ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θρήνος και οργή για τον 44χρονο αρχιλοχία που «έσβησε» χωρίς ασθενοφόρο

θρήνος-και-οργή-για-τον-44χρονο-αρχιλοχί-754005

Πανικός και αναστάτωση προχθές στην εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου. Στις 11:55 το βράδυ ένας 44χρονος Βολιώτης αισθανόταν ξαφνική αδιαθεσία και κατέρρεε σε τραπέζι, ενώ η βραδινή βάρδια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου ήταν κενή ελλείψει οδηγών…

Πρόκειται για τον αρχιλοχία στην 64 Μ.Ε. του στρατοπέδου Γεωργούλα Δημήτρη Κανούλη, γιο του αρχιδιαιτητή Σπύρου Κανούλη. Ο άτυχος άνδρας δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σωθεί.

Το τραγικό συμβάν προκάλεσε μεγάλη οργή. Πολίτες που ήταν στην εμποροπανήγυρη διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος εισάγει το θέμα για συζήτηση στη Βουλή με ερώτησή του με τίτλο: «Οι ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές». Αγανάκτηση εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.

Σκηνές σοκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Ο στρατιωτικός βρισκόταν στο παζάρι και περπατούσε ευδιάθετος, όταν αισθάνθηκε ξαφνικά έντονη αδιαθεσία.

Εκείνη την ώρα μία παρέα συναδέλφων του τον φώναξε στο τραπέζι όπου καθόταν. Ο 44χρονος κάθισε στην καρέκλα και στη συνέχεια κατέρρευσε.

Άμεσα οι συνάδελφοί του και ο γύρω κόσμος κινήθηκαν για να τον βοηθήσουν. Στο διπλανό τραπέζι ήταν ιδιώτης γιατρός και η νοσηλεύτρια Φούλη Τσιώμου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου.

Αμφότεροι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες επί τουλάχιστον μισή ώρα, αλλά μάταια. Ο 44χρονος δεν επανερχόταν.

Για τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο τελικά έσπευσε στον τόπο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Βόλου. Το πλήρωμα παρέλαβε τον αρχιλοχία και τον διακόμισε στο Αχιλλοπούλειο, όπου διαπιστώθηκε και τυπικά ο θάνατός του.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου άρχισε να λαμβάνει καταθέσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής προκειμένου να διαλευκανθούν τα πλήρη αίτια θανάτου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Επισημαίνεται ότι ο άτυχος στρατιωτικός δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Εντούτοις, η νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αρχιλοχίας έχασε τη ζωή του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο Δημήτρης Κανούλης κηδεύτηκε χθες στις 5.30 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βόλου παρουσία πλήθους κόσμου που έσπευσε για το τελευταίο αντίο, αλλά και για να συμπαρασταθεί στην οικογένειά του. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει στην τραγική κατάληξη.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

H διοίκηση της ΕΠΣ Θεσσαλίας και ο πρόεδρός της Περικλής Λασκαράκης εξέφρασαν χθες με ανακοίνωσή τους τη βαθύτατη οδύνη τους για τον αδόκητο θάνατο του υιού του πρώην μέλους της ΤΕΔ/ΕΠΣΘ Σπύρου Κανούλη, Δημήτρη, καθώς και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Βαθύτατη θλίψη εκφράζει και η διοίκηση της Α.Ε. Δήμητρα Ευξεινούπολης, για τον πρόωρο θάνατο του Δημήτρη Κανούλη, σε ηλικία 44 ετών.

Οδύνη εκφράζει και το Δ.Σ. του Α.Σ. Ρήγας Φεραίος: «Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια. Καλό παράδεισο…».

Αμεση παρέμβαση από τον Χρ. Μπουκώρο

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Αφορμή στάθηκε ο αιφνίδιος θάνατος ενός νέου ανθρώπου το βράδυ της Δευτέρας, 10 Σεπτεμβρίου 2018, στην εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Η ελλιπής στελέχωση του Κέντρου Υγείας έχει, επανειλημμένως, επισημανθεί προς το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με το οργανόγραμμά του, υπάρχουν έξι οργανικές θέσεις οδηγών – πληρώματος ασθενοφόρου, εκ των οποίων οι τέσσερις παραμένουν κενές από το 2014, λόγω συνταξιοδότησης του προσωπικού. Σήμερα, στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου, οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, θυσιάζοντας ακόμη και τα ρεπό τους, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο αδόκητος χαμός ενός νέου ανθρώπου αναδεικνύει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης οδηγών και πληρώματος ασθενοφόρου.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου διαθέτει δύο ασθενοφόρα, εκ των οποίων το ένα προέρχεται από δωρεά του Αγροτικού Συνεταιρισμού της ΕΒΟΛ και το άλλο χρήζει άμεσης αντικατάστασης λόγω παλαιότητας».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος της ελλιπούς στελέχωσης με οδηγούς ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Οργή για την έλλειψη οδηγών

Δύο ασθενοφόρα βρίσκονταν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου όταν σημειώθηκε το αιφνίδιο περιστατικό, όμως δεν υπήρχε κανένας οδηγός, με αποτέλεσμα τα οχήματα να μείνουν ακινητοποιημένα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας τόνισε ότι «έχουμε επισημάνει το πρόβλημα επανειλημμένως. Έχουμε, ήδη, συζητήσει, με την παρουσία των δημάρχων του Νομού Μαγνησίας, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας, όπως η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας. Έχουμε ενημερώσει για τα οξυμένα προβλήματα των Κέντρων Υγείας που αφορούν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Θεσσαλία ή τη Μαγνησία».

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, συμπλήρωσε: «Ζητούμε να επανεξεταστούν τα αιτήματά μας από τους αρμόδιους φορείς και να δοθεί λύση άμεσα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. Η δημόσια υγεία είναι ένα αγαθό, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες της. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου