ΤΟΠΙΚΑ

Ο πρώτος ελληνικός οικολογικός πλοηγός στο Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου

ο-πρώτος-ελληνικός-οικολογικός-πλοηγ-758249

Ο πλοηγός LIFE Green Your Move, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας στις 3 Σεπτεμβρίου. Τον πράσινο πλοηγό παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σαχαρίδης.

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Παναγιώτης Γιόλας τόνισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ομάδα του LIFE Green Your Move.

Τονίστηκε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου στην πόλη του Βόλου σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου θα παρουσιαστεί ο πλοηγός στο επιβατικό κοινό του Βόλου.

Επίσης την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστεί στους οδηγούς και μετόχους του Αστικού ΚΤΕΛ και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στην αίθουσα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ο πλοηγός LIFE Green Your Move.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο επίκουρο καθηγητή Γιώργο Κ.Δ. Σαχαρίδη το ερευνητικό πρόγραμμα.

Το LIFE Green Your Move (LIFEGYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε, την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και τη Σλοβακία την INPROP.

Ο βασικός στόχος του LIFE Green Your Move είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Το LIFE Green Your Move αναπτύσσει ένας πλοηγός μετακίνησης (με πληροφορίες τόσο για τα δρομολόγια όσο και για τον τρόπο έκδοσης εισιτηρίων), που θα λαμβάνει υπόψη όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και εμφανίζει στο χρήστη εναλλακτικές διαδρομές που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο. Οι διαδρομές θα είναι οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, εφόσον για κάθε διαφορετικό σενάριο θα υπολογίζονται με αλγορίθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγει πρότυπες μεθόδους βελτιστοποίησης διαδρομών. Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των μέσων μεταφοράς και επιτρέπουν στο χρήστη να συνδυάζει διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να ακολουθεί πάντα τον πιο γρήγορο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο μετακίνησής του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το LIFE Green Your Move χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακό, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) στις 16 μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλο, Ξάνθη, Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας παράλληλα βάση και στην νησιωτική περιοχή.

To LIFE Green Your Move λύνει το πρόβλημα έλλειψης ψηφιακών δεδομένων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα δεδομένα του τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών. Όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν για την επικράτεια της Ελλάδας θα συμπεριλαμβάνουν όλο το δίκτυο μέσων μαζικής μετακίνησης, θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE και το πρωτόκολλο GTFS.

Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά και ταμπλέτα από το Ιούλιο 2018 ενώ οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, τη Σλοβακία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου