ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε γνωστή Βολιώτισσα

απεβίωσε-γνωστή-βολιώτισσα-745470

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου της Ερμιόνης – Σάρας Κοέν, επιφανούς μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, η οποία έφυγε από την ζωή στις 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, μετά από γενναία μάχη με την επάρατο.

Σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 2.30μ.μ. θα τελεστεί μνημόσυνο, στην συναγωγή του Βόλου στην οδό Ξενοφώντος και Πλάτωνος, για την ανάπαυση της ψυχής της.

Η εκλιπούσα, η οποία ζούσε από το 1983 στην Αθήνα, ήταν σύζυγος του καπνεμπόρου Ηλία Σ. Κοέν, μεγάλου δωρητή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και γόνος της οικογένειας Κολοβού, που είχε επίσης μεγάλη εμπορική παράδοση.

Η Ερμιόνη – Σάρα Κοέν, γνωστή και αγαπητή σε όλους, γεννήθηκε στον Βόλο τον Ιανουάριο του 1937 και αποφοίτησε από το ιδιωτικό σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» το 1955. Σπούδασε στην Γενεύη της Ελβετίας Νομική και μετά τον γάμο της, εργάστηκε δίπλα στον σύζυγό της.

Σημαντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου της, καταγράφονται στο βιβλίο του Ραφήλ Φρεζή για την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Ο Ηλίας Σ. Κοέν, σπούδασε στην Μασσαλία εμπορικές επιχειρήσεις και μετά την αποφοίτησή του διηύθυνε τις επιχειρήσεις του θείου του στη Δρέσδη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στον Βόλο, δημιουργώντας τη μεγάλη καπνεμπορική επιχείρηση «Ηλίας Σ. Κοέν» με τα αδέλφια του Μωϋσή και Αβραάμ. Μετά την λήξη του πολέμου συνέχισε την δραστηριότητά του στην επεξεργασία και εξαγωγές καπνού στον χώρο της μεγάλης καπναποθήκης «Ερμαν Σπίρερ» όπου απασχολούσε 400 υπαλλήλους.

Το 1981 διέκοψε τις εργασίες του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την σύζυγό του Ερμιόνη, η οποία του συμπαραστάθηκε με αγάπη και αφοσίωση μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου εξέδωσε χθες ψήφισμα, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου