Τι είδους ανάπτυξη;

Τελευταία ενημέρωση: 2007-04-29, 00:00:00
Κέρδισε μεγάλο μερίδιο δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση με αντικείμενο την ανάπλαση του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ, με κυριότερη παρέμβαση την κατασκευή πισίνας.
Οικολόγοι και περίοικοι ξεσηκώθηκαν απαιτώντας να σταματήσουν τα έργα. Επιπλέον ζητούν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης την οποία έχει υπογράψει ο επιχειρηματίας, μετά από σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμο Βόλου.
Καταρχήν να δηλώσουμε ότι δεν αμφισβητούμε το ρόλο των οικολογικών οργανώσεων, ειδικά την τρέχουσα περίοδο. Το αίτημα όμως να ακυρωθεί η σύμβαση φαντάζει παράλογο και αντιδημοκρατικό, αφού το περιεχόμενό της δημοσιοποιήθηκε πλήρως και συνοδεύτηκε με εξαντλητικό δημόσιο διάλογο.
Αντιρρήσεις δεν εκφράστηκαν, ενστάσεις δεν κατατέθηκαν, αντιδράσεις δεν καταγράφηκαν όταν γινόταν οι διακηρύξεις και λαμβάνονταν οι αποφάσεις.
Ουδείς απ’ όσους δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα δημόσια πράγματα του Βόλου δικαιούται να επικαλείται άγνοια του περιεχομένου της σύμβασης, διότι οι όροι της δημόσια προκηρύχθηκαν και οι αποφάσεις δημόσια ελήφθησαν. Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις με δύο χρόνια καθυστέρηση;
Ποιος από τους αντιδρώντες θα δεχόταν να ακυρωθεί μια δική του σύμβαση με το δημόσιο, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θα διαφωνούσαν, έστω και επικαλούμενοι διάφορα επιχειρήματα;
Βεβαίως από την άλλη πλευρά και ο εκμισθωτής του ΞΕΝΙΑ υποχρεούται να κινηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης με ιερή προσήλωση. Επιπλέον ο κ. Αλεξόπουλος, λαμβάνοντας υπόψιν του ότι δραστηριοποιείται στη βιτρίνα της πόλης, είναι αναγκαίο να κάνει σταδιακά πράξη το σύνθημά του ότι «το ΞΕΝΙΑ ανήκει στο Βόλο και τους Βολιώτες και η εταιρία μας είναι μόνο ο ενοικιαστής – διαχειριστής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Δεν πρέπει τέλος να ξεχνούν όσοι σήμερα αντιδρούν ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Μαγνησίας η στροφή στην τουριστική ανάπτυξη, ατμομηχανή της οποίας για το Βόλο είναι σαφώς το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.
Ας μην τους διαφεύγει το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται 120 συμπολίτες, με προοπτική τα επόμενα χρόνια να φτάσουν τους 300! Όσοι περίπου δηλαδή και οι μόνιμοι εργαζόμενοι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της περιοχής. Για να μην αναφερθούμε στις δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις που ζουν από εκατοντάδες συνέδρια και εκδηλώσεις που φιλοξενεί το ξενοδοχείο.
Οι ενστάσεις για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την πιθανή επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη δραστηριότητα τοπικών ρυπογόνων Βιομηχανιών είναι κατανοητές και επείγουσες. Δεν διαφαίνεται όμως κανενός είδους επιβάρυνση απ’ την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που είναι σχετικά ήπιας μορφής.
Άλλωστε δεν κατασκευάζει πολυκατοικίες στο πάρκο η εταιρία του ΞΕΝΙΑ. Πολυκατοικίες, και μάλιστα τεράστιες, στη φάτσα της παραλίας, ορισμένοι από τους σημερινούς αντιδρώντες συναίνεσαν να κατασκευαστούν.
Στο τέλος – τέλος ας κατανοήσουν οι φίλοι – αντιδρώντες ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες του Βόλου δημόσιοι υπάλληλοι ή εισοδηματίες, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο κάπου να εργαστούν, όχι από χόμπι φυσικά...
Με δυο λόγια, ψυχραιμία κυρίες και κύριοι.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=