ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Οπλουργοί και μαχαιράδες: Ζωντανή η ιστορία δύο αιώνων

οπλουργοί-και-μαχαιράδες-ζωντανή-η-ισ-753904

Αφιερωμένη σε μια παράδοση 200 ετών, συνυφασμένη με την ιστορία της Κερασιάς ήταν η εκδήλωση για τους τοπικούς τεχνίτες, τους μαχαιροποιούς και οπλουργούς, που πραγματοποιήθηκε προχθές στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παραπάνω εκδήλωση, που το χθες συνάντησε το σήμερα, ήταν καρπός συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτός» και του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Η αναδρομή στην ιστορία της Κερασιάς πλαισιώθηκε από την παρουσίαση συλλεκτικής έκθεσης, που περιλάμβανε μαχαίρια για κάθε χρήση, κατασκευασμένα από παραδοσιακούς τεχνίτες της ξακουστής «σχολής» της Κερασιάς Πηλίου και φωτογραφιών εκείνης της περιόδου.

Για τη συγκεκριμένη τέχνη μίλησε απόγονος των μαχαιράδων της Κερασιάς, ο πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπος Κων. Αλεξάνδρου και παράλληλα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Γιώργου Καφενταράκη, σε σύγχρονη απόδοση.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, επισήμανε ότι «ο Δήμος είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για τη διάσωση, την προβολή του ιστορικού, λαογραφικού και πολιτιστικού πλούτου της Κερασιάς. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών, σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου και στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία αναζήτησης και αποτύπωσής τους».

Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην τοπική κληρονομιά που έκανε ευρύτερα γνωστή την Κερασιά, μίλησε για την ιστορία που ξεκίνησε από τις αρχές του 19ου αιώνα και τις οικογένειες Αλεξάνδρου, Ταγματάρχη και Σωτηρίου, που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Ο πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. μίλησε για την τον πατέρα του Κώστα Αλεξάνδρου, ο οποίος απεβίωσε το 1997, ενώ εξήρε την παρουσία της Ρίτσας Ταγματάρχη – Στούρεγκ στη χθεσινή εκδήλωση, η οποία είναι απόγονος της γνωστής οικογένειας τεχνιτών της Κερασιάς. Επίσης σκιαγράφησε μια τέχνη που ξεπέρασε τα όρια της Μαγνησίας, σε βάθος χρόνου.

Προλόγισε ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καταληκτική παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, ως σημείων αναφοράς για το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου