ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωσύνταγμα: Από την αποτυχία στην μεταμφίεση

ευρωσύνταγμα-από-την-αποτυχία-στην-με-851206

Κανείς δεν πιστεύει ότι ένα πλοίο μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κανονισμούς πλοήγησης και χωρίς χάρτες προορισμού. Ότι η τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση και παλαιότερα Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά, κυβερνήθηκε επί 10ετίες χωρίς τα βασικά αυτά στοιχεία που επί πλέον θα έπρεπε να είναι πάντα συντονισμένα, είναι γεγονός που τοποθετείται στα αξιοπερίεργα και πολλές φορές στα νεφελώδη πεπραγμένα της.
Ότι επιτεύχθηκαν πολλά, είναι αναμφισβήτητο, αναμφισβήτητο είναι επίσης ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά και ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα.
Ασφαλώς στον περιορισμένο αυτό χώρο δεν είναι δυνατόν να απαριθμηθούν επιτυχίες και αποτυχίες, που καταγράφονται σε κάθε ιστορική διαδρομή ενός ή περισσοτέρων λαών όπως σ’ αυτήν την περίπτωση.
Δεν είναι όμως δυνατό, να αποσιωπηθούν απαράδεκτα βασικά λάθη, όπως :
α/ η απόκλισή της από την αρχική ιδέα της γέννησης της που ήταν η Οικονομική της εξέλιξη με τη συμπαράταξη της στις πολεμικές συρράξεις εξω-ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών ή τυχοδιωκτικών συμφερόντων.
β/ η μη απόκτηση δικής της Εξωτερικής και πολιτικής Αμύνης, εξ αιτίας της οποίας πληρώνει συνεχώς τα σπασμένα τρίτων και καθυστερεί στην επίλυση βασικών κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών της.
γ/ η μείωση της ανεργίας, ο περιορισμός της φτώχειας και η εναρμόνιση της αμοιβής της εργασίας
αλλά και πολλά άλλα για τα οποία θα επανέλθουμε προσεχώς.
Αυτός καθεαυτός ο χειρισμός της καθιέρωσης του ευρωσυντάγματος κατατάσσεται επίσης στις αποτυχίες της. Διότι αν λάβουμε υπόψη ότι γι αυτό δημοψήφισμα, δηλαδή λαϊκή έκφραση, έκαναν μόνο Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία από τις οποίες το αποδέχθηκαν μόνο οι πρώτες δύο, ενώ οι άλλες το απέρριψαν. Επτά χώρες το πάγωσαν… για το μέλλον (Δανία, Βρετανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία) και το «αποδέχθηκαν» μέσω κοινοβουλευτικής επικύρωσής του και με άγνωστη τη λαϊκή θέληση οι υπόλοιπες 14 δηλαδή Βέλγιο, Ελλάδα, Φινλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και οι μόλις εισελθόντες για επίδειξη καλής διαγωγής και ικανοποίηση αιτημάτων: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Κύπρος, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σλοβακία.
Οι ευρωάρχοντες των Βρυξελλών ύστερα από την αποτυχία του ασήκωτου σε βάρος και όγκο, δυσερμήνευτου από το λαό ευρωσυντάγματος, αντί να οργανώσουν δημόσιες τοπικές συζητήσεις, ερμηνείες έστω και διαφωτίσεις προς τους αντιφρονούντες, προτίμησαν να το βάλουν στο ράφι, μέχρι να μεταβάλει γνώμη και άποψη ο λαός!!!
Και αν μεν εξακολουθούσε να ονομάζεται Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά, κατά κάποιο τρόπο θα «κόλλαγε» η ομαδική εξαπάτηση στην οποία συστηματικά προσπαθούν να υποβάλουν τους καταναλωτές οι υπεραγορές ή σουπερμάρκετς, που προσφέρουν τις τιμές τους σε 999 , 1999. 2999 αντί για 1000, 2000 ή 3000, η δωρεάν το 6ο μπουκάλι το οποίο δεν είναι πρόσθετο αλλά είχε προβλεφθεί στη συσκευασία των 6, γιατί δωρεάν θα ήταν μόνον αν υπήρχε ένα 7ο.
Επειδή λοιπόν υπάρχει τόσο απατηλό παρελθόν στην πολιτική, όσο και στην αγορά, οι πολίτες δύσκολα πλέον ξεγελιούνται. Στην αγορά τις περισσότερες φορές πληρώνουν συγγνωστά τη λειψή μονάδα, ενώ την είχαν ήδη ξεγράψει και γελούν για την κοροϊδία που επιχειρούν οι έμποροι, όπως επίσης ξέρουν καλά ότι δεν παίρνουν δωρεάν το 6ο μπουκάλι χυμού, κρασιού ή νερού. Για το μέλλον όμως της Ε. Ένωσης, οι ευρωπολίτες έχουν διαφορετική γνώμη. Κι αυτό γιατί παρακολουθώντας τις αστοχίες και τους βραδύτατους ρυθμούς των ακριβοπληρωμένων «αρμοδίων» και έχοντας χάσει για τους εαυτούς τους το όραμα της προόδου τους, ενδιαφέρονται για το μέλλον τουλάχιστον των παιδιών τους. Και κρίνοντας έστω μόνον από τη διαχείριση και την προσπάθεια επιβολής του αποτυχόντος ευρωσυντάγματος δεν πρόκειται να πλανηθούν από την σχεδιαζόμενη μεταμφίεσή του υπό διαφορετικό τίτλο, εάν δεν υπάρξει ακριβής πληροφόρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου