ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα ημερών το σχέδιο Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο

θέμα-ημερών-το-σχέδιο-νόμου-για-το-νέο-π-745452

Εως αύριο Παρασκευή αναμένεται να αποσταλεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του ΑΕΙ με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το Σχέδιο Νόμου που αναμένεται πλέον από μέρα σε μέρα δεν θα αφορά αποκλειστικά τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά το «πακέτο» θα περιλαμβάνει τις αλλαγές και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το παραπάνω έκανε γνωστό η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τη συνέχιση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το Σχέδιο Νόμου θα αναρτηθεί στη διαβούλευση για περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση προκειμένου να ισχύσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

«Η νομοθέτηση θα είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα το σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί. Πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε για τις αλλαγές, άρα θα πρέπει να ξέρουμε με τι δεδομένα θα σχεδιάσουμε», ανέφερε η κ. Λαλιώτου.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν από την έναρξη του 2019, προκειμένου τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οπότε και θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, να τεθούν σε ισχύ.

Η υπόθεση συνένωσης του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα αναλάμβανε να καταθέσει στο Υπουργείο ενιαία πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο. Υπήρξαν διαφωνίες και κάθε ίδρυμα κατέθεσε τελικώς τη δική του πρόταση, με αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να προκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας με μικρές αλλαγές. Στην υπόθεση οικοδόμηση της «νέας αρχιτεκτονικής» του ιδρύματος, εγέρθηκαν και αξιώσεις από τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, με τον Βόλο να βρίσκεται σε θέση «άμυνας» απέναντι σε αξιώσεις γειτόνων που διεκδίκησαν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα».

Ακολούθησε διαβούλευση, με το Π.Θ. να βάζει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου 19 «κόκκινες γραμμές» μεταξύ των οποίων η παραμονή της έδρας της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στον Βόλο κι όχι στη Λάρισα, αλλά και η δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Βόλο ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενισχυθεί επίσης η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία. Επιμέρους ενστάσεις διατυπώθηκαν για τον αριθμό των απαιτούμενων νέων θέσεων ΔΕΠ (ζητήθηκαν 110), για θεσμικά ζητήματα ένταξης των καθηγητών των ΤΕΙ στο ΑΕΙ, για τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών, το μετασχηματισμό της Ιατρικής σε μονοτηματική Σχολή, τη δημιουργία τμήματος τουρισμού στον Βόλο που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της νέας οικονομικής σχολής κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε επισκεφθεί τον Βόλο και τη Λάρισα, δεσμευόμενος να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν πριν η πρόταση πάρει τη μορφή του σχεδίου Νόμου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου