ΤΟΠΙΚΑ

Μέριμνα για την αδυναμία συνταξιοδότησης εμπόρων και επιχειρηματιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

μέριμνα-για-την-αδυναμία-συνταξιοδότ-749002

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,μετά από επιστολή που έλαβε από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σχετικά με την αδυναμία συνταξιοδότησης εμπόρων και επιχειρηματιών, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας, «οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο, καλούνται να πληρώσουν το ποσό αυτό εφάπαξ και μάλιστα σε διάστημα δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησής τους. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, το συνολικό ποσό της οφειλής δεν έχει οριστικοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα το ύψος της οφειλής να επιβαρύνεται με τέλη και προσαυξήσεις.

Επίσης, το διάστημα των δύο μηνών αποδεικνύεται πολύ μικρό για την έγκαιρη καταβολή των υψηλών οφειλόμενων ποσών. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού δεν γίνει εντός του προκαθορισμένου διαστήματος των δύο μηνών, οι ασφαλισμένοι χάνουν το δικαίωμα συμψηφισμού.

Το υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει για τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου που ασφυκτιά, καθώς για τους περισσότερους εμπόρους πλέον τίθεται ζήτημα διαβίωσης» καταλήγει η αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου