ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο για την αφίσα της ΔΑΠ

επεισόδια-στο-πανεπιστήμιο-για-την-αφ-851206

Επεισόδια, ένταση και διαπληκτισμοί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεταξύ αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Η προεκλογική αφίσα της «γαλάζιας» παράταξης συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση των αριστερών παρατάξεων, οι οποίοι θεωρούν το περιεχόμενο προσβλητικό για το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του.
Χθες το μεσημέρι κατέβασαν τις αφίσες που είχαν αναρτηθεί γύρω και πάνω από το τραπέζι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η ενέργεια, την οποία για δεύτερη φορά ακολούθησαν αριστερές παρατάξεις, προκάλεσε επεισόδια στο θόλο του παραλιακού πανεπιστημιακού συγκροτήματος. Φοιτητές πιάστηκαν στα χέρια, κλωτσιές και αγκωνιές συνόδεψαν την καταστροφή του προεκλογικού υλικού, ενώ η ένταση συνεχίστηκε για αρκετές ώρες.
Για την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η ανάρτηση των αφισών ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 9ης Μαΐου μετατράπηκε σε «ράβε-ξήλωνε». Από την περασμένη Παρασκευή, μόλις οι αφίσες αναρτήθηκαν, περίπου 30 μέλη της ΕΑΑΚ ζήτησαν να κατέβουν, κάτι που τελικά έπραξαν μόνοι τους.
Γύρω από την επίμαχη αφίσα χθες το μεσημέρι προκλήθηκαν νέα επεισόδια. Οι φοιτητές των αριστερών παρατάξεων θεωρούν ότι η αφίσα προσβάλει τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία, που δίνουν εδώ και ένα χρόνο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ανά τη χώρα.
Η αφίσα αποτυπώνει έναν ζυγό. Από τη μία δύο χαμογελαστοί φοιτητές, έτοιμοι για μάθημα με τα βιβλία στο χέρι και από την άλλη στιγμιότυπα από τα επεισόδια της μεγάλης διαδήλωσης φοιτητών στην Αθήνα, στις 8 Μαρτίου.
«Δεν καταλαβαίνουμε, πού είναι το προσβλητικό; Περιλαμβάνει φωτογραφίες από γεγονότα που έχουν συμβεί, εκτός αν θεωρούν ότι έχει γίνει φωτομοντάζ», ανέφερε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Ενημέρωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θρασύβουλος Δαλιάνης.
Ο ίδιος περιγράφοντας το περιεχόμενο της αφίσας ανέφερε ότι «η
ζυγαριά γέρνει προς το μέρος των φοιτητών που κρατάνε βιβλία και από την άλλη υπάρχει φωτογραφία με έκτροπα από διάφορες διαδηλώσεις και επεισόδια.
Αυτό που φαίνεται ότι επιλέγουν οι συνάδελφοί μας είναι η καταστρατήγηση του αληθινού πνεύματος του ασύλου. Μάλλον φαίνεται ότι ζούμε σε περιόδους δικτατορίας και η «επιτροπή λογοκρισίας» της ΕΑΑΚ θα μας εγκρίνει ή θα μας απορρίπτει το ιδεολογικό περιεχόμενο της αφίσας μας.»
«Κατεβάσαμε σήμερα, θα κατεβάσουμε αύριο, θα κατεβάζουμε για πάντα αυτές τις αφίσες της ΔΑΠ», αναφέρεται σε ανακοίνωση τοίχου των Αριστερών Σχημάτων Φοιτητών, δείχνοντας ότι θα συνεχίσουν την καταστροφή των αφισών.
Από τα Αριστερά Σχήματα Φοιτητών ο Βαγγέλης Σπαθάς ανέφερε:
«Προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια, σεβόμενοι το φοιτητικό κίνημα και τις διαθέσεις των χιλιάδων φοιτητών και των εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων στη χώρα που ένα χρόνο τώρα διαδηλώνουν υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπέρ της υπεράσπισης του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο Πανεπιστήμιο.
Ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν σημαίνει ανοχή απέναντι σε φασιστικές αντιλήψεις. Αυτές δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο, καταλύουν τη λογική του ασύλου. Αντιλήψεις οι οποίες φωτογραφίζουν την κρατική καταστολή, με βάση την πορεία στις 8 Μάρτη, όταν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδηλώναμε υπέρ των δικαιωμάτων μας, με την αστυνομία να πετά πέρα από χημικά και φλόγες για να διαλύσει το πλήθος.
Τώρα έρχεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μας παρουσιάζει αυτή την αφίσα πανελλαδικά καλώντας τους φοιτητές ή να πάνε με το δεξιό κομμάτι, δηλαδή «τα καλά παιδιά που δέχονται δίδακτρα μέσα στα Πανεπιστήμια» ή αν διαδηλώνουν να δέχονται την κρατική καταστολή.
Είναι μια ακραία φασιστική άποψη, την ταυτίζουμε με τα ναζιστικά σύμβολα και όπως αυτά δεν έχουν χώρο, με βάση τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων, μέσα στο Πανεπιστήμιο, έτσι δεν έχει χώρο και αυτή η αφίσα.»
Θέση για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων πήρε η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου.
Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μάνος Σκουλάς δήλωσε την αντίθεση της παράταξης με την καταστροφή προεκλογικού υλικού, καταδικάζοντας παράλληλα τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
«Ως παράταξη είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης οποιασδήποτε τάσης μέσα στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Μ. Σκουλάς. «Όπως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχει τραπεζάκι με αναρχικούς, των οποίων τις θέσεις ξέρουμε καλά και δεν το πειράζουμε, έτσι αντίστοιχα και δεξιές λογικές, όπως της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μπορούν να εκφράζονται.
Ούτως ή άλλως ο πολιτικός στίβος είναι ανοιχτός για τον καθένα. Ναι μεν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ευτελίζει δημοκρατικές αρχές και αξίες με όσα προβάλει, αλλά μπορούν ελεύθερα να βγάζουν τις αφίσες τους και να εξευτελίζονται στον κόσμο.
Η ΠΑΣΠ δεν συμφωνεί με τη λογική των ΕΑΑΚ, που έχουν συγκεκριμένη φιλοσοφία και πιστεύουν ότι κάτι που τους προσβάλει πρέπει να το καταστρέψουν.
Καταδικάζουμε, όμως, τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία με νωπές τις μνήμες από τις πορείες των φοιτητών θέτει με την αφίσα της ως αντίβαρο τα κολεγιόπαιδα, παραμερίζοντας ιδεολογικά θέματα, με τα οποία εμείς ασχολούμαστε όλη τη χρονιά.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου