ΤΟΠΙΚΑ

Δύο «μνηστήρες» για το φιλέτο της ΕΒΙΕΣΚ

δύο-μνηστήρες-για-το-φιλέτο-της-εβιε-755727

Η «Ν. Κιολείδης» και μία εταιρεία αυτοκινήτων γερμανικών συμφερόντων που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει μονάδα κατασκευής ανταλλακτικών στον Βόλο, συγκαταλέγονται στους «μνηστήρες», που φέρεται να ενδιαφέρονται για την αγορά του ακινήτου του πρώην εργοστασίου της ΕΒΙΕΣΚ, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο τoυ πολυεθνικού Ομίλου τσιμέντου Lafarge-Holcim.

Η συγκεκριμένη έκταση στην οποία βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της ΕΒΙΕΣΚ, θυγατρική εταιρεία της ΑΓΕΤ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Η Lafarge- Ηolcim ήδη με καταχωρήσεις στον Τύπο, έχει αναγγείλει το πωλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η συγκεκριμένη έκταση «βγαίνει στο σφυρί» με το τίμημα εξαγοράς να προσδιορίζεται περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με κλειστές προσφορές, στις 15 Οκτωβρίου για την πώληση του οικοπέδου, στο οποίο περιλαμβάνεται το βιομηχανικό κτήριο, εμβαδού 26.899,47m², που βρίσκεται στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Το κτίριο έχει εμβαδό 9000 τετραγωνικά. Τo ακίνητο θα μεταβιβασθεί όπως είναι και βρίσκεται από νομικής, πολεοδομικής και πραγματικής κατάστασης έτοιμο.

H EBIEΣΚ όπως είναι γνωστό ανέστειλε τη λειτουργία της το 2008 μετά από 34 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην τοπική βιομηχανία. Από τότε το κτίριο μένει ερμητικά κλειστό «κουφάρι» και αυτό για να θυμίζει μία άλλη εποχή. Τότε που η βιομηχανική περιοχή βούιζε από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί, προσφέροντας δουλειά σε χιλιάδες εργάτες και προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.

Ζητούμενο η ρευστότητα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, η Lafarge έχει προχωρήσει στην εκποίηση αρκετών περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της και στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε μισθώσεις αλλά και «πωλητήρια».

Στο πλαίσιο αυτό, πωλήθηκαν τα ιδιόκτητα κτίρια της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Λυκόβρυση, όπου λειτουργούσε από το 1982. Επίσης πωλήθηκαν οι φορτηγίδες μεταφοράς τσιμέντου με αποτέλεσμα το μεταφορικό έργο, να γίνεται πλέον με τη διαδικασία της αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Οταν αδρανοποιήθηκε το λατομείο της ΑΓΕΤ δίπλα από το εργοστάσιο και αποφασίστηκε η μίσθωση εκτάσεων στον Αλμυρό όπου μέχρι σήμερα λειτουργεί το λατομείο του εργοστασίου, έπρεπε να κατασκευαστούν οι φορτηγίδες που θα μεταφέρουν τον ασβεστόλιθο (κύρια πρώτη ύλη) στο λιμάνι της ΑΓΕΤ στην Αγριά.

Οι φορτηγίδες είχαν κατασκευαστεί την δεκαετία του ’90, από την ΕΒΙΕΣΚ προκειμένου να μεταφέρουν τον ασβεστόλιθο από τον Αλμυρό όπου δημιουργήθηκαν τότε τα νέα λατομεία της εταιρείας.

Ο γαλλο-ελβετικός όμιλος οικοδομικών υλικών LafargeHolcim, στον οποίο ανήκει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ – Ηρακλής, σχεδιάζει συνολικά να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του στον κλάδο του τσιμέντου σε όλο τον κόσμο για να αντλήσει 3,5 δις. ελβετικά φράγκα (3,5 δις. δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η LafargeHolcim ανακοίνωσε την επανεξέταση του χαρτοφυλακίου της και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων εταιρειών επενδυτικών συμμετοχών (private equity firms) και ανταγωνιστών της στον κλάδο για ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα επιστραφούν στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών της στον διεθνή οικονομικό τύπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου