ΤΟΠΙΚΑ

Υγραέριο κίνησης -βόμβα για καταλύτες πωλούν επιτήδειοι

υγραέριο-κίνησης-βόμβα-για-καταλύτες-756964

Εναν καινούργιο τρόπο έχουν βρει επιτήδειοι προκειμένου να πλουτίζουν. Πωλούν σε κατόχους Ι.Χ. της Μαγνησίας φθηνό υγραέριο χαμηλής ποιότητας και φορολογίας (βιομηχανικό) αντί υγραερίου κίνησης και κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη διαφορά της τιμής, καθώς το υγραέριο κίνησης κοστίζει 0,80 λεπτά το λίτρο ενώ το βιομηχανικό κοστίζει 0,50 λεπτά το λίτρο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Όμως, οι κάτοχοι οχημάτων με υγραέριο κίνησης καλούνται να πληρώσουν ζημιές εκατοντάδων ευρώ. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων καταστρέφονται και μόνο τότε αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει θύματα απάτης, καθώς το βιομηχανικό υγραέριο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Στην Ένωση Βενζινοπωλών Μαγνησίας έχουν αναφερθεί ζημιές σε κινητήρες ακόμη και ύψους 1.000 ευρώ, κάτι που συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται υγραέριο φθηνής ποιότητας!

Η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο υγραερίου κίνησης είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί εδώ και πέντε χρόνια. Όμως, το τελευταίο διάστημα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σήμερα οι καταναλωτές που προτιμούν το υγραέριο κίνησης είναι πολλοί περισσότεροι λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της αμόλυβδης.

Ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Μαγνησίας αντιλαμβάνεται τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι επιτήδειοι από τα παράπονα των καταναλωτών που γίνονται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα. «Μας απασχολεί έντονα το φαινόμενο. Κάτοχοι οχημάτων διαμαρτύρονται για τις διαφορές στις τιμές του υγραερίου κίνησης από σημείο πώλησης σε σημείο πώλησης. Δεχόμαστε όμως παράπονα και για καταστροφές σε κινητήρες», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Βάσω Κοντοχρήστου.

Η χρήση του βιομηχανικού υγραερίου αντί του υγραερίου κίνησης ελλοχεύει κινδύνους πρόκλησης ζημιών στους κινητήρες των αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία του ποσοστού προπανίου – βουτανίου στο βιομηχανικό υγραέριο είναι 80 -20, ενώ στο υγραέριο κίνησης είναι 70 – 30.

«Εμείς συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μηδενίζουν πρώτα το κοντέρ και στη συνέχεια να κάνουν ανεφοδιασμό, ώστε να είναι σε θέση να μετρήσουν τα χιλιόμετρα», λέει η κ. Κοντοχρήστου.

Από εκεί και πέρα η Ένωση Βενζινοπωλών Μαγνησίας είναι σταθερή στην πάγια θέση της ότι το υγραέριο κίνησης θα πρέπει να συνδεθεί με το σύστημα εισροών – εκροών. «Αυτός είναι ένας σημαντικό τρόπος για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο του υγραερίου κίνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Επισημαίνεται ότι η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο του υγραερίου κίνησης πανελλαδικά φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και του Παρατηρητηρίου Τιμών πάνω από το 25% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από παράνομες παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ.

Παράγοντες της αγοράς υγραερίου επισημαίνουν ότι παράλληλα με την σύνδεση του υγραερίου κίνησης με το σύστημα εισροών – εκροών πρέπει να υπάρξει υποχρέωση αυτόματης έκδοσης αποδείξεων για την πώληση του είδους, εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαγόρευση της συμφόρτωσης υγραερίου κίνηση και υγραερίου βιομηχανικής χρήσης κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου