ΤΟΠΙΚΑ

Νωρίτερα η συγκομιδή των μήλων

νωρίτερα-η-συγκομιδή-των-μήλων-760434

Γενική συνέλευση σήμερα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Νωρίτερα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή των μήλων στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με τους παραγωγούς να μιλούν για μία πρώιμη χρονιά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Σύμφωνα με τον παραγωγό και δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη – Μαρίνο Χιώτη, κανονικά η συγκομιδή των μήλων ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου, από τις 15 του μήνα και μετά δηλαδή και διαρκεί περίπου ένα μήνα.«Φέτος, ο χειμώνας ήταν ήπιος, δεν υπήρξαν κρύο και παγωνιά και τα δέντρα άνθισαν νωρίς με αποτέλεσμα να έχουμε και πρώιμη παραγωγή», εξηγεί ο κ. Χιώτης.

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να μπουν στα χωράφια τους και να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των μήλων. Μάλιστα σήμερα Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις έξι το απόγευμα, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς για την έναρξη της συγκομιδής.

«Γεωπόνοι του Συνεταιρισμού θα μας μιλήσουν για τα αποτελέσματα των μετρήσεων σακχάρων στις οποίες προχώρησαν αλλά και για τις προοπτικές της φετινής παραγωγής. Το θετικό είναι ότι οι τελευταίες βροχές έκαναν καλό στα δέντρα, ευνοώντας τόσο τα μήλα όσο και τα κάστανα», σχολίασε ο κ. Χιώτης.

Παρά την πρώιμη συγκομιδή, ο αγροτικός κόσμος ευελπιστεί να είναι μία καλή χρονιά για τη μηλοπαραγωγή τόσο από την πλευρά ποσότητας μήλων όσο και από την πλευρά της ποιότητας. «Ελπίζουμε ότι η παραγωγή θα είναι καλή για να μπορέσουμε να πιάσουμε και καλές τιμές», ανέφερε ο κ. Χιώτης.

Η έναρξη της συγκομιδής νωρίτερα από άλλες χρονιές, βρίσκει την αγροτική οδοποιία σε καλή κατάσταση, παρά τις αλλεπάλληλες ζημιές που προκλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι μεγάλες καταστροφές ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και σημειώθηκαν μεγάλα κατολισθητικά φαινόμενα, ενώ παρά τις συνεχείς προσπάθειες και αποκαταστάσεις, παρατηρούνταν νέες ζημιές μετά από νέες βροχοπτώσεις. Συνεργεία του Δήμου προχώρησαν πρόσφατα σε νέες αποκαταστάσεις και πλέον οι παραγωγοί μπορούν να πάνε με ασφάλεια στα κτήματά τους για να κάνουν τη συγκομιδή και να μεταφέρουν τα προϊόντα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου