ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα χρόνου η μελέτη του ΙΓΜΕ για τις ζημιές στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

θέμα-χρόνου-η-μελέτη-του-ιγμε-για-τις-ζη-750975

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον η μελέτη του ΙΓΜΕ από την οποία θα εξαρτηθούν οι αποζημιώσεις ιδιοκτητών σπιτιών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο Φεβρουάριο εξαιτίας των πλημμυρών και εκτεταμένων κατολισθήσεων που ακολούθησαν. Ηδη σε αναμονή βρίσκονται περί τους 300 ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ζημιές και είχαν καταθέσει αιτήσεις στον δήμο προκειμένου να γίνει αυτοψία στις περιουσίες τους, ενώ τέσσερις οικογένειες είναι για περίπου μισό χρόνο ξεσπιτωμένες αφού τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα για να συνεχίσουν να κατοικούν μέσα σε αυτά.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγοράς –Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης έχει ήδη συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ για την «τεχνικογεωλογική έρευνα» και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματά της.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία θα αποσταλούν στα συναρμόδια υπουργεία θα αποζημιωθούν οι πληγέντες. Για την αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών θα χρειαστεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Μάρτιο, προσέρχονταν κατά δεκάδες οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο δήμο που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά τις πλημμύρες και τις εκτεταμένες κατολισθήσεις. Τότε κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών συνοδεία δημοτικών υπαλλήλων είχε προχωρήσει σε καταγραφές ζημιών σε σπίτια, αποκαλύπτοντας μία τραγική κατάσταση σπίτια με ρωγμές, σχεδόν κομμένα στα δύο, σπίτια που δεν έχουν καν αυλή και η εξώπορτα βγάζει σε… γκρεμό δύο μέτρων, καθώς από τις κατολισθήσεις κατέρρευσαν πρανή, τοιχία αντιστήριξης και οι αυλές εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη οι αποζημιώσεις θα αφορούν σε ζημιές στο εσωτερικό των σπιτιών, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις προβλέπεται ανακατασκευή κατοικιών. Πρόκειται για κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, ο δήμος να καλύπτει τη διαμονή τεσσάρων οικογενειών σε ξενοδοχεία.

Ταυτόχρονα, ο δήμος έχει αναθέσει πλήρη μελέτη για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο μέσα στους οικισμούς. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν τεχνικογεωλογικές παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα. Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης από το ΥΠΟΜΕΔΙ, ενώ αναμένεται η έναρξη εργασιών για το εθνικό οδικό δίκτυο όπου επίσης σημειώθηκαν καταστροφές αλλά η δημοπράτηση εργασιών στα λιμάνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου