ΤΟΠΙΚΑ

Στον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

στον-εορτασμό-της-υψώσεως-του-τιμίου-σ-751079

Τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» παρευρέθησαν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης για να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική λειτουργία του Εορτασμού της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού. Της λειτουργίας πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος.

Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού για την Εκκλησία του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού, διότι ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ζωή της Εκκλησίας και των μελών της.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της πίσω στο 326 όταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, (η μετέπειτα Αγία Ελένη), μετέβη στους Αγίους Τόπους για να ανακαλύψει τα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.
Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Τα βήματά της την οδήγησαν στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινό-Περσικούς Πολέμους (602-628). Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Η Υψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό.

Στους μαθητές μοιράσθηκε άρτος υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, καθώς και ματσάκια βασιλικού σύμφωνα με το έθιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου