ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση στις ακτοπλοϊκές διακομιδές με φέσια στους ιδιοκτήτες

αύξηση-στις-ακτοπλοϊκές-διακομιδές-μ-755219

Ραγδαία αύξηση στις διακομιδές ασθενών με ταχύπλοα σκάφη από τις Σποράδες για Βόλο καταγράφεται το πρώτο οχτάμηνο του 2018. Οι διακομιδές ξεπέρασαν σε αριθμό το σύνολο των διακομιδών που είχαν εκτελεσθεί το 2017. Ανήλθαν σε 123 μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος από 116 που ήταν συνολικά ολόκληρο τον περασμένο χρόνο.

Η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστούν μεγάλες ανάγκες. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων. Γιατροί και εργαζόμενοι των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας δίνουν νυχθημερόν μάχη.

Η αρωγή στα περιστατικά γίνεται από το σύνολο των γιατρών και του προσωπικού και των τριών νησιών. Γιατροί μετακινούνται από νησί σε νησί για να καλύψουν τα προβλήματα. Αλλοι παραλαμβάνουν περιστατικά που είχαν αφετηρίες άλλων νησιών ή σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται μόνοι ενώ χρειάζεται να διαχειριστούν διπλά περιστατικά.

Αμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ανέλαβε την εκτέλεση των διακομιδών με τους ιδιοκτήτες των ταχύπλοων σκαφών να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για την νοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη ανταποκρινόμενοι ακόμη και υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών «ξεχείλωσε» κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με τους ιδιοκτήτες των σκαφών να μετρούν φέσια χιλιάδων ευρώ. Ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση του πολίτη, εντούτοις πληρώνονται με καθυστέρηση έντεκα μηνών, σύμφωνα με ιδιοκτήτες σκαφών.

Τραγική η κατάσταση στην Αλόννησο

Μόνο με έναν αγροτικό ιατρό, ο οποίος εκτίει την στρατιωτική του θητεία, λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου. Ο αγροτικός ιατρός είναι αναγκασμένος να δουλεύει χωρίς ρεπό και άδειες και να σηκώνει το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενός ολόκληρου νησιού καθώς η σύμβαση του δεύτερου αγροτικού ιατρού έληξε στις 13 Αυγούστου, ενώ η θέση του γενικού ιατρού είναι κενή.

Κανονικά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου θα έπρεπε να είναι στελεχωμένο με έναν ειδικευμένο γιατρό γενικής ιατρικής και δύο αγροτικούς ιατρούς. Ειδικά για το κενό του γενικού ιατρού που «καίει», η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιεί δεκαήμερες μετακινήσεις γιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μετακινήσεις συνεχίζονται και το χειμώνα όμως σύμφωνα με πληροφορίες με πολύ πιο χαλαρή συχνότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε καν οι διακομιδές των ασθενών που απαιτείται να συνοδεύονται.

Κενό υπάρχει και στην κάλυψη των παιδιατρικών περιστατικών και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετακινούνται από Σκόπελο δύο παιδίατροι, ένας από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και ένας ιδιώτης.

Ακόμη, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου δεν έχει μικροβιολογικό εργαστήριο ή αξονικό τομογράφο, ενώ το ακτινολογικό του μηχάνημα λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες αφού η δομή έχει μόνο μία τεχνολόγο.

Τέλος, το Ιατρείο έχει μόνο μία νοσηλεύτρια ενώ το οργανόγραμμά του προβλέπει δύο.

Οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου με τα περιφερειακά του ιατρεία Γλώσσας και Κλήματος έχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό αποτελούμενο από έναν παιδίατρο, έναν παθολόγο, δύο γενικούς γιατρούς από μετακινήσεις και τέσσερις αγροτικούς γιατρούς.

Κανονικά θα έπρεπε να έχει δύο παιδιάτρους, τέσσερις γενικούς γιατρούς ή παθολόγους και επτά αγροτικούς γιατρούς.

Ενώ υπάρχουν τόσο σημαντικά κενά, το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου πασχίζει για να εξυπηρετήσει και την Αλόννησο με μετακινήσεις γιατρών όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ, λόγω αναρρωτικής άδειας το Κέντρο Υγείας έχει μείνει χωρίς τεχνολόγο με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το ακτινολογικό μηχάνημα. Επιπλέον, αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει.

Η δομή δεν έχει μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς ο αναλυτής δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια ενώ δεν υπάρχει και παρασκευαστής.

Τέλος, η πρωτοβάθμια δομή έχει μόνο τρεις νοσηλεύτριες ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει πέντε.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου

Μείζον πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό και τους διασώστες αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβάθμια μονάδα υγείας λειτουργεί με δύο νοσηλεύτριες μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει τέσσερις. Παράλληλα, αντιμετωπίζει ελλείψεις και με τα πληρώματα διασωστών. Τις νύχτες οι γιατροί δουλεύουν μόνοι με τον διασώστη -εάν και εφόσον υπάρχει- ακόμη και με τη βοήθεια του συντηρητή ή της καθαρίστριας εάν αυτό απαιτηθεί.

Το Κέντρο Υγείας δεν έχει καρδιολόγο, ούτε ορθοπεδικό, ούτε χειρουργό, ούτε γυναικολόγο.

Ακόμη, δεν έχει μηχάνημα για υπερήχους, ούτε και τεχνογνώστη που απαιτείται, όταν υπάρχει ένα οξύ περιστατικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου