ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Εφτά ακίνητα της Μαγνησίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών

εφτά-ακίνητα-της-μαγνησίας-στην-ηλεκτ-755240

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών στη Μαγνησία. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί για να διενεργηθούν πλειστηριασμοί κατά τουλάχιστον τεσσάρων οφειλετών στη Μαγνησία.

Πρόκειται για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων του Βόλου και της Μαγνησίας μετά την άρση της εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων του Αυγούστου, οι οποίοι αφορούν σε εφτά ακίνητα μετά από εντολές Τραπεζών.

Οι πλειστηριασμοί θα διενεργηθούν από συμβολαιογράφους των υπόλοιπων θεσσαλικών νομών, καθώς κανένας από τους συμβολαιογράφους του Βόλου δεν έχει πιστοποιηθεί για να εκτελεί αναγκαστικά μέτρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι συμβολαιογράφοι που έχουν πιστοποιηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη και Γρεβενά, τους υπόλοιπους δηλαδή πέντε νομούς που καλύπτει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας όπου εντάσσονται και οι συμβολαιογράφοι της Μαγνησίας.

Το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί αναμένεται να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους δικαστικών επιμελητών, πλέον όλοι οι παλιοί πλειστηριασμοί που είχαν ανασταλεί έχουν προσδιοριστεί για να πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μαζί με τους καινούργιους.

Πανελλαδικά έως το τέλος τους έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί πάνω από 8.000 ακίνητα, ενώ για το 2019 ο πήχης ανεβαίνει στις 30.000. Από τους 530 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είχαν αναρτηθεί και προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, μόνο 133 τέθηκαν σε αναστολή στο παρά πέντε της εκποίησης.

Παράλληλα, η οδηγία που έχει φθάσει στις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη ενόψει της σύνταξης των νέων πλάνων είναι ότι πρέπει στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει πιο κάτω από το 20%.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες από τις 150.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, ενώ θεωρείται ότι είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να πέσει και κάτω από αυτή την αντικειμενική αξία.

Προβληματισμός

Η Κίνηση Πολιτών Μαγνησίας κατά των Πλειστηριασμών, Κατασχέσεων και Εξώσεων παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλο προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα υπάρξει. Τα μέλη της σημειώνουν με κάθε ευκαιρία ότι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να υπάρξει μαζική αντίδραση.

Η Κίνηση Πολιτών Μαγνησίας με τις κινητοποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανέστειλε 1.000 πλειστηριασμούς.

Σε απελπισία οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η αγωνία και ο προβληματισμός για το αύριο στους ελεύθερους επαγγελματίες που αφορούν κατά κύριο λόγο στους πλειστηριασμούς, είναι έκδηλα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας ενημέρωσε ότι σε επαφές που είχε με επαγγελματίες τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και ταυτόχρονα την απελπισία τους για το γεγονός ότι πλέον δεν έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Η ΟΕΒΕΜ έχει ξεχωριστό νομικό τμήμα για δωρεάν συμβουλές στους επαγγελματοβιοτέχνες που ζουν με τον εφιάλτη της κατάσχεσης πριν ο πλειστηριασμός φτάσει στο τελικό στάδιο.

Εξάλλου, όλες οι έρευνες της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνουν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες και τις αβάσταχτες υποχρεώσεις που έχουν τόσο απέναντι σε Τράπεζες όσο και απέναντι στο Δημόσιο, καθώς τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί για οφειλές κατά του Δημοσίου.

Άλλωστε τα ίδια στοιχεία δείχνει και η πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που συμπεραίνει ότι σημαντικό ποσοστό επιχειρηματιών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως την Εφορία και τον ΟΑΕΕ.

Σε τι αφορούν οι πλειστηριασμοί της Τετάρτης

Οι πλειστηριασμοί αφορούν σε μία οικοδομή σε οικισμό του Πηλίου με υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο με τιμές πρώτης προσφοράς 39.200 ευρώ, 58.800 ευρώ και 58.800 ευρώ για τον κάθε όροφο, ένα γήπεδο με βιοτεχνικό κτίριο στο ΒΙΟΠΑ Βόλου έκτασης 3.477 τετραγωνικών μέτρων, με τιμή πρώτης προσφοράς 700.000 ευρώ και ένα οικόπεδο στον Βόλο έκτασης 899 τετραγωνικών μέτρων με ισόγεια αποθήκη και αίθουσα γραφείων 726 τετραγωνικών μέτρων και τιμή πρώτης προσφοράς 420.000 ευρώ.

Ακόμη, στο «σφυρί» βγαίνουν ένα αγροτεμάχιο έκτασης 4.557 τετραγωνικών μέτρων σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου με βιοτεχνικό κτίριο έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων και τιμή πρώτης προσφοράς 235.000 ευρώ και τρία οικόπεδα σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου ιδίου οφειλέτη το πρώτο 180 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 23.500 ευρώ, το δεύτερο 340 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ και το τρίτο 281 τ.μ. με παλαιά αποθήκη εντός, με τιμή πρώτης προσφοράς 30.500 ευρώ.

Συνεχίζει τη δράση της

Η Κίνηση Πολιτών Μαγνησίας κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών συνεχίζει και φέτος τη δράση της όμως χρειάζεται να έχει δίπλα της και τον κόσμο.

«Θα έχουμε νέες παρεμβάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας. Ο πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Θα υπάρξει φτωχοποίηση σε σημαντικό μέρος των Ελλήνων. Ολόκληρες οικογένειες θα ξεσπιτωθούν», λέει το μέλος της Κίνησης, Γιώργος Λέτσιος.

Στόχος της Κίνησης είναι να οργανωθεί μαζική αντίσταση σε κάθε γειτονιά. «Η κάθε γειτονιά θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν μεσάζοντες. Μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ακίνητα θα έχουν εκπλειστηριάστει πανελλαδικά», προσθέτει ο ίδιος.

Η Κίνηση Πολιτών αναμένει να ενημερωθεί τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εξώσεις καθώς ο κύριος στόχος της είναι αυτός: «Να παρέμβει και να αποτρέπει το «έγκλημα», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι προσφορές κατακυρώνονται μέσω του πατήματος ενός πλήκτρου του υπολογιστή. Οι συμβολαιογράφοι μπορούν να ματαιώσουν τη διαδικασία μόνο όταν οι οφειλέτες έχουν έγκαιρα κινητοποιηθεί και έχουν έρθει σε διακανονισμό με τι Τράπεζες για τις οφειλές τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου