ΤΟΠΙΚΑ

Τουλάχιστον τρία κενά δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο Βόλου

τουλάχιστον-τρία-κενά-δικαστικών-λει-758280

Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά στο Πρωτοδικείο Βόλου με προβλήματα σε σχέση με το έμψυχο δυναμικό που υποστηρίζει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης τόσο στο κομμάτι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όσο και στο αντίστοιχο των δικαστικών υπαλλήλων.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα υπάρξουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι το νέο δικαστικό έτος ξεκινά με τρία τουλάχιστον κενά, ενώ εκκρεμεί και υπάρχει η πρόβλεψη να προκύψει και τέταρτο.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό σε σχέση με τις οργανικές θέσεις που υπήρχαν στο Πρωτοδικείο Βόλου», επισήμανε ο ίδιος

Ακριβώς για να μην υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου ενημέρωσε ότι η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, Άννα Ρήγα, έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στον Άρειο Πάγο με αίτημα την κάλυψη αυτών των κενών.

Από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ετοιμάζει σχετικό υποστηρικτικό έγγραφο, ενώ παράλληλα τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε παράσταση στον Άρειο Πάγο με σκοπό ακριβώς να πληρωθούν άμεσα οι συγκεκριμένες θέσεις.

Δύσκολο το νέο δικαστικό έτος και για τους δικηγόρους

«Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά με τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τα προηγούμενα δικαστικά έτη σε σχέση με τη δραστική μείωση των υποθέσεων που άγονται προς εκδίκαση».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος ερωτηθείς σχετικώς με το εάν υπάρχουν προβλήματα και για τους δικηγόρους.

«Πέραν της μείωσης της δικηγορικής ύλης, υπάρχει η σημερινή εκκρεμότητα της εφαρμογής ή μη της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε σειρά δικαστικών αστικών υποθέσεων.

Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου 2018 ένα δηλαδή εννιάμηνο με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ έχει μεσολαβήσει στα τέλη Ιουνίου η γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κατόπιν προσφυγής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που έχει κρίνει τη θεσπιθείσα διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης αντίθετη με το Σύνταγμα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αναμένει να δει ποια θα είναι τα αντανακλαστικά του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος ήδη από τις πρώτες μέρες στο υπουργείο φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική πορεία, σε άλλη κατεύθυνση, σε σχέση με τον προκάτοχό του Σταύρο Κοντονή, με ενδεικτική τη στάση του απέναντι στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθήνας, που εκτιμάται ότι είναι πολύ χαρακτηριστική.

«Θα επιδιώξω να έχουμε πολύ γρήγορα συνάντηση με τον υπουργό, μέσα στον Σεπτέμβριο, πριν από την ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο στις 12 -14 Οκτωβρίου», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος διευκρινίζοντας ότι η γνωμοδότηση του Άρειου Πάγου δεν είναι δεσμευτική.

Απάντηση για την προοπτική μετεγκατάστασης των δικηγόρων

Στο περιθώριο των δηλώσεών του για τα προβλήματα του νέου δικαστικού έτους ο κ. Στρατηγόπουλος σχολίασε δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου Γιάννας Παπαδημητρίου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αναλυτικά ανέφερε τα εξής: «Δεν προάγουν το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, ειδικά σε περιόδους που η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει πολλά και κρίσιμα προβλήματα, ατυχείς κατά περιεχόμενο και θεσμικά ανομιμοποίητες δηλώσεις φορέων εκπροσώπησης συλλειτουργών της Δικαιοσύνης όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τη Δευτέρα και αναφέρονται στο ζήτημα της προοπτικής μετεγκατάστασης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Η μετεγκατάσταση αυτή όπως με σαφήνεια και εξ αρχής έχει εκφραστεί εκ μέρους μας θα γίνει συντεταγμένα και υπό τις προϋποθέσεις και μόνο που ο Δικηγορικός Σύλλογος θα κρίνει ότι εκπληρώνουν τον σχεδιασμό του».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου