ΤΟΠΙΚΑ

«Κεσάτια» για τους ελαιοπαραγωγούς

κεσάτια-για-τους-ελαιοπαραγωγούς-749072

Κάθε φέτος και χειρότερα στην ελαιοπαραγωγή της Mαγνησίας. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τον δάκο που έπληξε τα ελαιόδεντρα, έχουν αποδεκατίσει την παραγωγή, ενώ και το ελαιόλαδο που αναμένεται να παραχθεί κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο θα είναι χαμηλής τιμής. Ούτε καν οι ψεκασμοί που έχουν ήδη διενεργηθεί για την καταπολέμηση του δάκου, έχουν αποφέρει κάτι, με την κατάσταση να είναι αποκαρδιωτική σ’ ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής ειδικά στο Πήλιο και στην περιοχή Αλμυρού και Πτελεού.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς ο ελαιόκαρπος όπως και αρκετά δέντρα προσβλήθηκαν έντονα από δάκο, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής να καταστρέφεται πάνω στα δέντρα, ακόμα και να πέφτει στο έδαφος με τους παραγωγούς να επιμένουν ότι χρειάζεται ακόμα πιο άρτια δακοκτονία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τιμή του ελαιολάδου που θα προκύψει θα είναι χαμηλή, μετά από τις τόσες κακουχίες, δυσχέρειες και τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που συνδυάστηκαν με την προσβολή του ελαιοκάρπου.

Συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τα «κεσάτια» είναι μπροστά για τους παραγωγούς, που έχουν να αντιπαλέψουν με τις καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν οριζοντίως και καθέτως την παραγωγή.

Οι συνθήκες του ήπιου χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου, όποτε τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση, «ευνόησαν» την ανάπτυξη του δάκου με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημιά η ούτως- η άλλως μέτρια παραγωγή.

Το εκτεταμένο πλήγμα που έχει δεχθεί η ελαιοπαραγωγή κυρίως σε Πήλιο, Αλμυρό αλλά και στις περιοχές του κάμπου που υπάρχουν ελαιόδεντρα, έχει κινητοποιήσει αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς που έχουν ζητήσει από τον ΕΛΓΑ, να κατοχυρώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, τροποποιώντας τον κανονισμό λειτουργίας του φορέα.

«Το πλήγμα για την οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρων περιοχών θα είναι εκτεταμένο, γι αυτό και το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή και κατανόηση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου