ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΜΕ: Περισσότερα από 90 κενά στα σχολεία της Μαγνησίας

παμε-περισσότερα-από-90-κενά-στα-σχολεί-748581

Με περισσότερα από 90 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άνοιξε η νέα σχολική χρονιά στη Μαγνησία. Παρά το γεγονός ότι φέτος έγιναν μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από ποτέ, οι κενές θέσεις συνεχίζουν να υφίστανται όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Βόλου από εκπαιδευτικούς μέλη της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι Απ. Ριζόπουλος μέλος του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, Βασίλης Τίρχας οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χρ. Αργύρης μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Λίλα Πέτρου και Θοδ. Καραγιάννης μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Μαγνησίας.

Μιλώντας με στοιχεία έκαναν λόγο για σημαντικότατες ελλείψεις στα σχολεία του νομού. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υφίστανται 67 κενά εκπαιδευτικών εκ των οποίων δύο νηπιαγωγών και ενός καθηγητή μουσικής στα νησιά, ενός καθηγητή γερμανικής και δύο καθηγητών πληροφορικής στη χερσαία Μαγνησία, 35 δασκάλων ειδικής αγωγής για παράλληλη στήριξη, 10 δασκάλων ειδικής αγωγής για τη στελέχωση των τμημάτων ένταξης, 12 καθηγητών εικαστικών και θεατρολόγων και τεσσάρων δασκάλων τα κενά των οποίων θα προκύψουν από την επικείμενη λειτουργία της δομής υποστήριξης εκπαίδευσης προσφύγων.

Στη Δευτεροβάθμια τα κενά είναι πάνω από 20, 10 καθηγητών φυσικής στη χερσαία Μαγνησία, 5 φιλολόγων, 3 μαθηματικών, 3 καθηγητών φυσικής και 3 νομικών στα νησιά, ενώ υπάρχουν κενές ώρες στα μαθήματα γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών.

«Στην πραγματικότητα τα κενά είναι πολύ περισσότερα. Γιατί η κυβέρνηση μείωσε τις ώρες διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα, έκανε διπλές αναθέσεις, καταργεί ολιγομελή τμήματα, έστειλε στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Στη Μαγνησίας προσλήφθηκαν φέτος περί τους 170 αναπληρωτές που η κανονικότητα της Κυβέρνησης τους καταδικάζει ακόμη μία χρονιά στην αδιοριστία με μισθούς πείνας», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Στον «αέρα» ολιγομελή

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζήτησαν έγκριση του συνόλου των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των μαθητών. Αυτή τη στιγμή στον αέρα είναι τρία ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και 7 από τα 14 τμήματα στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου.

Σε κακή κατάσταση τα σχολεία

Ειδική μνεία έγινε και για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Καταλογίστηκαν μάλιστα ευθύνες στην δημοτική αρχή Βόλου για την τραγική κατάσταση στα διδακτήρια.

Μίλησαν για απουσία αντισεισμικού ελέγχου, απουσία σχολικών αιθουσών στα 3ο– 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, Δ.Σ. Αλυκών, για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δέκα νηπιαγωγεία στο κέντρο Βόλου, για ελλείψεις σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστηρίων, εργαστηρίων, προβλήματα στη στεγανότητα του 6ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, ελλιπείς ελαιοχρωματισμούς, σπασμένες πλακοστρώσεις, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

«Το παζλ της υποβάθμισης της σχολικής ζωής συμπληρώνει η έλλειψη καθαριότητας, αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι συμβασιούχες, προσέρχονται στα σχολεία μετά το τέλος των μαθημάτων και αυτό σημαίνει ότι τα σχολειά μας παραμένουν χωρίς καθαριότητα κατά τη διάρκεια του πρωινού ωραρίου. Η δημοτική αρχή Βόλου εμπαίζει 12 μόνιμες καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου που θα μπορούσε να τις μετατρέψει σε πλήρους για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου