ΤΟΠΙΚΑ

Αρση αδιεξόδου για το Natura

αρση-αδιεξόδου-για-το-natura-460887

Η δόμηση στα τέσσερα στρέμματα παραμένει σε ό,τι αφορά τις περιοχές Νατούρα, συμπεριλαμβανομένης της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, ενώ θα παραμείνει παράλληλα ως έχει ο συντελεστής δόμησης. Τα παραπάνω ανέφερε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τους Δημάρχους της Σκοπέλου και της Αλοννήσου κ.κ Μιχελή και Βαφίνη. Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ σε θετικό κλίμα, παρουσία φορέων και παραγόντων και των δύο νησιών, η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει καίρια ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των δύο νησιωτικών περιοχών.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής «οι παρεκκλίσεις των τεσσάρων στρεμμάτων μάλλον θα καταργηθούν, ενώ οι παρεκκλίσεις γύρω από τον οικισμό της Σκοπέλου θα καθοριστούν σε συνάρτηση με το κατά πόσο η Σκόπελος θα ολοκληρώσει την διαδικασία που αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό της Σχέδιο, το οποίο είναι σε εξέλιξη». Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη «αλλά νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το ΓΠΣ, τόσο πιο γρήγορα θα λήξει αυτό το θέμα» εκτιμά ο Δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος εκφράζει την σκέψη ότι «θα έχουμε θετική έκβαση ακόμα και στο θέμα των παρεκκλίσεων, καθώς η Υπουργός άφησε κάποιες καλές πιθανότητες να προχωρήσουμε θετικά και προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης έθεσε από την πλευρά του σειρά θεμάτων υπόψη της Υπουργού, τις ομόφωνες αποφάσεις των δύο έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων, τις θέσεις των φορέων, καθώς και τα αιτήματα των αλιέων του νησιού. Όπως αναφέρει ο κ. Βαφίνης «η Υπουργός αντιμετώπισε θετικά το θέμα των αποζημιώσεων των ψαράδων και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει μαζί με την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Δαμανάκη, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι και να δοθούν οι αποζημιώσεις». Σε ό,τι αφορά το αίτημα αποχαρακτηρισμού του θαλάσσιου πάρκου ως περιοχή Νατούρα, η κ. Μπιρμπίλη απεφάνθη ότι είναι αδύνατο, διότι οι περιοχές Νατούρα θεωρούνται πλέον ευρωπαϊκές περιοχές.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Αλοννήσου έθεσε υπόψη της αρμόδιας Υπουργού μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της αποχέτευσης του βιολογικού καθαρισμού πρότεινε «να δημιουργηθούν βιολογικοί και σε άλλους οικισμούς με λιγότερο πληθυσμό» επισημαίνει ο ίδιος. Η Υπουργός έτεινε ευήκοον ους στα αιτήματα και των δύο δημάρχων και δεσμεύτηκε ότι «θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο μελέτες και σχέδια για την πρόληψη των πυρκαγιών, είδε θετικά το θέμα που έθεσα για την αλλαγή εκπροσώπων στον φορέα διαχείρισης και γενικότερα, υπήρξε πολύ καλή συζήτηση σε εξαιρετικά θετικό κλίμα» καταλήγει ο κ. Βαφίνης.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου