ΤΟΠΙΚΑ

Διεκδικεί λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών του ο Δήμος Ζαγοράς -Μουρεσίου

διεκδικεί-λόγο-στην-αξιοποίηση-των-πα-755249

Λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών του που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια θα διεκδικήσει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, με φόντο τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού για την περίπτωση της Νταμούχαρης. Αύριο Δευτέρα στις 8 το βράδυ, συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για την πιθανή εξαίρεση παραλιών από το καθεστώς εκμετάλλευσής τους.

«Με έγγραφό του το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να εκφράσουμε ως δημοτικό συμβούλιο τεκμηριωμένη γνώμη για την πιθανή εξαίρεση – για λόγους ιστορικούς, περιβαλλοντικούς και επικινδυνότητας – παραλιών από διαδικασίες που αφορούν στην απλή χρήση τους, προκειμένου να ληφθεί υπόψη σε νέες θεσμικές ρυθμίσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή, εάν κάποιος έχει περιουσία που εφάπτεται με τον αιγιαλό μπορεί να κάνει αίτημα στην Κτηματική και να πάρει άδεια απλής χρήσης για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Η Κτηματική δίνει τις άδειες, εμείς όμως ως Δήμος θέλουμε να έχουμε γνώμη στην υπόθεση αξιοποίησης των παραλιών μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης.

Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος αποτέλεσαν οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας της αξιοποίησης της παραλίας της Νταμούχαρης. Προ ετών, είχε αποφασιστεί από τους τότε Δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου η εξαίρεση της Νταμούχαρης και της Φακίστρας από το καθεστώς αξιοποίησης. Οι δύο παραλίες δεν θα εκμισθώνονταν για τουριστική ανάπτυξη από επαγγελματίες, δεν θα φιλοξενούσαν ομπρελοκαθίσματα.

Σωρεία αντιδράσεων

Ο Δήμος όμως υπολόγισε χωρίς την… Κτηματική, στην αρμοδιότητα της οποίας έχουν περάσει πλέον οι παραλίες του νομού. Αίτημα ιδιώτη για εκμετάλλευση – απλή χρήση – μέρους της παραλίας της Νταμούχαρης, εγκρίθηκε από την Κτηματική, πλην όμως ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων.

Όταν οι πρώτοι πάσσαλοι πάνω στους οποίους στηρίζονται οι ομπρέλες έκαναν την εμφάνισή τους στη γραφική παραλία, κηρύχθηκε «πόλεμος» σε όλα τα επίπεδα. Χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «κάθοδος» διαμαρτυρόμενων σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Περίπου 30 άτομα, ντόπιοι, επισκέπτες ακόμη και ξένοι τουρίστες που καταλύουν τα καλοκαίρια στην περιοχή αντέδρασαν στην ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, την οποία χαρακτήρισαν καταστροφή. Κάτοικοι και τουρίστες ζητούσαν από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει μέτρα ενάντια στην «αυθαίρετη κατάληψη της παραλίας», ενημερώθηκαν ωστόσο ότι η αρμοδιότητα πλέον έχει περάσει από τα χέρια του Δήμου στην αρμοδιότητα της Κτηματικής, που εξέδωσε και την αντίστοιχη άδεια.

Το θέμα έφθασε στο Υπουργείο Οικονομικών

Το θέμα πήρε διαστάσεις με τον δήμαρχο να θέτει το ζήτημα υπόψη της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Για το θέμα της Νταμούχαρης που απασχόλησε και θα απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου, η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι οι τοπικές κοινωνίες –και επομένως η τοπική αυτοδιοίκηση- θα πρέπει να έχουν λόγο όσον αφορά στην αξιοποίηση των αιγιαλών και των παραλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι σε υπό επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, πρόκειται να διασφαλιστεί το δικαίωμα για τους οικείους Δήμους να γνωμοδοτούν, μέσω του δημοτικού συμβουλίου, σε ποιους αιγιαλούς και παραλίες θα γίνονται παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις για απλή χρήση. Οι Δήμοι δύνανται να περιλαμβάνουν στο σκεπτικό τους τυχόν αρχαιολογικούς, ιστορικούς ή περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Έτσι, σύμφωνα με την υφυπουργό, οι Δήμοι καθίστανται ενεργοί παράγοντες για την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του τόπου τους, για την ορθή χρήση και ανάδειξη των αιγιαλών και των παραλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο προς τον Δήμο ζητώντας τις τεκμηριωμένες θέσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου