ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Βόλο κατά των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ

μαζική-συγκέντρωση-του-παμε-στον-βόλο-754479

Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων, νέων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών, το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», το Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Συνταξιούχων και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων καθώς και ο Αγροτικός σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης.

Η συγκέντρωση παίρνοντας τη σκυτάλη από την κινητοποίηση στη ΔΕΘ αποτελεί μια πρώτη απάντηση των σωματείων και των φορέων που πλαισιώνουν το ΠΑΜΕ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Κουτσινάρης Γ. Γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» τόνισε τα εξής: ”Με την σημερινή μας κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε για ακόμη μια φορά μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης.

Να φωνάξουμε δυνατά: καμία αναμονή, καμία ανοχή, καμία συνθηκολόγηση με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 300ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά και ανεργία.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Τονίζουμε επίσης ότι δεν τσιμπάμε στη νέα απάτη της κυβέρνησης που ξετυλίγεται μπροστά μας περί του τέλους των μνημονίων, της νέας εποχής, της δίκαιης ανάπτυξης, της επιστροφής στην κανονικότητα που μας εξήγγειλε η κυβέρνηση που όμως, ταυτόχρονα δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των 700 και πλέον μνημονιακών νόμων που έφεραν την ζωή κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη, νέας και νέου δεκαετίες πίσω.

Νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 9 χρόνια ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουνε την καπιταλιστική οικονομία.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει συνάδελφοι από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ με την οποία δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα, την ΕΕ, τον ΣΕΒ.

Άκουσε κανείς μας να πει ότι θα καταργηθεί έστω και ένας μνημονιακός νόμος;

Όχι φυσικά, γιατί αυτοί οι νόμοι είναι απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας και της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους.

Γι’ αυτό λοιπόν συνάδελφοι, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Σηκώνουμε ψηλά, τις διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα μας.

ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΙΣ σημαίες του ανυποχώρητου αγώνα.

Τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ είναι εδώ και δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Κοροϊδεύουν τώρα για επαναφορά των ΣΣΕ, όταν έχουν δώσει στους εργοδότες νόμους που χρειάζονται για να ξεγλιστρούν από κάθε υποχρεωτικότητα.

Όταν η μερική απασχόληση σαρώνει την πλήρη και σταθερή εργασία.

Όταν έχουν ξεφυτρώσει ένα κάρο δουλεμπορικά για να αποτελειώσουν όσους έχουν απομείνει με κάποια δικαιώματα.

Αν πραγματικά ήθελαν να επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που αφαιρέθηκαν με τα μνημόνια δεν είχαν παρά να ψηφίσουν στην Βουλή την πρόταση νόμου των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όμως την απέρριψαν σε συγχορδία όλα τα αστικά κόμματα ως ανεφάρμοστη και αντισυνταγματική.

Αυτοί είναι συνάδελφοι! Η κοροϊδία πάει σύννεφο.

Την ίδια στιγμή ορθώνουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, ψήφισαν νόμο για τον περιορισμό και την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Για να μη μπορούν οι εργαζόμενοι να παλέυουν και να πετυχαίνουν την υπογραφή ΣΣΕ.

Δείτε τι έγινε αυτές τις μέρες στο λιμάνι του Πειραιά στην COSCO. Οι εργαζόμενοι σήκωσαν κεφάλι οργανωμένα, έφτιαξαν σωματείο αψηφώντας απειλες και τρομοκρατία, διεκδίκησαν ΣΣΕ.

Τα δικαστήρια με νόμους της κυβέρνησης (σημερινής και προηγούμενης) έβγαλαν όλες τις αποφάσεις του σωματείου και του Εργατ. Κέντρου Πειραιά, για απεργία παράνομες.

Έφτιαξαν αντισωματείο, χτύπησαν συνδικαλιστές και δημοσιογράφους με μπράβους, συκοφαντούν τον δίκαιο αγώνα με τους γνωστούς κονδυλοφόρους και τα φερέφωνα τους.

Αυτή είναι η κανονικότητα τους. Εργασιακά γκέτο χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Εμείς όμως συνάδελφοι έχουμε τεράστια δύναμη, χωρίς εμάς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η οργάνωσή μας, η αλληλεγγύη είναι τα δικά μας όπλα.

Τώρα λένε ότι μπορεί τα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ, αλλά έρχονται επενδύσεις, άρα έρχονται και όροι ανακούφισης, θα αλλάξουν τα πράγματα.

Θα μας ανακουφίσουν αυτοί που στα χέρια τους η καινοτομία και η τεχνολογία μετατράπηκε σε μαζική ανεργία, σκληρή ένταση στη δουλειά, σε ξεκλήρισμα αυτοαπασχολούμενων?

Θα μας ανακουφίσουν αυτοί που πήραν τσάμπα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τηλεπικοινωνίες, το ρεύμα, το νερό και τα έκαναν εργασιακά κάτεργα προσφέροντας πανάκριβες υπηρεσίες στο λαό?

Θα μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ που ανοίγει δρόμους κερδών σφάζοντας λαούς και στην περιοχή μας?

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε με τη ΠΓΔΜ τη συμφωνία για να ενισχύσει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Γέμισε τη χώρα μας βάσεις, ακόμη και πυρηνικά. Παίρνει ενεργά μέρος στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι «λύκοι» αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τον πόλεμο, τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τους ξεριζωμούς. Αυτά είναι όλα κέρδη για αυτούς. Για αυτά τα κέρδη κόπτεται η «αριστερή» συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους.

Αλλάζουμε τους συσχετισμούς. Πετάμε έξω από τις εργατικές οργανώσεις τους ανθρώπους της εργοδοσίας, δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ.

Απαιτούμε και Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ!
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο.
  • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση σε νερό, ρεύμα.
  • Απαιτούμε τώρα υποδομές αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης για την προστασία του λαού.

Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου