ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα μετ΄εμποδίων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

πρεμιέρα-μετ΄εμποδίων-στα-επαλ-της-μα-752438

Ολιγομελή τμήματα στον «αέρα», ελλείψεις σε βιβλία ειδικότητας, κενά εκπαιδευτικών και έλλειψη θέσεων σε φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ξεκινήσει η γ΄φάση μαθητείας στις αρχές Οκτωβρίου, συνθέτουν την κατάσταση σε επαγγελματικά λύκεια της Μαγνησίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως έγινε γνωστό, έως και χθες το μεσημέρι, στον «αέρα» ήταν η έγκριση πέντε ολιγομελών τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ του νομού, με αποτέλεσμα μαθητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν συγκεκριμένους τομείς είτε να ετοιμάζονται να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό είτε να κάνουν μετεγγραφή σε άλλο ΕΠΑΛ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Για παράδειγμα στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου σύμφωνα με τον διευθυντή, Βάιο Λιαπόπουλο εκκρεμεί η έγκριση του τομέα πληροφορικής και οι μαθητές ετοιμάζονται να πάρουν μετεγγραφή προς ΕΠΑΛ του Βόλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία για τις καθημερινές τους μετακινήσεις αλλά και για τα περιφερειακά λύκεια που… «φυλλορροούν».

Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και με τα βιβλία ειδικότητας στα ΕΠΑΛ που δεν έχουν σταλεί για όλα τα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση τρέχουν οι εκπρόθεσμες εγγραφές μαθητών με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη «κλειδώσει» ο αριθμός μαθητών ανά ειδικότητα για να σταλεί και ο αντίστοιχος αριθμός βιβλίων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τοποθετήσεις καθηγητών για την κάλυψη κενών θέσεων, που πάντως είναι λιγοστές.

Μεγάλο «αγκάθι» ιδίως για τα ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος πάντως αποτελεί η έλλειψη θέσεων σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ξεκινήσει η γ’ φάση της μαθητείας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρη Κόκκινο φέτος ούτε ο Δήμος Βόλου ούτε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο άνοιξαν θέσεις για μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει ενδιαφέρον αποφοίτων για τη Μαθητεία από 20 ειδικότητες, να μην προσφέρονται οι αντίστοιχες θέσεις. «Στη Λάρισα και ο δήμος και το Νοσοκομείο στηρίζουν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Δυστυχώς στον Βόλο μάλλον δεν θα καταφέρουμε να συμπληρώσουμε τμήματα των οκτώ μαθητευόμενων σε ειδικότητες διότι δεν υπάρχουν προς το παρόν θέσεις. Καλύτερη εικόνα πάντως αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο κ. Κόκκινος με αφορμή την έναρξη της γ’ φάσης μαθητείας στις αρχές Οκτωβρίου.

Αντίθετα, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου έχουν ανοίξει θέσεις για απορρόφηση μαθητευόμενων των ΕΠΑΛ δεν υπάρχει όμως αντίστοιχο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι φορείς που συμμετέχουν διαθέτοντας θέσεις μαθητείας, στηρίζουν έμπρακτα το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑΛ προς όφελος των ίδιων των φορέων και των επιχειρήσεων τους, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν μαθητευομένους με υψηλού επιπέδου ειδίκευση αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οι ειδικότητες του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητεία» των αποφοίτων ΕΠΑΛ είναι οι εξής: Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων, υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, γραφικών τεχνών, τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεπικοινωνιών, τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, βοηθός ιατρικών – βιολογικών εργαστηρίων, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, αισθητικής τέχνης, βοηθός φυσικοθεραπευτή, τεχνικός φυτικής παραγωγής, τεχνικός δομικών έργων και γεωπληροφορικής, τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, τεχνικός οχημάτων, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, βοηθός νοσηλευτή, τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών, τεχνικός Η/Υ και δικτύων Η/Υ, βοηθός φαρμακείου και κομμωτικής τέχνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου