ΤΟΠΙΚΑ

Εργάτης στα «αζήτητα» του Νοσοκομείου Βόλου

εργάτης-στα-αζήτητα-του-νοσοκομείο-757926

Συναγερμός στις κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου τις τελευταίες μέρες. Βρίσκονται στην αναζήτηση των συγγενών ενός αλλοδαπού εργάτη που απεβίωσε και παραμένει στο ψυγείο του νεκροτομείου του Αχιλλοπουλείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, είτε για τη μεταφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Ρουμανία, είτε για την ταφή του στον Βόλο. Στο μεταξύ, σήμερα εκτός απροόπτου θα δοθεί το πράσινο φως για την ταφή της ηλικιωμένης άπορης που απεβίωσε πριν από μία εβδομάδα, η κόρη της αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα της κηδείας και της ταφής και έτσι ανέλαβαν τις σχετικές διαδικασίες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην περίπτωση του άτυχου εργάτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο μεσήλικας αλλοδαπός απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του ΓΝΒ κινήθηκαν αστραπιαία. Ενημέρωσαν όπως προβλέπει ο νόμος την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί η οικογένειά του. Κι αυτό γιατί αν δεν βρεθούν συγγενείς του νεκρού ή αν οι συγγενείς δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να παραλάβουν τη σορό, ακολουθείται μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι τελικά ο άτυχος άνδρας να ενταφιαστεί.

Όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στελέχη του Νοσοκομείου αρχικά Κοινωνική Υπηρεσία ζητά τη συνδρομή των αντίστοιχων Πρεσβειών αν πρόκειται για αλλοδαπούς νεκρούς και της αστυνομίας στην ανεύρεση συγγενών αν υπάρχουν. Εκεί ξεκινά μια μεγάλη αλληλογραφία και η διαδικασία για να ολοκληρωθεί και να έρθουν οι απαντήσεις είναι συνήθως χρονοβόρα.

Αν δεν βρεθούν συγγενείς ή αν αυτοί για οποιονδήποτε λόγο δεν παραλαμβάνουν τον νεκρό, η «σκυτάλη» περνά στο Δήμο διότι προέχει μετά η εξασφάλιση, άδειας δωρεάν υπηρεσιακής ταφής και έπειτα η ανεύρεση του γραφείου που θα αναλάβει να τον θάψει δωρεάν.

Μάλιστα επειδή ο χρόνος περνά μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, ανοίγει άλλη γραφειοκρατική διαδικασία, όπως πχ η έγκριση από την Εισαγγελία της ταφής, όταν δεν υπάρχουν ή δεν αποδεχτούν οι συγγενείς λόγω αδυναμίας.

Αυτό που ωστόσο επισημαίνουν οι γνωρίζοντες την κατάσταση είναι η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα κενά του νομικού πλαισίου, αλλά και να υπάρχει πρόβλεψη για τα έξοδα ταφής από την πολιτεία.

Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με το σχέδιο του «Καλλικράτη», ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για τους άστεγους και άπορους πολίτες, ώστε να εξασφαλίζει τα πλέον απαραίτητα για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση, μέρος της οποίας αποτελεί και η κήδευσή τους, σύμφωνα με τα θρησκευτικά και κοινωνικά επικρατούντα ήθη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου