ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος κόσμου στο νησάκι Τρίκερι

πλήθος-κόσμου-στο-νησάκι-τρίκερι-753899

Πλήθος προσκυνητών, που υπολογίζεται σε 3.000 περίπου, συνέρρευσε προχθές και την προηγούμενη μέρα στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στο μοναστήρι της Παναγίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Σε κλίμα κατάνυξης και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, τελέστηκαν ο πανηγυρικός Εσπερινός την παραμονή και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της μέρας εύρεσης της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Οι δρόμοι του νησιού γέμισαν από επισκέπτες που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Μαγνησίας αλλά και ευρύτερα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το θαύμα που βίωσαν σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Στις πανηγυρικές ακολουθίες προεξήρχε ο αρχιμ. Ιγνάτιος Αναγνωστόπουλος. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας, και πλήθος κόσμου από το Αχίλλειο, την Αιδηψό, το Χόρτο, τη Μηλίνα, τα Καλά Νερά, την Αφησσο, τον Βόλο και αλλού. Μεμονωμένοι προσκυνητές αλλά και πολλές οικογένειες συνέρρευσαν κατά κύματα στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι, προκειμένου να συμμετάσχουν, σύμφωνα με το έθιμο, στις πανηγυρικές ακολουθίες της 9ης και της 10ης Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ της παραμονής, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε γλέντι στα δύο παραλιακά καταστήματα, με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, που διατήρησαν το κέφι στο κατακόρυφο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σημαντικό μνημείο

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας. Ενας τρίκογχος ναός που οικοδομήθηκε το 1825-1837, στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Αφορμή για την κτίση του της ιεράς μονής στάθηκε το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας ελιάς και άλλα θαύματα που επακολούθησαν. Η εικόνα και μέρος της ελιάς βρίσκονται ακόμη φυλασσόμενα στο καθολικό του μοναστηριού σε κοινή θέα.

Το λιμανάκι του Αγίου Ιωάννη – το κεντρικό λιμάνι του νησιού – υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών που έρχονται από το Τρίκερι, τον Βόλο, το Πήλιο, την Εύβοια, τη Σκιάθο, τον Πτελεό και την Αμαλιάπολη και από άλλους τόπους, για να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ευαγγελίστριας που φυλάσσεται στο φερώνυμο μοναστήρι της. Ιδιαίτερα, την 9η και την 10η Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η εύρεση της εικόνος της Παναγίας, ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνεται.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου