ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων άρον- άρον από ιδιοκτήτες στον Βόλο

μεταβιβάσεις-ακινήτων-άρον-άρον-από-ι-746408

Σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία του Βόλου για να ρυθμίσουν τα κληρονομικά τους θέματα, πριν ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και επιβαρυνθούν με υψηλούς φόρους μεταβίβασης ακινήτων.

Η αύξηση αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές του Βόλου οδηγεί ένα σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρούν σε γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και αγοραπωλησίες.

Από τις αρχές του 2019 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των φόρων και μάλιστα σε δύο γύρους μία το νέο έτος και ακόμη μία το 2020.

«Ο φόρος για μεταβίβαση ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός συμβαδίζοντας με τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο ενόψει των αλλαγών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν λοιπόν τώρα στη ρύθμιση των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμη και σε πωλήσεις όσο-όσο για να ξεχρεωθούν», είπε ο συμβολαιογράφος Ιωάννης Ζούμπος.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η μεσίτρια Σοφία Χαλκιά, η οποία επισήμανε ότι υπάρχει όντως αυξημένη κίνηση και στα κτηματομεσιτικά γραφεία. «Υπάρχει μία αυξητική τάση για πωλήσεις ακινήτων, η οποία δίνει ώθηση στην κτηματαγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπου δεν υπάρχει αύξηση αντικειμενικών αξιών δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές ή πωλήσεις ακινήτων.

Όπως είναι γνωστό στη Μαγνησία υπήρξε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις Νέες Παγασές και στις Αλυκές. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από τα 950 ευρώ του τετραγωνικό μέτρο στις Αλυκές στα 1.350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στον Σωρό από τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 1.300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν από το νέο έτος. Αυξάνονται οι τιμές ζώνης σε 3.792 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξημένες τιμές ορίστηκαν και σε μεσαίες αλλά αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Αντίστοιχα, μειώνονται οι τιμές ζώνης σε 2.122 περιοχές. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Παραμένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

Σταθερή η κίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου

Πάντως, προς στιγμήν, η κίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου παραμένει η ίδια σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των μεταγραφών των ακινήτων από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα είναι 1.364, ενώ πέρυσι ολόκληρο το έτος ήταν 2.162. Αντίστοιχα, οι προσημειώσεις ακινήτων από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα είναι 186 ενώ πέρυσι ολόκληρο το έτος ήταν 233.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου