επιδικάσει ποσό 9,2 εκατ. ευρώ.

Η επιταγή προς εκτέλεση που στάλθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ τον περασμένο Απρίλιο, μετά το απόγραφο τον Ιούλιο του 2017 είναι το δεύτερο βήμα πριν την κατάσχεση χρημάτων από τα ταμεία της επιχείρησης που ήδη πάντως έχει απολέσει περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Στην ακροαματική διαδικασία η ΔΕΥΑΜΒ μέσω του νομικού της συμβούλου Γιάννη Καραγκιόζου υποστήριξε ότι η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι καταχρηστική και έγινε τρεις ημέρες πριν την εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ στο Εφετείο Λάρισας, με την οποία διεκδικεί από την ΕΡΓΗΛ ποσό 6,5 εκατ. ευρώ περίπου ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Οπως τονίστηκε μολονότι από το 2014 η ΕΡΓΗΛ είχε τη δυνατότητα να κινήσει τις διαδικασίες δεν το έκανε παρά μόνο όταν διαπίστωσε ότι η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ ήταν βάσιμη. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι οι λογαριασμοί στους οποίους η ΕΡΓΗΛ επιχειρεί να κάνει κατάσχεση είναι ακατάσχετοι καθώς τα χρηματικά ποσά που είναι κατατεθειμένα προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη κι ως τέτοια θα πρέπει να επιστρέψουν στους πολίτες.

Τέλος αναλύθηκαν μία σειρά λόγοι ακυρότητας της επιταγής προς εκτέλεση, όπως για παράδειγμα ότι η ΕΡΓΗΛ δεν έχει κόψει τιμολόγιο άρα δεν έχει πληρώσει ΦΠΑ και επομένως δεν δικαιούται να το ζητά.

Ως μάρτυρας από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ εξετάστηκε ο πρώην πρόεδρος Αρης Σαββάκης.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΜΒ έχει ανοίξει μια «βεντάλια» περίπου 30 δικαστικών ενεργειών που είναι σε εκκρεμότητα για να προασπίσει τα συμφέροντα της επιχείρησης, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Σημαντικότερη όλων είναι η αγωγή που συζητήθηκε στο Εφετείο και επί της οποίας αναμένεται απόφαση που θα καθορίσει και την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου