ΤΟΠΙΚΑ

Προς δημοπράτηση το έργο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου

προς-δημοπράτηση-το-έργο-του-δημοτικο-754613

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο επισκευής και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, που «ρημάζει» επί δέκα χρόνια. Η ένταξή του στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ζήτημα χρόνου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει, πιθανόν μέσα στον Οκτώβριο, η δημοπράτησή του. Εκτιμάται ότι από το νέο έτος η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Για την ένταξη του έργου εκκρεμούσαν οι μελέτες ενεργειακής απόδοσης και στατικής επάρκειας που κατατέθηκαν από τον Δήμο Βόλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.

Η οριστική ένταξη του έργου προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Αστικών Αναπλάσεων» είναι πλέον ζήτημα χρόνου και θα συνοδευτεί από τελετή που προετοιμάζεται έξω από το Δημοτικό Θέατρο και στην οποία θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου ετοιμάζεται σήμερα να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Το κτίριο αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη. Είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 1989, την κορδέλα των εγκαινίων, έκοβε ο Δήμαρχος, Μιχάλης Κουντούρης, ενώ ποδαρικό επί σκηνής, που στην εποχή της ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο, έκανε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου έπεσε το 2008. Τα φώτα έσβησαν για τις ανάγκες ανακαίνισης του κτιρίου. Τα διαβρωμένα κουφώματα έπρεπε να αποκατασταθούν. Με εργολαβία της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης των κουφωμάτων.

Μόνο που ξεκίνησαν κάπως ανορθόδοξα. Από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο εργολάβος έφθασε στο υπόγειο, ένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη μεγαλύτερο: τα θεμέλια και οι κολώνες του κτιρίου παρουσίαζαν φθορές. Αμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκριναν το κτίριο ακατάλληλο και το έκλεισαν.

Ακολούθησε το 2010 νέα μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, βάση της οποίας, οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά στο υπέρογκο κόστος, οι όποιες προσπάθειες εγκαταλείπονται.

Το άλλοτε κόσμημα του Βόλου, εγκαταλείφθηκε. Μία πρόχειρη περίφραξη απαγορεύει την προσέγγιση του κτιρίου, που είναι σκονισμένο και γύρω –γύρω έχουν φυτρώσει αγριόχορτα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου