ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο «ύποπτα» δείγματα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στον Βόλο

στο-μικροσκόπιο-ύποπτα-δείγματα-γι-748605

Ανακοίνωση -απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίου Δραμητινού

Συμπτώματα, που θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι «ύποπτα» για τον ιό του Δυτικού Νείλου, έθεσαν στο μικροσκόπιο εξονυχιστικού μικροβιολογικού ελέγχου έξι άτομα τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η Ιατρική Υπηρεσία τέθηκε όπως ήταν φυσικό σε «κόκκινο συναγερμό», ενώ τα δείγματα αίματος των συγκεκριμένων ασθενών έχουν ήδη αποσταλεί για ταυτοποίηση στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, που συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αποκλειστεί ή να ταυτοποιηθεί αντίστοιχα αν έχουν νοσήσει από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Αν επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα δείγματα, θα πρόκειται για τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης του ιού που θα διαγνωστούν σε επίπεδο Θεσσαλίας, καθώς μέχρι σήμερα βάσει του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τη Θεσσαλία, όπως επισημάνθηκε και σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στις 11 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Ντίτορας.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αρχικά την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο δείγματα αίματος τριών ασθενών που κατέφυγαν στο Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ πριν από δύο μέρες εστάλησαν άλλα τρία δείγματα.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρόκειται για ασθενείς μεγάλης ηλικίας, που εισήχθησαν στην Παθολογική Κλινική με τυπικά συμπτώματα που ταιριάζουν με τη συμπτωματολογία του ιού, για αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει ο εργαστηριακός έλεγχος για να ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου ή όχι.

Ο έλεγχος θα γίνει δύο φορές στο κάθε δείγμα, στα πρότυπα που έχει ζητήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις απόλυτα ειδικές και ενδεδειγμένες μεθόδους που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 20/09/2018 (ώρα 13.00), σύμφωνα με την έκθεση επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί διακόσια τριάντα τέσσερα (234) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τρία (183) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και πενήντα ένα (51) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα. Έχει καταγραφεί, επίσης, ένα εισαγόμενο περιστατικό (με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα).

Οι περιοχές που έχουν προσβληθεί μέχρι τώρα είναι η Αττική, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Ροδόπη, Έβρος, Ξάνθη.

Τα μέτρα προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Ανακοίνωση -απάντηση του Διοικητή

του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίου Δραμητινού

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός επιχειρεί να διαψεύσει τις απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την αποστολή για εργαστηριακό έλεγχο συνολικά έξι δειγμάτων αίματος ασθενών που κατέφυγαν στο Νοσοκομείο του Βόλου, αναφέροντας τα εξής:

“Ύστερα από το δημοσίευμα στις 21-9-2018 της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» με τίτλο «Έξι ύποπτα κρούσματα στο Βόλο», και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μέσα στο δημοσίευμα «την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν από το Νοσοκομείου Βόλου, τρία δείγματα αίματος ασθενών και πριν δύο μέρες εστάλησαν άλλα τρία δείγματα αίματος ασθενών για ταυτοποίηση του ιού» και επειδή θεωρούμε το δημοσίευμα διασπορά ανακριβών ειδήσεων, σας γνωστοποιούμε ότι από τα Παθολογικά Τμήματα και τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου μας, δεν εστάλησαν το τελευταίο τρίμηνο δείγματα αίματος νοσηλευόμενων ασθενών για ταυτοποίηση του ιού του Δυτικού Νείλου”.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου