ΤΟΠΙΚΑ

Πάλεψαν για τα όνειρά τους επιτυχόντες του Εσπερινού ΓΕΛ Βόλου

πάλεψαν-για-τα-όνειρά-τους-επιτυχόντε-755188

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφερε πλατιά χαμόγελα επιτυχίας στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου. Εξι απόφοιτοι του σχολείου κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στις σχολές της προτίμησής τους, κατακτώντας ο καθένας τον δικό του στόχο. Η επιτυχία των αποφοίτων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλο όμως, έχει διπλή σημασία. Η θέληση για την κατάκτηση της γνώσης ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες και οι επιτυχόντες έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγώνα για την εκπλήρωση του ονείρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε ηλικία 49 ετών, μητέρα δύο «υπέροχων γιων» όπως λέει η ίδια αλλά και γιαγιά στο πρώτο της εγγόνι, η Γενοβέφα Δανηιλίδου, ετοιμάζεται αύριο να κάνει την εγγραφή της στο τμήμα Καλών Τεχνών Ναυπλίου και να «χριστεί» με μία ακόμη ιδιότητα αυτή της φοιτήτριας. Το τμήμα στο οποίο πέτυχε την εισαγωγή της ήταν η πρώτη της επιλογή και ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

«Παντρεύτηκα πολύ μικρή και έγινα μητέρα. Η φροντίδα και η ανατροφή των παιδιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Κι επιπλέον έπρεπε να εργάζομαι αρκετά για να μπορέσω να φέρω εις πέρας τις υποχρεώσεις. Όταν τα παιδιά μου μεγάλωσαν, ανεξαρτητοποιήθηκαν και έφυγαν από τη δική μου φροντίδα, αποφάσισα να το πιάσω από εκεί που το άφησα ως έφηβη. Πήγα στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο, παρακολούθησα μαθήματα και δοκίμασα τις δυνάμεις μου στις πανελλαδικές», αναφέρει η κ. Δανηιλίδου.

«Η σχολή θεάτρου ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής. Το ήθελα από μικρή. Με γοήτευε αφάνταστα ο κόσμος του θεάτρου», αναφέρει για το όνειρό της που γίνεται πραγματικότητα χάρη στη στήριξη και τη βοήθεια των καθηγητών της στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο. «Ένα μέρος της επιτυχίας οφείλεται στους καθηγητές που με στήριξαν, έδειξαν κατανόηση και με βοήθησαν. Ένα άλλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στα παιδιά μου που ήταν πάντα το στήριγμά μου στη ζωή», λέει η ίδια.

Ετοιμάζεται να κάνει την εγγραφή στο τμήμα για να ξεκινήσει την παρακολούθηση των μαθημάτων και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία του «γλυκού μαρτυρίου» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης στο Ναύπλιο, όπου θα μετακομίσει για τις ανάγκες των μαθημάτων.

30 χρόνια μακριά από τα θρανία, αλλά επιτυχών

Γιώργος Μορφογιάννης: Η επιβράβευση για μένα είναι ότι μετά από 30 χρόνια απουσίας από τα μαθήματα, διαβάζοντας ελάχιστα, μόνος, χωρίς φροντιστηριακά μαθήματα, κατάφερα να πετύχω

Ο Γιώργος Μορφογιάννης είχε σχεδόν 30 χρόνια μακριά από τα θρανία, ωστόσο η έφεσή του στη μελέτη και η θέληση για την κατάκτηση της γνώσης, τον οδήγησε κατευθείαν στο στόχο του. Πέρασε –χωρίς φροντιστήρια, μελετώντας μόνος τους- πρώτος στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Γιώργος Μορφογιάννης αποφοίτησε το 1989 από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου. Ακολούθησε επιτυχημένη καριέρα και σήμερα εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. «Ηθελα να αναβαθμίσω την επαγγελματική μου θέση και για το λόγο αυτό έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις. Η επιβράβευση για μένα είναι ότι μετά από 30 χρόνια απουσίας από τα μαθήματα, διαβάζοντας ελάχιστα, μόνος, χωρίς φροντιστηριακά μαθήματα κατάφερα να πετύχω την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο στην πόλη μου», αναφέρει.

Εδωσε τον αγώνα του παράλληλα με την εργασία του με μόνο όπλο του το μεράκι και τη θέληση για την κατάκτηση της γνώσης. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από ένα μόλις χρόνο, πήρε και το πτυχίο του στη Βυζαντινή Μουσική που επίσης τον έλκει. «Η επιτυχία ανήκει και στον διευθυντή του σχολείου, Κωνσταντίνο Παληόπουλο ο οποίος μου συμπαραστάθηκε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι πρέπει να προσπαθούν για το καλύτερο στη ζωή τους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα εγγραφτεί στο τμήμα και η πορεία θα δείξει αν θα καταφέρει να φθάσει μέχρι το πτυχίο. «Είναι ένα πολύ δύσκολο τμήμα με πολλά εργαστηριακά μαθήματα που απαιτούν παρουσία. Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρω, πάντως θα προσπαθήσω», τονίζει.

Με το δεύτερο πτυχίο για να κατακτήσει τον «μύθο»

Σεμέλη Ζουνάρα: Παρά την ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση που πλήττει τη γενιά μας, θα σύστηνα σε όλους να κάνουν την προσπάθειά τους, να ξεχωρίσουν και να γίνουν οι ίδιοι πρότυπα των σημερινών νέων

Η 24χρονη Σεμέλη Ζουνάρα, απόφοιτη το 2011 από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου, έχει ήδη στο ενεργητικό της το πρώτο της πτυχίο ως φιλόλογος.

Είχε δώσει μέσω του εσπερινού πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απ’ όπου και πήρε το πτυχίο της. Ανήσυχο πνεύμα και λάτρης της γνώσης και του καινούριου, τελείωσε μεταπτυχιακό στη Νομική και ήδη εργάζεται σε γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών ενώ παράλληλα αρθρογραφεί.

Η επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία όμως δεν την έκανε να εφησυχάσει. «Ονειρό μου από μικρή είναι η νομική. Ολοι ήξεραν ότι ήθελα να γίνω δικηγόρος. Πήρα την απόφαση να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις στο άψε σβήσε για να κυνηγήσω τον στόχο μου. Και παρά τις δυσκολίες λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, δοκίμασα και τα κατάφερα. Αγαπάω το διάβασμα και μου αρέσει να κατακτώ ολοένα και περισσότερα μονοπάτια στο απέραντο δρόμο της γνώσης», σημειώνει η Σεμέλη Ζουνάρα. Ετοιμάζεται να κάνει την εγγραφή της για να παρακολουθήσει τη σχολή της που είναι και το όνειρό της. Θα είναι μάλιστα στο ίδιο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής και στο ίδιο τμήμα με την μικρότερη αδερφή της Ειρήνη.

«Παρά την ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση που πλήττει τη γενιά μας θα σύστηνα σε όλους να κάνουν την προσπάθειά τους, να ξεχωρίσουν και να γίνουν οι ίδιοι πρότυπα των σημερινών νέων», τονίζει η Σεμέλη Ζουνάρα.

Μαχητές στη ζωή και τη γνώση

Στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου φοιτούν μαθητές –μαχητές της ζωής. Τα πρωινά στον αγώνα για το μεροκάματο και τα βράδια στο σχολείο να δίνουν τον αγώνα για τη μάθηση.

Εξι από αυτούς κατάφεραν όχι μόνο να τελειώσουν το λύκειο αλλά και να ανοίξουν νέους δρόμους στη ζωή τους αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο μέσα από την ακαδημαϊκή μόρφωση.

Ομως τη χαρά της επιτυχίας και την επιβράβευση μέσα από τη δημοσιοποίησή της, «έκοψε» ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων που εφαρμόστηκε από φέτος, με αποτέλεσμα τα ονόματα των επιτυχόντων να κρυφτούν πίσω από κωδικούς.

Ανώνυμη επιστολή που παρέλαβε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, δείχνει την πικρία των επιτυχόντων που δεν έτυχαν της προβολής που τους άξιζε: «Ως απόφοιτος του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου και εργαζόμενος, στέλνω αυτή την επιστολή για να τονίσω το θέμα που δημιουργήθηκε φέτος από τη μη δημοσίευση των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Τόσο για μένα όσο και για τους υπόλοιπους του Λυκείου που παρά το φόρτο εργασίας μας καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς την πολυτέλεια του φροντιστηρίου να εισαχθούμε σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η μόνη μας ανταμοιβή ήταν να δούμε δημοσιευμένα τα ονόματά μας. Αντ’ αυτού τίποτε, παρά μόνο λίγα ονόματα κάποιων από τα ημερήσια λύκεια. Αντιθέτως, η δημοσίευση των ονομάτων θα ήταν ένα κίνητρο για κάποιους εργαζόμενους να κάνουν την εγγραφή τους στο Εσπερινό Λύκειο Βόλου».

Οι επιτυχόντες του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

-Παναγιώτης Γιακοβάκης- Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Γενοβέφα Δανηιλίδου- Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

-Σεμέλη Ζουνάρα– Νομική Κομητηνής

-Γιώργος Μορφογιάννης– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Γρηγόριος Πετραντωνάκης– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Ιωάννης Τσουρτσούλης-ΤΕΙ Πληροφορικής Λαμίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου