ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα μετά τα «πέτρινα χρόνια»

ανάσα-μετά-τα-πέτρινα-χρόνια-755236

Την εφαρμογή της ακύρωσης της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένουν επαγγελματίες οινοποιοί, κάνοντας λόγο για μια δίκαιη απόφαση που θα δώσει «ανάσα» στα οινοποιεία της Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται πως στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σήμερα τρεις γνωστοί οινοπαραγωγοί, που με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους, στηρίζουν δυναμικά την εθνική και τοπική οικονομία, κάνουν λόγο για μια θετική απόφαση, προσθέτοντας ότι «το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε και έφερε δυσμενείς επιπτώσεις στον κλάδο, καθώς το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το παρεμπόριο του κρασιού».

Τα ποσά ήταν πάρα πολύ μεγάλα, ειδικά για τα μεσαία οινοποιεία τα οποία έδιναν πραγματική μάχη για να ανταποκριθούν κάθε τέλος του μήνα στην εφαρμογή του μέτρου, που περιλαμβάνει εφάπαξ καταβολή του κρασιού χωρίς δυνατότητα διακανονισμού, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς και με αυτόματο πρόστιμο σε περίπτωση που δεν πληρωνόταν το ποσό.

Το παρεμπόριο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας στο εμπόριο και τη διακίνηση οίνου αυξήθηκε αλματωδώς. Κρασί πουλιόταν χωρίς τιμολόγια, χύμα σε διάφορες ταβέρνες και χώρους εστίασης. Παρ΄ότι έγκαιρα επισημάνθηκαν οι παρενέργειες της επιβολής του Ε.Φ.Κ στο κρασί, με κύρια αυτή της αύξησης της παραβατικότητας αλλά και παρ΄ότι προτάθηκαν συγκριμένες μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου, δεν υπήρξε καμία προληπτική ή κατασταλτική αντίδραση από τον κρατικό μηχανισμό.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Προς το παρόν οι οινοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμη λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, παρ’ όλο που είναι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, άρα θεωρητικά είναι αυτόματη και οριστική. Αναμένουν να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες και να ενημερωθούν, πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Διότι ουσιαστικά η «παγίδα» δεν είναι απλά να μην τιμολογείται ο πελάτης για τις αγορές με ειδικό φόρο κατανάλωσης. Τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι, το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, τον συμψηφισμό τιμολογίων πωλήσεων και αγορών κατευθείαν στη ΔΟΥ, και όχι ένα μέρος στο Τελωνείο και ένα μέρος στην ΔΟΥ όπως γίνεται μέχρι τώρα.

«Μένει να δούμε στην πράξη εάν απλά θα συμψηφιστεί ο Φόρος Κατανάλωσης Κρασιού και τα οινοποιεία θα παραμείνουν στο καθεστώς το τελωνειακό, που σημαίνει ότι το πραγματικό πρόβλημα θα συνεχίσει να παραμένει ή αν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ που αποφάσισε ότι ο Φόρος καταργείται στο σύνολό του κι όχι επιμέρους, όπερ σημαίνει ότι το οινοποιείο δεν θα είναι υποχρεωμένο να κόβει τιμολόγια με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κι επίσης δεν θα είναι υποχρεωμένο να διατηρεί «φορολογική αποθήκη»» εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δημήτρης Πατιστής, από το γνωστό οινοποιείο «Πατιστής» στην Αργαλαστή.

«Ευελπιστούμε να μπορέσουν τα οινοποιεία να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα όπως ήταν πριν από κάποια χρόνια» πρόσθεσε ο γιος του Ανδρέας Πατιστής, που επίσης δραστηριοποιείται στο οινοποιείο.

«Περιμένουμε τα επόμενα βήματα»

Τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί θα «απογειώσει» τις ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στην πάταξη της παραοικονομίας, εξέφραζαν εξαρχής οι οινοποιοί που αντιτάχθηκαν στο μέτρο που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το 2016, πιέζοντας να δοθεί πολιτική λύση διά της κατάργησης. Οι υποσχέσεις ωστόσο που δίνονταν κάθε φορά που το θέμα έμπαινε επιτακτικά δεν τηρήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση. Μέχρι που ήρθε αρχές της εβδομάδας η απόφαση της δικαιοσύνης μέσω του ΣτΕ για να διορθώσει μία μεγάλη αδικία εις βάρος του συγκεκριμένου κλάδου, που πέρασε από «σαράντα κύματα» αυτά τα χρόνια.

«Μεσούσης της οινοποιητικής περιόδου η απόφαση 1734 της 3-9-18 του Συμβουλίου Της Επικρατείας (ΣΤΕ) ακυρώνει στην ουσία την απόφαση επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Απόφαση που όταν παρουσιάστηκε στον κόσμο ανέφερε για 15 λεπτά επιβάρυνση στο μπουκάλι (0,75 Lt) . Προφανώς για ένα Grand Cru Bordeaux που κάνει 200 ευρώ το μπουκάλι δεν είναι τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα ένας ολόκληρος κλάδος χωρίς να ερωτηθεί μπήκε σε μια δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια» δήλωσε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Δημήτρης Ζωιτόπουλος, οινοποιός ιδιοκτήτης του οινοποιείου ΓΛΟΜΠΟΣ στον Βόλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρασί επιβαρύνθηκε με 21 λεπτά το λίτρο πλέον ΦΠΑ 24% δηλαδή περίπου 27 λεπτά το λίτρο.

«Τα οινοποιεία εκτελωνίζουν το κρασί που παράγουν, πράγμα που συνεπάγεται γραφειοκρατικές διαδικασίες, εργατοώρες και υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει το τελικό προϊόν. Η υποχρέωση ακριβούς ογκομέτρησης των δεξαμενών και των λοιπών περιεκτών του κρασιού των οινοποιείων με τις τιμές της αγοράς να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 500 Ευρώ είναι από μόνη της δυσβάσταχτη. Όλα τα παραπάνω πέραν από την αύξηση της τιμής του κρασιού που επιβαρύνει τον καταναλωτή εμάς που ασχολούμαστε με τον κλάδο, μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με του αντίστοιχους συναδέλφους άλλων χωρών που δεν έχουν αυτόν τον βραχνά. Ο ενεστώτας που χρησιμοποιούμε είναι γιατί σαν οινοποιοί μετά από τόσες υποσχέσεις για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί που δεν εκπληρώθηκαν αν δεν το δούμε δεν θα το πιστέψουμε» προσθέτει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου