ΤΟΠΙΚΑ

Γονείς κλείνουν το σχολείο πριν ανοίξει

γονείς-κλείνουν-το-σχολείο-πριν-ανοίξ-756234

Πριν καν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γονείς μαθητών που πρόκειται να φοιτήσουν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου θα… κλείσουν το σχολείο. Δηλώνουν αποφασισμένοι να μη στείλουν τα παιδιά τους στον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων, αντιδρώντας στην περικοπή των μισών ολιγομελών τμημάτων του σχολείου και θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των παιδιών τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες, Ράνια Καρανικόλα, για το νέο σχολικό έτος είχε προταθεί από τον σύλλογο εκπαιδευτικών του σχολείου η σύσταση 17 τμημάτων. Εξι στον τομέα της γεωπονίας, ισάριθμων στη μαγειρική και πέντε στην κεραμική. Τα 14 από αυτά ήταν ολιγομελή, των τριών μαθητών το κάθε ένα όπως δίνει δικαίωμα ο Νόμος.

Για τη σύσταση ολιγομελών τμημάτων ο σύλλογος εκπαιδευτικών έλαβε υπόψη του τις περιπτώσεις αναπηρίας των παιδιών αλλά και τη λειτουργικότητα των τμημάτων.

Υπέρ της εισήγησης συναίνεσε τόσο το ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας όσο και η σχολική σύμβουλος, ενώ θετικά για την έγκριση του συνόλου των 14 ολιγομελών εισηγήθηκε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Μάλιστα, κατά την προκήρυξη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών- σημειώνεται ότι το σχολείο λειτουργεί σε ποσοστό 85% περίπου με αναπληρωτές- καλύφθηκε το σύνολο των κενών.

Όμως προ ημερών και παρά την έγκριση των θέσεων των εκπαιδευτικών για να στελεχωθούν όλα τα τμήματα, με απόφασή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας «έκοψε» τα μισά τμήματα ζητώντας να «συμμαζευτούν».

Ο σύλλογος διδασκόντων όπως και ο σύλλογος γονέων του ΕΕΕΕΚ Βόλου που είχαν παρουσιάσει πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση για κάθε ένα από τα 14 συνολικά τμήματα, αρνούνται να προχωρήσουν σε συμπτύξεις θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των ίδιων των μαθητών που είναι παιδιά με διαφόρων ειδών αναπηρίες και διαταραχές.

«Από τη στιγμή που δεν μπαίνει θέμα προσωπικού, καθώς έχει καλυφθεί το σύνολο των θέσεων γιατί δεν εγκρίνουν το σύνολο των τμημάτων;», διερωτάται η κ. Καρανικόλα.

Σύμφωνα με την ίδια οι γονείς αρνούνται «να στείλουν τα παιδιά τους σαν πρόβατα στη σφαγή. Είναι ζήτημα ασφάλειάς τους». Τονίζει δε ότι αν δεν υπάρξει διόρθωση της απόφασης για την έγκριση και των 14 τμημάτων οι γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η Α.Σ.Ε.

Για το θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών:

«Μετά από μέρες πιέσεων και ιδιότυπων εκβιασμών η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας υλοποιώντας χωρίς καμία παρέκκλιση τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας δεν ενέκρινε με απόφασή της (ΑΔΑ: ΨΨ244653ΠΣ-6ΨΣ) τη λειτουργία των μισών ολιγομελών τμημάτων στο ΕΕΕΕΚ Βόλου (7 από τα 14 τμήματα που ζήτησε ο σύλλογος διδασκόντων) και σε ένα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ν. Ιωνίας, φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Χτίζοντας την «κανονικότητα» στη «μεταμνημονική» τους εποχή πάνω στα αποκαΐδια των μορφωτικών δικαιωμάτων του πιο ευαίσθητου κομματιού της νεολαίας, των παιδιών με αναπηρία και προκειμένου να πετύχουν με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα των συνεπειών συμπίεση του κόστους, δεν διστάζουν να παίξουν όχι μόνο με τις μορφωτικές ανάγκες των ΑΜΕΑ αλλά και με την ίδια την ασφάλεια τους καθώς και με την ασφάλεια των εκπαιδευτικών.

Έτσι πέταξαν χωρίς πολλά-πολλά στο καλάθι των αχρήστων τις πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις του συλλόγου διδασκόντων και της διευθύντριας του ΕΕΕΕΚ και κώφευσαν μπροστά στην αγωνία του συλλόγου γονέων του σχολείου αποδεικνύοντας στην πράξη το κίβδηλο ενδιαφέρον τους για την ειδική αγωγή.

Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια! Απαιτούμε να εγκριθούν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση όλα τα ολιγομελή τμήματα του ΕΕΕΕΚ Βόλου και του ΕΝΕΕΓΥΛ Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με την πρόταση του συλλόγου διδασκόντων και τη θέληση των συλλόγου γονέων, να καλυφθούν όλα τα κενά σε ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς μιας και πλέον του 80% των συναδέλφων στο σχολείο είναι συμβασιούχοι και να στελεχωθεί το σχολείο άμεσα με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου