ΤΟΠΙΚΑ

«Ετσι απλά το έκανα», είπε ο 24χρονος που έκαιγε κάδους

ετσι-απλά-το-έκανα-είπε-ο-24χρονος-που-761304

Eβαλε φωτιά διαδοχικά σε οκτώ κάδους απορριμμάτων και ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου χθες τις πρώτες πρωινές ώρες σε έναν 24χρονο ημεδαπό. Ο συλληφθείς δικάστηκε χθες στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Στις 3 τα ξημερώματα «άναψαν» τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Οι πυροσβέστες δέχονταν τηλέφωνα για φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Μαιάνδρου, Βρυούλων, Φιλαδελφείας, Κάδμου, Ανδριανουπόλεως και Σινά, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Κοντά στον τόπο των συμβάντων υπήρχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου οι οποίοι παράλληλα με το έργο της πυρόσβεσης άρχισαν να διεξάγουν έρευνες για τον εμπρηστή.

Ο εμπρηστής συνελήφθη τελικά ύστερα από την πρόκληση φωτιάς στον όγδοο κατά σειρά κάδο απορριμμάτων.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις ενέργειές του προχώρησαν αμέσως στη σύλληψή του.

Επρόκειτο για έναν 24χρονο ημεδαπό, ο οποίος δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν την Αστυνομία με παρόμοιες πράξεις. Ο νεαρός παραδέχτηκε αμέσως ότι ήταν ο δράστης των εμπρησμών και ισχυρίστηκε ότι τελούσε υπό την επήρεια μέθης.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς έβαζε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων με αναπτήρα. Αφού έβαζε φωτιά σε χαρτιά στη συνέχεια τα έριχνε στους κάδους και έκλεινε τα καπάκια, ώστε να κερδίζει χρόνο και να προχωρεί σε νέους εμπρησμούς.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και δικάστηκε για εμπρησμό από πρόθεση.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος δεν βρήκε κάποιο λόγο για να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του, ούτε και ζήτησε συγγνώμη.

Οι κάδοι απορριμμάτων που κατέστρεψε ολοσχερώς, σύμφωνα με κατάθεση αρμόδιου υπαλλήλου του Δήμου Βόλου που αναγνώστηκε στο Δικαστήριο, ήταν αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Οι ζημιές από τη φωτιά που έβαλε ο 24χρονος στο αυτοκίνητο προκαλώντας σπινθήρα σε κάλυμμα του φορτηγού αυτοκινήτου για την προστασία από τον ήλιο ήταν ύψους περίπου 4.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που ήταν παρών στο Δικαστήριο είπε ότι τώρα δεν μπορεί να εργαστεί, καθώς χρησιμοποιεί το φορτηγό για μεταφορές επίπλων.

«Έκανα μ……», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του κατηγορούμενου στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όταν ρωτήθηκε γιατί προέβη στις πράξεις αυτές.

«Δεν υπήρχε λόγος. Έτσι το έκανα», αντέτεινε στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας και μετά στην αίθουσα επικράτησε εκκωφαντική σιωπή.

Ο 24χρονος δεν ανέφερε στο Δικαστήριο ούτε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης, αν και στην Αστυνομία είχε δηλώσει ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Επέδειξε αντικοινωνική συμπεριφορά δίχως κάποιο λόγο και αιτία, επισήμανε ο εισαγγελέας έδρας στην αγόρευσή του, μετά την απολογία του κατηγορουμένου. Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 24χρονου και την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 38 μηνών χωρίς μετατροπή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Ο κατηγορούμενος έχει στοιχεία ανθρώπου που δείχνουν ότι θα επαναλάβει παρόμοιες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο εισαγγελέας έδρας επισημαίνοντας ότι αυτό το συμβάν σημειώθηκε στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι.

Τελικά, το Δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει τον 24χρονο σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Επισημαίνεται ότι ο καταδικασθείς δικάστηκε χωρίς να έχει συνήγορο υπεράσπισης, αν και στο Δικαστήριο ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να διοριστεί δικηγόρος και ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει αναβολή προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Στη δίκη δεν παρουσιάστηκε κανένας μάρτυρας υπεράσπισής του, αν και το Δικαστήριο ζήτησε από τον 24χρονο να καλέσει μάρτυρες εφόσον έχει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου