ΤΟΠΙΚΑ

Σχολείο με άρωμα πατρίδας φέτος στον Βόλο

σχολείο-με-άρωμα-πατρίδας-φέτος-στον-β-759814

Το κουδούνι που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει για δεύτερη φορά στο σερβικό σχολείο που λειτουργεί στο συγκρότημα Μουρτζούκου στον Βόλο. Αμέσως μετά τον Αγιασμό των μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία, μαθητές που έλκουν την καταγωγή τους από την Σερβία αλλά ζουν με τις οικογένειές τους στον Βόλο, θα κληθούν να ξεκινήσουν παράλληλα μαθήματα στο συμπληρωματικό δημοτικό σχολείο στη σερβική γλώσσα, ένα από τα τέσσερα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο.

Πέρυσι, το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο. Σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου, στο κτίριο της σχολικής επιτροπής του συγκροτήματος Μουρτζούκου, βρήκε στέγη το συμπληρωματικό δημοτικό σχολείο στη σερβική γλώσσα.

Τα μαθήματα που γίνονταν μία φορά την εβδομάδα, μετά τη λήξη των μαθημάτων στο ελληνικό σχολείο, παρακολούθησαν περίπου 35 μαθητές που έχουν σερβική καταγωγή είτε από την πλευρά και των δύο γονιών τους, είτε μόνο του ενός, είτε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Ψυχή» του σχολείου η Σέρβα εκπαιδευτικός Ljubica Pokrajac, η οποία ζει τα τελευταία χρόνια με το σύζυγό της στον Βόλο. Μετά από προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, η Ljubica Pokrajac προσλήφθηκε ως αποσπασμένη στο σχολείο, όπου οι μαθητές διδάσκονται γλώσσα και ιστορία. Πρόκειται για ένα οκτατάξιο σχολείο, οι απόφοιτοι του οποίου αποκτούν απολυτήριο της αντίστοιχης β’ γυμνασίου στην Ελλάδα. «Δεν πρόκειται για φροντιστήριο όπου μπορεί κανείς να μάθει τη σέρβικη γλώσσα. Είναι ένα δημόσιο σχολείο- δομή του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα γλώσσας και ιστορίας όπως θα έκαναν στα δημόσια σχολεία στην πατρίδα», εξηγεί η εκπαιδευτικός.

Ανάγκη της σερβικής κοινότητας στον Βόλο

Η σύσταση και λειτουργία του σχολείου για να μαθαίνουν τα παιδιά με σερβική καταγωγή τη γλώσσα και την ιστορία όπως θα έκαναν στα δημόσια σχολεία της Σερβίας, ήταν ένα αίτημα της σέρβικης κοινότητας στον Βόλο που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας της γειτονικής χώρας.

Στον Βόλο άλλωστε ζουν πάνω από 50 Σέρβοι για περισσότερα από 15 -20 χρόνια. Εργάζονται, έχουν παντρευτεί, έχουν δημιουργήσει οικογένειες στη νέα τους πατρίδα, δεν ξεχνούν όμως τη δική τους πατρίδα την οποία θέλουν να αγαπήσουν και τα παιδιά τους μέσα από το σχολείο, τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου τους.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η λειτουργία του σέρβικου σχολείου που φέρνει μαζί με τις γνώσεις και άρωμα… πατρίδας για τους Σέρβους που ζουν και δημιουργούν στην πόλη.

«Η εργασία του εκπαιδευτικού είναι όμορφη. Ο,τι έχει να κάνει με παιδιά είναι όμορφο. Είναι όμως ταυτόχρονα πολύ συγκινητικό να βλέπεις παιδιά με καταγωγή από την Σερβία, να γνωρίζονται μεταξύ τους στη νέα τους πατρίδα μέσα από το σχολείο, να γίνονται φίλοι και να κάνουν παρέα, όπως κάνουν και οι γονείς τους. Υπάρχει μια οικογενειακή νότα στα μαθήματα, που στόχο έχουν τη διατήρηση και γνώση σε βάθος της μητρικής γλώσσας και ιστορίας της πατρίδας. Βλέπεις να ανθίζει μέσα στην αίθουσα ένα κομμάτι από την πατρίδα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», αναφέρει η κ. Pokrajac.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου