ΤΟΠΙΚΑ

Διευκρινίσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για τον οικογενειακό γιατρό

διευκρινίσεις-από-τον-ιατρικό-σύλλογ-749958

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με ανακοίνωσή του απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Αναλυτικά:

Ερώτηση: Είναι απαραίτητο να δηλώσω οικογενειακό ιατρό, δηλαδή παθολόγο ή γενικό ιατρό για τους ενήλικες και παιδίατρο για τα παιδιά;

Απάντηση: Υποχρεωτικό θα γίνει από 1/1/2019. Για τον νομό Μαγνησίας εκτός από τις ΤΟ.Μ.Υ. και ΠΕΔΥ έχουν προβλεφτεί για ελευθέρους επαγγελματίες ιατρούς, 52 θέσεις για παθολόγους/γενικούς ιατρούς και 12 για παιδιάτρους. Όμως έχουν συμβληθεί μόνο 15 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί και 3 παιδίατροι. Άρα δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί ώστε να τους δηλώσουν οι πολίτες ως οικογενειακούς ιατρούς.

Ερώτηση: Ο ιατρός που είχα, δεν ανήκει στους οικογενειακούς ιατρούς. Μπορώ να τον επισκέπτομαι και να μου γράφει τα φάρμακά μου και τις εξετάσεις μου;

Απάντηση: ΝΑΙ. Μπορείτε να τον επισκέπτεστε κανονικά, μπορεί να σας εξετάζει και να συνταγογραφεί τα φάρμακα σας και τα παραπεμπτικά που χρειάζονται π.χ. εξετάσεις αίματος, αξονικές τομογραφίες, κ.τ.λ. που θα κάνετε μέσω ΕΟΠΥΥ. Όμως την δική του επίσκεψη πρέπει να την πληρωθεί από τον ασφαλισμένο, διότι το Υπουργείο Υγείας κατάργησε τις 200 δωρεάν επισκέψεις ανά μήνα, που προβλέπονταν με την προηγούμενη σύμβαση, για τις ειδικότητες του παθολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου.

Ερώτηση: Επομένως ποιά είναι η διαφορά του ιατρού που είχα με τον οικογενειακό ιατρό που πρέπει να δηλώσω τώρα;

Απάντηση: Η μόνη διαφορά είναι πως η επίσκεψη στον νυν οικογενειακό ιατρό είναι δωρεάν, ενώ στον ιατρό που είχατε θα πρέπει να πληρώσετε την επίσκεψη.

Άρα το μόνο που αλλάζει προς το παρόν είναι η επίσκεψη στον ιατρό σας που δεν θα είναι δωρεάν. Για αναγραφή φαρμάκων και εξετάσεων δηλαδή αίματος, ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών κ.τ.λ., ισχύει το ίδιο καθεστώς, είτε απευθύνεστε στον νυν οικογενειακό ιατρό, είτε επισκέπτεστε τον ιατρό που είχατε.

“Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε μπορείτε να ρωτήσετε τον ιατρό που είχατε μέχρι τώρα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου