ΤΟΠΙΚΑ

Ελλιπή μέτρα στις χωματερές της Μαγνησίας

ελλιπή-μέτρα-στις-χωματερές-της-μαγνη-851206

Εν δυνάμει αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο, αποτελούν οι χωματερές. Κυρίως όταν η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Μαγνησίας δεν έχει λάβει τα προληπτικά μέτρα, τα οποία οι πυροσβεστικές διατάξεις καθορίζουν.
Οι εκθέσεις των τριμελών επιτροπών, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση σε κάθε δήμο και ιδιαίτερα στις περιοχές των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι αποκαλυπτικές.
Σε 15 περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι από μηδαμινά έως ελλιπή.
Οι επιτροπές κατέγραψαν σημαντικές εκκρεμότητες ως προς τα μέτρα στους δήμους Σούρπης, Ζαγοράς, Μηλέων, Μουρεσίου, Αφετών, Αργαλαστής, Κάρλας, Φερών, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Πτελεού και Σκοπέλου και στις κοινότητες Κεραμιδίου, Τρικερίου, Ανάβρας.
Με εξαίρεση τους δήμους Ζαγοράς, Κάρλας, Πτελεού και την κοινότητα Ανάβρας, στις χωματερές των οποίων η επιτροπή κατέγραψε πλήρη περίφραξη, στους υπόλοιπους δήμους το μέτρο είτε δεν έχει ληφθεί καθόλου, είτε είναι ελλιπές.
Σχεδόν και στους 15 δήμους -εξαιρείται η Σκόπελος- δεν υπάρχει φύλαξη, ενώ σε καμία χωματερή δεν έχουν τοποθετηθεί πινακίδες προειδοποίησης και δεν υπάρχει παροχή νερού.
Δεξαμενή υπάρχει μόνο στη Σκόπελο, ενώ με την υποχρέωση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών έχουν συμμορφωθεί μόνο οι δήμοι Αφετών Πτελεού, Σκοπέλου και η κοινότητα Ανάβρας.
Όλα αυτά μια… ανάσα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαϊου.
Τις εκθέσεις των τριμελών επιτροπών της Περιφέρειας απέστειλε σε όλους τους ΟΤΑ της Μαγνησίας ο αντινομάρχης Πολιτικής Προστασίας Ηλ. Ξηρακιάς, επισημαίνοντας
Στην επιστολή του προς τους δημάρχους και τους προέδρους κοινοτήτων της Μαγνησίας, σημειώνει ότι την περίοδο αυτή ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας οργανώνεται, έτσι ώστε να μπορέσει να ελέγξει τις πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν.
«Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια λέει ότι είμαστε αποτελεσματικοί όταν υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία όλων των φορέων.
Είναι γεγονός ότι τα μέτρα και οι δράσεις μας πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των αιτιών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%) οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες», τονίζει.
Ο κ. Ξηρακιάς αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, στις 12 Απριλίου, με θέμα την προετοιμασία ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνει ότι «η ελάχιστη συμμετοχή των δήμων στη σύσκεψη του ΣΝΟ δεν μπορεί να μας ικανοποιεί, γιατί όλοι γνωρίζουν το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στον πολύ κρίσιμο τομέα της πρόληψης πυρκαγιών.
Όπως προσθέτει, στην ισχύουσα νομοθεσία με σαφήνεια καταγράφονται οι αρμοδιότητες κάθε δημόσιου φορέα στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών.
Ζητά ακόμη από τους δημάρχους, να φροντίσουν για τον καθαρισμό της βλάστησης στις ζώνες μίξης δασών και οικισμών κατά μήκος των δημοτικών οδών, στις εκτός ορίων οικισμού περιοχές.
Η επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου θα γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, προκειμένου να γίνει μια ακόμη ανασκόπηση της προετοιμασίας με βάση τους τομείς ευθύνης και τις υποδείξεις των τριμελών επιτροπών της Περιφέρειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου