Τα μπαρμπέρικα του Βόλου

τα-μπαρμπέρικα-του-βόλου-462432

Παλιά έστηνε τα σύνεργα στην πλατεία του χωριού και δίπλα στο τραπέζι του καφενείου ήταν ο μικρός καθρέφτης και τα απαραίτητα σύνεργα. Μπρίκι και καμινέτο για να ζεσταίνεται το νερό και με τα λεπίδια και τα ψαλίδια του ξεκινούσε το υπαίθριο κούρεμα και ξύρισμα. Ο μπαρμπέρης όμως άλλαξε. Άνοιξε κουρείο, έβαλε δερμάτινα καθίσματα, προσέθεσε ηλεκτρικές μηχανές, άφησε το ξύρισμα, αλλά ακόμη προσελκύει το ανδρικό κοινό, το οποίο επιθυμεί τον καλλωπισμό του μέσα σε ένα ανδρικό όμως περιβάλλον.
 
Επάγγελμα προς εξαφάνιση είναι πλέον αυτό του παραδοσιακού κουρέα, καθώς τουλάχιστον στο Βόλο ελάχιστοι είναι οι μπαρμπέρηδες που ακολουθούν την παράδοση και συνεχίζουν το σήμα κατατεθέν του κουρείου, που δεν είναι άλλο από το ξύρισμα με την λεπίδα.
Οι περισσότεροι μπαρμπέριδες συνταξιοδοτήθηκαν, παρ’ όλα αυτά η τέχνη του κουρέματος συνεχίζεται από νέους, οι οποίοι εμπλουτίζουν την παράδοση με νέες τεχνικές, φροντίζοντας όμως πάντα την εμφάνιση των ανδρών.
 
 
Κούρεμα, ξύρισμα και… κουβέντα
 
Ο Νίκος Δημητρόπουλος σπούδασε εργοδηγός αεροσκαφών, όμως εξαιτίας πολιτικών φρονημάτων, όπως είπε ο ίδιος, δεν μπορούσε να πιάσει δουλειά πουθενά. Ο δρόμος τον έβγαλε στην οικοδομή εξαιτίας και του πατέρα του που ήταν εργολάβος. Όταν όμως η οικοδομή «πέθανε» ένας φίλος του κουρέας τον παρακίνησε και του είπε χαρακτηριστικά «αφού πιάνουν τα χέρια σου στην οικοδομή, γιατί να μην πιάνουν και στα μαλλιά;».
Έτσι κι έγινε και εδώ και 25 χρόνια ο Νίκος κουρεύει μόνο άνδρες.
«Το επάγγελμά μου με ικανοποιεί γιατί δεν είναι μονότονο. Η επιθυμία των ανδρών είναι να έχουν τα δικά τους μαγαζιά, το δικό τους χώρο. Θέλουν τα μαγαζιά να είναι ανδρικά και γυναικεία, δεν θέλουν να μπλέκονται με τις γυναίκες. Έχουμε τις δικές μας κουβέντες για πολιτική, για ποδόσφαιρο. Ο άνδρας θέλει το δικό του χώρο, όταν είναι μια γυναίκα μέσα δεν μπορούν να εκφραστούν. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες στα κομμωτήρια, αν μπει άνδρας μέσα «μουγκώνονται» όλες», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος.
Ο ίδιος είναι από τους λίγους μπαρμπέρηδες που συνεχίζει την παράδοση και εκτός από κούρεμα προσφέρει και παραδοσιακό ξύρισμα με την λεπίδα.
«Ελάχιστοι είναι αυτοί που ζητάνε ξύρισμα, γιατί έχουν βγει αυτές οι μηχανές και ξυρίζονται μόνοι τους και πολύ καλύτερα. Εκείνοι που έρχονται είναι οι γαμπροί ή γεροντάκια που τρέμουν τα χεράκια τους και δεν μπορούν να ξυριστούν και κάποιοι τεμπέληδες, που βαριούνται να ξυριστούν», σημείωσε ο Νίκος, ο οποίος πιάνει κουβέντα με τους πελάτες με τους οποίους διατηρεί φιλική σχέση ξεχνώντας τις αποστάσεις.
Στο κουρείο του όμως έρχονται και νέοι, οι οποίοι θέλουν και πιο μοντέρνα κουρέματα αλλά πρέπει πρώτα να εμπιστευτούν αυτόν που θα τους κουρέψει.
Σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτή επηρέασε και τις…τρίχες. Κάποιος δηλαδή που έκανε δώδεκα κουρέματα το χρόνο, τώρα κάνει οχτώ αν και το κούρεμα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ το ξύρισμα 5 ευρώ.
«Η διάθεση πάντα επηρεάζει και τον άνδρα. Όμως ο άνδρας επηρεάζεται κυρίως από τη γυναίκα του. Αυτή είναι που του λέει «πήγαινε κουρέψου», σημείωσε ο Νίκος.
 
Ο κουρέας της υψηλής κοινωνίας!
 
Από του κουρείο του έχουν περάσει Δήμαρχοι, Βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόσωπα της «υψηλής» κοινωνίας του Βόλου. Ο Νίκος Καλαντζής εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται στη γωνία Ιάσονος με Αντωνοπούλου και προσφέρει παραδοσιακό κούρεμα και ξύρισμα.
Η πελατεία του μεγάλη, γι’ αυτό και τις περισσότερες ημέρες πρέπει να πιάσει κανείς θέση στην ουρά για να κουρευτεί.
Πολλές δε φορές ο κ. Νίκος κάθεται μέχρι αργά το βράδυ για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.
Η τέχνη του κουρέα είναι δύσκολη, τα κεφάλια και το γούστο αλλάζουν, αλλά όπως αναγράφει στην ταμπέλα του κουρείου προσφέρει και μοντέρνο κούρεμα.
Ο ίδιος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, οι οποίοι εκτός από το κούρεμα αναλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, μιλούν για πολιτική και σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της πόλης όση ώρα περιμένουν να πάρουν θέση στην καρέκλα του κουρέα.
Ο κ. Νίκος είναι περήφανος για τη δουλειά του, μιας και προσφέρει στους άνδρες μια ωραία εμφάνιση κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει με μεράκι και πολλή τέχνη.
 

Από τα καράβια… στο μπαρμπέρικο

 
Μπάρκαρε στα 16 του και μέσα στα πλοία ξεκίνησε να κουρεύει. Ο Τριαντάφυλλος Πολυμέρου από το Πουρί κατάλαβε σε μικρή ηλικία ότι κατέχει το επάγγελμα του κουρέα.
«Στα καράβια ξεκίνησα σιγά – σιγά να κουρεύω τους ναύτες. Κάποια στιγμή επέστρεψα στο χωριό μου και ξεκίνησα να κουρεύω στο σπίτι. Ώσπου κάποια στιγμή η μάνα μου απηύδησε, μιας και έρχονταν συνέχεια κόσμος στο σπίτι για να τους κουρέψω και μου είπε: «δεν γίνεται άλλο, γέμισε τρίχες το σπίτι». Έτσι πήγα στη Ζαγορά σε ένα κουρείο κι από κει ξεκίνησα. Πλέον είμαι 24 χρόνια επαγγελματίας», τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του πρακτικό, γιατί έμαθε να κουρεύει όχι σε κάποια σχολή αλλά στο κεφάλι των «πελατών» του. Έπειτα παρακολούθησε και ορισμένα σεμινάρια, ενώ το άνοιγμα ενός κομμωτηρίου αποτελεί γι’ αυτόν μια κακή ιδέα, μιας και πλέον ξέρει τι κάνει και σε ποιον θα το κάνει.
Οι άνδρες σύμφωνα με τον κ. Τριαντάφυλλο νιώθουν πιο σίγουροι σε ένα κουρείο. Βέβαια δεν προσέχουν την εμφάνισή τους όπως οι γυναίκες.
«Ίσως φταίει η δουλειά τους ή τα προβλήματα που έχουν κι αμελούν την εμφάνισή τους», είναι η δικαιολογία που αποδίδει στους περισσότερους ο κ. Τριαντάφυλλος.
Το παραδοσιακό ξύρισμα για το οποίο χαρακτηρίζεται ένα κουρείο έχει πια εξαλειφθεί στο κουρείου του κ. Τριαντάφυλλου, μιας και οι πελάτες του δεν το ζητάνε. Παλιά ο ίδιος ξύριζε, όμως οι εποχές άλλαξαν και πλέον ζητά να ξυριστεί ένας πελάτης ανά εξάμηνο.
Μιλώντας για την εποχή της οικονομικής κρίσης ο κ. Τριαντάφυλλος σχολίασε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα τώρα.
«Η εποχή όταν ξεκινάς μέχρι να κάνεις την πελατεία σου είναι δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί ναι μεν έχεις την πελατεία σου, αλλά δεν κουρεύονται τόσο συχνά όσο παλιά, δηλαδή μια φορά το μήνα. Βλέπω πελάτες που κουρεύονται μια φορά στους δύο ή και τρεις μήνες. Ίσως παίζει ρόλο και η διάθεσή τους, δεν θέλω να πιστέψω ότι το κάνουν για οικονομικούς λόγους γιατί δεν κοστίζει ακριβά ένα κούρεμα», είπε ο ίδιος. Και του λόγου το αληθές. Ένα κούρεμα κοστίζει στο κουρείο του από 5 έως και 10 ευρώ.
 

Για παραδοσιακούς και νέους στον Σκαραβαίο

 
Κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας το κουρείο «Σκαραβαίος» σου κινεί την περιέργεια. Μικρό, παραδοσιακό με χαμηλές δερμάτινες καρέκλες προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των παραδοσιακών, όσο και των νέων.
Κρατώντας τα ψαλίδια του και προσέχοντας την κόμη του ο Ηλίας Φλώρος καλωσορίζει κάθε πελάτη και προσπαθεί να ικανοποιήσει κάθε τους επιθυμία.
Εργάζεται από το 1978 και είναι ένας από τους παλιούς κουρείς της πόλης. Η επωνυμία «ανδρικές κομμώσεις» ήταν αυτή που του κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκίνησε να ασχολείται με το επάγγελμα.
«Είμαι από τους παλιούς κουρείς που έχουν απομείνει στο Βόλο. Κρατάω μεν το παραδοσιακό στιλ, αλλά ξύρισμα πλέον δεν κάνω, δεν μου το ζητάνε. Λίγοι στο Βόλο συνεχίζουν αυτή την παράδοση», σημείωσε ο κ. Ηλίας μιλώντας για τις παραδοσιακές τεχνικές.
Εκείνος πιστεύει πως ο άνδρας ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του κι αυτό αποδεικνύεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Ωστόσο νιώθει πολύ πιο άνετα μέσα σ’ ένα κουρείο παρά σε ένα κομμωτήριο.
Ο ίδιος δεν σκέφτηκε να ακολουθήσει τη μόδα και να ανοίξει κομμωτήριο, γιατί πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι καλός σε ένα τομέα. Τον ικανοποιεί το γεγονός ότι το μικρό του μπαρμπέρικο θα έρθουν νέοι για να τους κουρέψει ακόμη κι αν αυτοί ζητήσουν κάτι μοντέρνο.
Η παράδοση όμως συμβαδίζει και με την τιμή; «Δεν είναι ακριβό ένα κούρεμα στο κουρείο, γιατί ο πελάτης θα κουρευτεί μια φορά στους δύο μήνες ίσως και περισσότερο. Δεν υπάρχουν πελάτες που θα κουρευτούν ανά 20 ημέρες. Το κούρεμα ξεκινά από 7 ευρώ μέχρι 13 ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.
 
 
Ο μπαρμπέρης… της νεολαίας
 
Εδώ και επτά χρόνια ο Γιώργος Περσουφλιώτης διατηρεί κουρείο στην οδό Πολυμέρη. Είναι ο μπαρμπέρης των νέων, μιας και έχει διατηρήσει την παράδοση του κουρείου, αλλά η μόδα και οι νέες ιδέες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο αλλά και τους πελάτες του.
«Ο  άνδρας θέλει το χώρο του και για να περιποιηθεί τα μαλλιά του. Αλλιώς καταλαβαίνει ένας άνδρας τον άλλο κι αλλιώς μια γυναίκα κομμώτρια. Σε μένα έρχονται άνδρες μέχρι 65 ετών αλλά και παιδάκια 5 χρονών», είπε ο Γιώργος.
Οι επιθυμίες των πελατών του διαφέρουν. Οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι εμπιστεύονται τα κλασικά, παραδοσιακά κουρέματα, ενώ οι νέοι θέλουν να πειραματιστούν ακόμη και με τα μαλλιά τους.
Μιλώντας για το ξύρισμα που είναι και η ιδιαιτερότητα ενός κουρείου ο Γιώργος τόνισε πως γνωρίζει να ξυρίζει παραδοσιακά, όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πελάτες και γι’ αυτό δεν υπάρχει στον κατάλογο.
«Κανένας πλέον δεν ξυρίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα κουρέματα, συνήθως στους νέους προτείνω διάφορα περίεργα. Αυτό που κυκλοφορεί και προσπαθώ κι εγώ να το προωθήσω αν και είναι  δύσκολο για μια επαρχιακή πόλη είναι το hair tattoo (τατουάζ μαλλιών). Περίεργα κουρέματα και διάφορα σχέδια. Αυτά κυρίως τα ζητάνε οι νέοι και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν τα φτιάχνω», τόνισε ο Γιώργος.
Ο ίδιος όμως δεν έκρυψε και το παράπονό του σαν νέος επαγγελματίας. «Η πελατεία μας δεν μειώνεται, όμως ζούμε μυστήριες εποχές. Εγώ είμαι ένας νέος επαγγελματίας, ξεκίνησα το μαγαζί με 18% ΦΠΑ και τώρα είναι στο 23% και θέλουν να μας πάνε στο 26%. Και έπειτα έχουμε το ΤΕΒΕ και πολλά άλλα και η αβεβαιότητά μας είναι μεγάλη. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που μας κάνει και ανησυχούμε», σημείωσε ο Γιώργος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου