ΤΟΠΙΚΑ

«Παγκόσμιο πρόβλημα η καύση απορριμμάτων»

παγκόσμιο-πρόβλημα-η-καύση-απορριμμ-745906

Σύμφωνα με τη Μεξικάνα διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών Violeta Gallegos που μίλησε σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο Δ. Σαράτση

Για την «καύση των απορριμμάτων ως παγκόσμιο πρόβλημα», μίλησε χθες στον Βόλο, σε εκδήλωση της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Δ. Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η προσκεκλημένη διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του ανεξάρτητου Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μεξικό και μέλος η ίδια του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών, Brisa Violeta Carrasco Gallegos.

Η κ. Gallegos υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι σταδιακά τα εναλλακτικά καύσιμα κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών καυσίμων, όμως όπως είπε «αποδεικνύονται πιο βλαβερά από τα παραδοσιακά καθώς κατά την καύση τους εκλύονται βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα, όπως διοξίνες και φουράνια, τα οποία ενοχοποιούνται και ως καρκινογόνα».

Η ίδια αντέκρουσε το επιχείρημα των βιομηχανιών που κάνουν χρήση εναλλακτικών καυσίμων ότι μειώνονται τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο θερμοκηπίου, λέγοντας ότι «μπορεί να υπάρχει μικρή μείωση αυτών των αερίων, από την άλλη όμως υπάρχει αύξηση ρύπων που είναι εξίσου και περισσότερο επικίνδυνοι».

Η διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών ανέφερε ότι μέσα από τα επίσημα αρχεία μετρήσεων ρύπων που είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, καταφαίνεται ότι παντού εκλύονται φουράνια, διοξίνες, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κι άλλα βαρέα μέταλλα. «Αυτά τα στοιχεία είναι παρόντα σε κάθε μέτρηση, σε κάθε αρχείο», τόνισε και υπογράμμισε ότι μολονότι «η καύση απορριμμάτων είναι επικίνδυνη προτιμάται για να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη στις βιομηχανίες».

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου μετά την οικοδομική κρίση από το 2007, έχει πέσει κατακόρυφα η παραγωγή τσιμέντου, αλλά εξακολουθεί να επιλέγεται η καύση σκουπιδιών ως μία πηγή εσόδων με τρεις συνιστώσες: κερδίζουν από τα ομόλογα άνθρακα που εκδίδει η Ε.Ε., δεν πληρώνουν για τα απορρίμματα και μειώνουν το κόστος από την αγορά ορυκτών καυσίμων. «Αυτή η δραστηριότητα που προωθείται σε όλον τον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο από μία νέα πηγή εσόδων για τις τσιμεντοβιομηχανίες», υποστήριξε η κ. Gallegos.

Σύμφωνα με την ίδια η καύση απορριμμάτων δεν είναι ασφαλής διαδικασία στους κλιβάνους των τσιμεντοβιομηχανιών που κατασκευάστηκαν βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. «Η καύση απορριμμάτων σε αυτούς τους κλιβάνους μπορεί να είναι έως και έξι φορές πιο επικίνδυνη απ’ ότι η λειτουργία τους με παραδοσιακά καύσιμα», είπε αμφισβητώντας τις μελέτες που υπάρχουν περί του αντιθέτου, τονίζοντας ότι «πολλές μελέτες χρηματοδοτούνται από την ίδια τη βιομηχανία και ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό η αξιοπιστία τους».

Υπάρχουν πολλές μελέτες που χρηματοδοτούνται από την ίδια τη βιομηχανία που δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη η καύση απορριμμάτων όταν είναι μικτή. Αλλά επειδή χρηματοδοτούνται από εκεί αμφισβητείται σε σημαντικό βαθμό η αξιοπιστία τους.

Την ομιλία παρακολούθησε αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Σήμερα η κ. Gallegos θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ και το απόγευμα στις 6:30 θα μιλήσει σε ενημερωτική εκδήλωση στο πάρκο της Νέας Δημητριάδος (Ορμινίου και Θερμοπυλών).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου