ΤΟΠΙΚΑ

Προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ

προσπαθούν-να-συνέλθουν-από-το-σοκ-460460

Μετά τη ψυχρολουσία των πρώτων ωρών από το ανεπανόρθωτο πλήγμα που υπέστη η Θεσσαλία, αλλά και η Ελλάδα, από την προχθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ να πάρει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 από τη χώρα μας, οι τοπικοί φορείς επιχειρούν να συντονίσουν τα βήματα της επόμενης μέρας.
 
 
Στόχος τους να καταλήξουν σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο για τα οφέλη που θα πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού Βόλος και Λάρισα σε αναγκαία έργα υποδομής, ως αντιστάθμισμα των υποσχέσεων που είχαν δοθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας είναι από το μεσημέρι της Παρασκευής σε συνεχή ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία και αυτοί που πήραν χθες την πρωτοβουλία για να συγκληθεί αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου ευρεία σύσκεψη για το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων. Μία σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας, οι Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας και η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) .
Την ίδια στιγμή στα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας είναι φυσικό να επικρατεί σκεπτικισμός και δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου γίνεται λόγος για προειλημμένη απόφαση της ΔΕΜΑ και για τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε για τους Αγώνες το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους σπεύδουν να στηλιτεύσουν τις παλινωδίες και τις ολιγωρίες των εμπλεκόμενων υπουργείων και κυρίως αυτές του Υπουργείου Πολιτισμού. Κάτι που δεν δίστασε να διατυπώσει δημόσια μόνον ο πρώην Δήμαρχος Βόλου και πρώην Υφυπουργός Αλέκος Βούλγαρης που απαλλαγμένος πλέον από το άγχος της πολιτικής του επιβίωσης σημείωσε με παρρησία ότι « η Κυβέρνηση δεν πήρε στα σοβαρά αυτό το μεγάλο γεγονός. Το υποβάθμισε. Δεν ασχολήθηκε». Στον αντίποδα οι δηλώσεις των στελεχών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία κινήθηκαν σε αντιπολιτευτικούς τόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι Κ. Αγοραστός και Κ. Τζανακούλης στις δηλώσεις τους σήκωσαν ψηλότερα τους τόνους της κριτικής προς την Κυβέρνηση για την προχθεσινή απόφαση της ΔΕΜΑ σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.
 
Νέες δηλώσεις  
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ. Μαγνησίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Άλλη μία αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας, αλλά και για την περιοχή μας, η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να αφαιρέσει τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 από το Βόλο και την Λάρισα.
Η διαρκής καθυστέρηση, η συνεχής αναβλητικότητα και γενικώς η ανικανότητα που επέδειξε η ελληνική πλευρά, ήταν οι αιτίες γι’ αυτή την απόφαση.
Αν και επανειλημμένα η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι τα έργα που είχαν προγραμματισθεί θα εκτελούνταν κανονικά, στο τέλος τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν και στην θέση τους προτάθηκαν άλλες λύσεις, όπως οι αθλητές να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.
Έτσι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση με τις ενέργειές της και με την στάση της πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα και σίγουρα ο μεγάλος χαμένος για άλλη μία φορά, είναι η περιοχή μας, που περίμενε από τη συγκεκριμένη διοργάνωση να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Πράγματα όμως αδιανόητα για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ».
 
Γ. Σούρλας ( πρώην βουλευτής και Υπουργός):
 «Τους Μεσογειακούς δεν μας τους πήραν, αλλά κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες, μοιραίοι και άβουλοι, κυριολεκτικά τους δώσαμε πίσω.
Άλλωστε όπως είχε διαφανεί, η απόφαση αυτή είχε παρθεί από τον αρμόδιο Υπουργό πριν από ένα χρόνο περίπου και δυστυχώς οι τοπικοί παράγοντες έμειναν απαθείς θεατές.
Με τη ματαίωση των Αγώνων δεν επλήγησαν μόνο ο Βόλος και η Λάρισα, αλλά και η εθνική υπερηφάνεια, η Ελλάδα, αφού δείξαμε αναξιοπιστία και ανικανότητα να υλοποιήσουμε τους Αγώνες πουν με πείσμα διεκδικήσαμε και τελικά κερδίσαμε.
Με τη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να παραδώσουμε σε άλλη χώρα, ενδεχομένως και στην Τουρκία, τη σημαία που με πανηγυρισμούς παραλάβαμε στην Πεσκάρα και την εγκαταστήσαμε υπερήφανοι στο Δημαρχείο του Βόλου, δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε θλίψη, οργή και αγανάκτηση.
Για να μετριαστεί κάπως αυτή η ντροπή που πιστεύω ότι αισθάνονται όλοι οι Μαγνησιώτες το μόνο που μένει είναι τη σημαία των Μεσογειακών Αγώνων οι αιρετοί άρχοντες της Μαγνησίας και της Λάρισας να την παραδώσουν στον κ. Γερουλάνο, για να αντιληφθεί ο ίδιος το μέγεθός του εθνικού ολισθήματός του».
 ΦΩΤΟ ΜΙΚΡΗ ΕΓΧΡΩΜΗ Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ
 Κ. Πουλάκης ( περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού « Η Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»):
«Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), στην έκτακτη συνεδρίαση της στο Παρίσι, αποφάσισε να αφαιρέσει τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013 από τις διοργανώτριες πόλεις του Βόλου και της Λάρισας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν μπορεί να είναι άλλη από την απίθανη απόφαση που για μήνες προωθούσε η Κυβέρνηση και αρκετοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες της περιφέρειας, ότι η φιλοξενία των αθλητών θα γινόταν σε κρουαζιερόπλοια.
Ενημερώσαμε έγκαιρα τους πολίτες της Θεσσαλίας ότι θα κατασπαταληθούν 135 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να πραγματοποιηθεί κανένα από τα αναγκαία έργα υποδομής της Θεσσαλίας, όπως είναι η Κάρλα, οι ρυμοτομικές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, ο προαστιακός Βόλου-Λάρισας, αλλά και το Μεσογειακό Χωριό για εργατικές οικογένειες, υποσχέσεις που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή της διεκδίκησης των αγώνων ως άλλοθι για να δημιουργήσουν ένα ακόμη απατηλό όνειρο στην τοπική κοινωνία.
 
Αλλά και πριν λίγες μέρες, όταν έγινε η κοινή σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, οι οποίοι συνέχιζαν να στηρίζουν τη διοργάνωση των Αγώνων και να ευνοούν την κατασπατάληση των 135 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση υλοποιεί τους όρους του μνημονίου, με την μείωση μισθών και συντάξεων, με την αύξηση της ανεργίας, με τη μείωση των κοινωνικών παροχών, είδαμε τις ανακοινώσεις των τοπικών αρχόντων που στήριζαν τις επιλογές της Κυβέρνησης και θριαμβολογούσαν που οι Μεσογειακοί Αγώνες, έστω και ως παρωδία, θα γινόταν.
 
Η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», θεωρεί ότι αν είχε εισακουστεί η φωνή της και η επιχειρηματολογία της προεκλογικά και είχαν επιστραφεί οι Αγώνες με πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, θα είχε ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα των πολιτών της Θεσσαλίας και θα είχε αποφευχθεί ο διεθνής αθλητικός διασυρμός».
 
 
 
Κ. Λεβέντης (Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας):
«Η ΔΕΜΑ μίλησε και η απόφασή της να αφαιρέσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από την Ελλάδα και κατ’ επέκταση από τον Βόλο και Λάρισα είναι γεγονός.
 
Είναι μια απόφαση πρωτοφανής στα χρονικά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα και κυρίαρχα στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της Θεσσαλίας.
Είναι δεδομένο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας που πλήττει το κύρος της χώρας μας, αναγάγει σε επικίνδυνο σπορ την αναξιοπιστία μας στο εξωτερικό σε μια στιγμή που έχουμε ανάγκη να εκμεταλλευτούμε κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία για να δώσουμε ελπίδα σε όλους αυτούς που είδαν, διάβασαν, άκουσαν, πίστεψαν διαβεβαιώσεις πρωθυπουργικές, διαβεβαιώσεις από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι οι Μεσογειακοί θα υποστηριχθούν από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αυτής της χώρας και ότι ανέφεραν ότι η διοργάνωση των Μεσογειακών θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να ενισχύσει την εξωστρέφεια, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και να βάλουν σε σημαντική τροχιά τουριστικής ανάπτυξης την περιοχή μας.

Σε αυτή την πρόσκληση για ανάπτυξη ήμασταν παρόντες και δεν ήταν, ούτε είναι λίγοι αυτοί, που με την πρόκληση των Μεσογειακών ξεκίνησαν επενδυτικά σχέδια.

Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε παρατηρητές στα καμώματα των πολιτικών παιχνιδιών και στις βαρύγδουπες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
 Είναι μονόδρομος ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο με αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονισμένοι όλοι μαζί σε Τοπικό αλλά και σε Περιφερειακό επίπεδο τα αναπτυξιακά έργα που είναι ενταγμένα στους προϋπολογισμούς, δίνοντας τους έστω στο «παρά πέντε» στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι πράγματι είχαν στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας, αλλιώς οι Θεσσαλοί εκπρόσωποί τους ας αποχωρήσουν αν έχουν μια «τσίπα φιλότιμο».
 
 
Η Κυβέρνηση κατηγορεί ΔΕΜΑ και Ν.Δ.
Η Κυβέρνηση και τα κομματικά της επιτελεία μόλις είδαν το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται εις βάρος της στις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις μετά την απόφαση της ΔΕΜΑ και μετά την παρέλευση των πρώτων ωρών άρχισε να διακινεί στα ΜΜΕ μία σειρά από όσα έκανε η ίδια και μία σειρά από στοιχεία που προέβλεπε το Σχέδιο των Αγώνων που υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία το 2007.
Ετσι, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές:
 Βάλαμε στη ΔΕΜΑ τους όρους μας. Εγγυηθήκαμε άψογη διεξαγωγή των Αγώνων, αλλά με:
o   Κόστος μειωμένο κατά 232 εκατομμύρια (από τα 358 εκατομμύρια που είχε συμφωνήσει η ΔΕΜΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ στα 126 εκατομμύρια).
o   Διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία και στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων μέσω της εκταμίευσης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου (τον Οκτώβρη του 2010)
ü Απαιτήσαμε και σχεδιάσαμε τη δημιουργία Υποδομής που θα μείνει προίκα στην περιοχή:
o   Εκβάθυνση λιμανιού για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων
o   Ανάπτυξη και αξιοποίηση αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου
o   Δημιουργία Κωπηλατοδρομίου στην Κάρλα
o   Αναμόρφωση ξενώνων στα ΤΕΙ Λάρισας για τη φιλοξενία συντελεστών – οι ξενώνες θα αποκτούσαν χρήση και μετά τους Αγώνες
o   Ανακαίνιση όλων των υπαρχόντων αθλητικών κέντρων
o   Αναβάθμιση εγκαταστάσεων ιστιοπλοϊκού ομίλου
Στον αρχικό σχεδιασμό, σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προβλέπονταν φιέστες και πολυτέλειες που δεν μπορούσαμε να δεχτούμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
 
Από το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ και της ΔΕΜΑ (Ιανουάριος 2009)
 
Αθλητές, Συνοδοί και Επίσημοι
 
§ Η κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων του συνόλου των αθλητών, των συνοδών και επισήμων που απαρτίζουν τις αποστολές των χωρών, με στόχο να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή διακεκριμένων και υψηλού επιπέδου αθλητών.
§ Η δωρεάν παροχή οκτώ κατοικιών στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση και αναβάθμιση των Αγώνων, καθώς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και οργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΜΑ) είναι να παρασχεθούν τρεις από τις προαναφερθείσες κατοικίες στους καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης.
§ Η ανακήρυξη των κατόχων μεταλλίων σε επίτιμους δημότες του Βόλου και της Λάρισας.
§ Η απόδοση των ονομάτων των κατόχων χρυσών μεταλλίων σε κεντρικές οδούς του Βόλου και της Λάρισας.
§ Η διεξαγωγή του Youth Camp, στο οποίο καλούνται νέοι από τις χώρες της Μεσογείου για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα ενδιαφέροντος. Η Οργανωτική Επιτροπή θα καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα θα φροντίσει να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και ειδικό Σχέδιο Ασφάλειας».
 
 Διαμονή κατά τη διάρκεια των Αγώνων
Από τη Σύμβαση της Πεσκάρα (2007):
  • Η Ο.Ε.Μ.Α. θα αναλάβει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παράγραφο Ι της ενότητας β) παραπάνω, όλα τα έξοδα διαμονής των τιμώμενων μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, και των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών-μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, καθώς και τα έξοδα διαμονής ενός προσκεκλημένου για κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α. και για κάθε πρόεδρο των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α.
  • Η Ο.Ε.Μ.Α. θα αναλάβει επίσης τα έξοδα διαμονής των Προέδρων των Μεσογειακών Ενώσεων /Συνομοσποδιών προσκεκλημένων από τη Δ.Ε.Μ.Α.
  • Επιπλέον, η Ο.Ε.Μ.Α. οφείλει να αναλάβει τα έξοδα διαμονής πενήντα δύο προσκεκλημένων (52) της Δ.Ε.Μ.Α.
  • Η Ο.Ε.Μ.Α. αναλαμβάνει, κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όλα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στους χώρους των Αγώνων κάθε τεχνικού εκπροσώπου των F.I. και κάθε προέδρου των Εξεταστικών Επιτροπών σύμφωνα με τις αθλητικές αρχές.
 
Συνολικά προβλεπόταν η ενοικίαση 250 αυτοκινήτων με τους οδηγούς τους, εκτός βέβαια από τα 250 λεωφορεία για τις μετακινήσεις αθλητών, προπονητών, κριτών/διαιτητών κ.λ.π.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου