ΤΟΠΙΚΑ

«Ο πατέρας μου κράτησε την παράδοση»

ο-πατέρας-μου-κράτησε-την-παράδοση-750842

Με συναισθήματα συγκίνησης αναφέρεται στην παράδοση των μαχαιροποιών και οπλουργών της Κερασιάς Μαγνησίας η Ρίτσα Ταγματάρχη – Στούρεγκ, κόρη του παλιού τεχνίτη Απόστολου Ταγματάρχη, που άφησε εποχή. Η διακεκριμένη βιολόγος, η οποία ζει στη Νορβηγία, παραβρέθηκε στο αφιέρωμα τιμής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Βόλο, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την τέχνη του πατέρα της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Απόστολος Ταγματάρχης διατήρησε την παλιά παράδοση της Κερασιάς, που αναζητά τις ρίζες της στο βάθος του χρόνου, δουλεύοντας ώρες ατέλειωτες δίπλα στην φωτιά, με το σφυρί και το αμόνι, στο εργαστήριο που διατηρούσε στα Παλιά στον Βόλο. Η κ. Στούρεγκ και ο αδελφός της Κωνσταντίνος, μεγάλωσαν με την εικόνα του τεχνίτη πατέρα τους, στο εργαστήριό του, τα θαυμάσια έργα που με δεξιοτεχνία δημιουργούσε, την αφοσίωσή του στην παράδοση που κληροδότησαν οι προγενέστεροι.

«Ο πατέρας μου κατασκεύαζε όπλα, μαχαίρια, κλαδευτήρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο εργαστήρι που διατηρούσε για πολλά χρόνια στα Παλιά, αρχικά στην οδό Σαρανταπόρου και κατόπιν στην οδό Κροκίου. Ηταν εξαιρετικός άνθρωπος ο πατέρας μου, καλοσυνάτος, αγαπούσε τους ανθρώπους, του άρεσε να προσφέρει κι όλη την ζωή του, την αφιέρωσε στην τέχνη του, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2000» αναφέρει με συγκίνηση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κόρη του παραδοσιακού τεχνίτη.

Οι μαχαιροποιοί της Κερασιάς ήταν ξακουστοί όχι μόνον στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. «Κατασκεύαζαν μαχαίρια, ψαλίδια και γιαταγάνια για τις οικιακές και γεωργοκτηνοτροφικές ανάγκες αλλά και για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα. Ολοι την Κερασιά είχαν το κέντρο εφοδιασμού τους» όπως γράφει η Νίτσα Κολιού στον «Ταχυδρόμο» της 7ης Φεβρουαρίου 1973.

Ιστορία ετών

Η Ρίτσα Ταγματάρχη – Στούρεγκ παραβρέθηκε με τον σύζυγό της στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) και την υποστήριξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, κάθε Σαββατοκύριακο πήγαινε στην Κερασιά, όπου ζούσε η γιαγιά και οι συγγενείς της, ενώ όπως αναφέρει η ίδια, ανακαλώντας μνήμες της παιδικής της ηλικίας «ο παππούς μου είχε σκοτωθεί στον πόλεμο όταν ήμουν 9 μηνών. Ο άλλος μου παππούς, έστελνε από τον Βόλο καλάθια με φρούτα και διάφορα ακόμη είδη. Αισθανόμουν ωραία στην Κερασιά. είχα φίλους, ξαδελφάκια, παίζαμε. Ηταν όλα όμορφα» θυμάται.

Η συγκινησιακή φόρτιση κορυφώνεται στην ανάμνηση του παλιού εργαστηρίου του πατέρα της, του χώρου που συνδέθηκε με την ζωή του, την οικογενειακή παράδοση, τον παλμό μιας πορείας που άφησε εποχή.

Ο Απόστολος Ταγματάρχης ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός σε όλους, οι Βολιώτες αλλά και οι συμπατριώτες του από την Κερασιά, μόνον καλά λόγια έχουν να πουν για τον χαρακτήρα και την δεξιοτεχνία του, τα θαυμαστά έργα των χεριών του και την αφοσίωσή του στην παράδοση, που κράτησε ως κόρη οφθαλμού.

Βιολόγος με περγαμηνές

Η Ρίτσα Ταγματάρχη – Στούρεγκ σπούδασε στην Αμερική Βιολογία και εκεί γνώρισε τον οικονομολόγο σύζυγό της Ούλα και μετοίκησε στην Νορβηγία, χώρα καταγωγής του, το 1974. Την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή της διακεκριμένης επιστήμονος, συμπληρώνουν οι τρεις κόρες της, Αικατερίνη, Μαρία και Χριστίνα και τα τέσσερα εγγόνια της.

Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο, στο τμήμα ερευνών που έχει ως επίκεντρο την εξωσωματική γονιμοποίηση. «Εχω κάνει το ντοκτορά μου στην Νορβηγία και κάνω έρευνες πάνω στις επιπτώσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τις μητέρες και τα παιδιά» υπογραμμίζει.

Η θητεία της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο συνεχίζεται με επιτυχία και όπως αναφέρει, μεγαλύτερη διάκριση αποτελούν για την ίδια, τα διδακτορικά που έχουν λάβει οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, για τους οποίους είναι υπεύθυνη. Ο σύζυγός της εργάστηκε στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, την «AFTENPOSTEN» ως υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ, υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας, ενώ εργάστηκε και στην Παγκόσμια τράπεζα.

Οι δεσμοί με την γενέτειρά της παραμένουν, στο μεταξύ, αναλλοίωτοι και δεν παραλείπει να επισκέπτεται τακτικά την περιοχή που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου