ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σε απόγνωση για τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες στις Νέες Παγασές

σε-απόγνωση-για-τον-ενφια-ιδιοκτήτες-σ-746294

Αυξημένα εκκαθαριστικά έως και 200% καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι χωρίς να έχει αλλάξει ούτε τ.μ. στην περιουσία τους – Λήγει την Παρασκευή η πρώτη δόση και δεν ξέρουν τι να κάνουν

Τρεις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των Νέων Παγασών βρίσκονται σε απόγνωση. Καλούνται να πληρώσουν φόρο έως και 200% πάνω, σε σχέση με τον περσινό εξαιτίας της αύξησης της τιμής ζώνης στην περιοχή που τους κατέστησε «πλούσιους» από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προ δεκαημέρου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Παγασών Βόλου «Αργοναύτες» είχε συνάντηση για το θέμα με τον Βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, ενώ την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε και με την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ άναψε «φωτιές» για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι τιμές ζώνης ανέβηκαν από τα 700 στα 1.100 ευρώ και από τα 950 στα 1.350 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη ακινήτων που πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.595,79 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει διπλάσιο 5.484,01 ευρώ, χωρίς να έχει αλλάξει ούτε τετραγωνικό μέτρο στο Ε9.

«Λήγει η προθεσμία καταβολής της δόσης μας και δεν ξέρουμε πώς να κινηθούμε», έλεγε χθες ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλος.

Το πρόβλημα στην περιοχή των Νέων Παγασών αφορά σε τρεις περιοχές: στα Αϊβαλιώτικα, όπου σε τμήμα της περιοχής η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 700 στα 1.100 ευρώ, στις Νέες Παγασές, όπου η τιμή ζώνης από τα 950 ευρώ ανήλθε στα 1.350 ευρώ, πήρε αύξηση 42,10% και στον οικισμό δημοσίων υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας – Σωρός Αγιος Στέφανος, όπου η τιμή ζώνης ανέβηκε από τα 900 ευρώ στα 1.300 ευρώ, πήρε αύξηση δηλαδή 44,44%.

Στη συνάντηση που έγινε με την κ. Χρυσοβελώνη, τρεις σύλλογοι, ο Εξωραϊστικός Αγίου Στεφάνου, ο Σύλλογος Νέων Παγασών και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων, παρέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και στα λάθη που έχουν εντοπιστεί στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα η υπέρογκη αύξηση των τιμών ζώνης χωρίς να συμβαδίζει με τις πραγματικές αξίες, αποτελεί μια «εντελώς αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη αύξηση». Επιπλέον καταγγέλλουν λάθη σε υπόχρεους, ελάχιστοι εκ των οποίων γνωρίζουν την διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής εντός 30 ημερών. Αλλά και η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι απίστευτα χρονοβόρα, κοστίζει και είναι αβέβαιο πότε θα τελεσιδικήσει.

Η περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού

«Χτυπητό» παράδειγμα για την περιοχή των Νέων Παγασών αποτελεί το οικόπεδο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, όπου έγινε λάθος τα προηγούμενα χρόνια στον συντελεστή δόμησης.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, έγινε προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο, πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την εκδίκαση της υπόθεσης και απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου σύμφωνα με τη ΔΟΥ Βόλου ήταν 364.559 ευρώ, η εμπορική του αξία σύμφωνα με ορκωτό εκτιμητή του υπουργείου είναι 250.000 ευρώ ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ανέβαζε την αξία του το 2017 στα 3.016.464,48 ευρώ. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ ανεβάζει την αξία του στα 6.245.444,99 ευρώ, αύξηση δηλαδή άνω του 107% και άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Οι δόσεις

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Οποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν πληρώσει έγκαιρα την πρώτη δόση, τότε θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα υπάρξει επιβάρυνση με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Επιπλέον, αν κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου. Ο φορολογούμενος θα μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2018 (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12). Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12).

Οπως είναι γνωστό, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις:

Η πρώτη 28 Σεπτεμβρίου 2018
Η 2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2018
Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018
Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018
Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου