ΤΟΠΙΚΑ

Χορήγηση υποτροφιών από την ΕΒΟΛ

χορήγηση-υποτροφιών-από-την-εβολ-762073

Για τρίτη χρονιά 15 φοιτητές θα ενισχυθούν με 400 ευρώ από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο για τις σπουδές τους – Πρωτοβουλίες για τη σύσταση πανθεσσαλικής οργάνωσης στον πρωτογενή τομέα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η ΕΒΟΛ θα χορηγήσει και φέτος υποτροφίες σε 15 πρωτοετείς φοιτητές από τον Νομό Μαγνησίας, οι οποίοι σπουδάζουν εκτός Θεσσαλίας και αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους. Την απόφαση έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι να τύχουν της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία θα αξιολογηθούν από την επιτροπή που έχει συσταθεί εξαρχής και στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον κ. Πρίντζο, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το βοήθημα θα είναι ύψους 400 € μηνιαίως για διάστημα εννέα μηνών (από Σεπτέμβριο ώς Μάιο), σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα έξοδα σπουδών σε άλλες πόλεις. «Δεν τους σώζουμε μ’ αυτά τα χρήματα, αλλά τους βοηθάμε σημαντικά σε μια εποχή που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες», επισήμανε χθες ο κ. Πρίντζος.

Εγκαινιάζεται το φωτοβολταϊκό πάρκο

Χθες πρόεδρος της ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου της οργάνωσης στο Στεφανοβίκειο ολοκληρώθηκε. Εκκρεμεί μόνο η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο πρόκειται για μια καλή επένδυση για λογαριασμό της ΕΒΟΛ, καθώς το πάρκο είναι δυναμικότητας 500 KW, η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του εργοστασίου στον Βόλο, καλύπτοντας περίπου το 50% των αναγκών.

«Εκτιμούμε ότι σε διάστημα 2-3 ετών θα γίνει απόσβεση του κόστους, ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και είχε σηματοδοτηθεί σε ποσοστό 42%», είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, εκτιμώντας ότι το όφελος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό από την επένδυση θα ανέλθει σε 200.000 € ετησίως.

«Καμπανάκι» για τους αγρότες

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου χτύπησε «καμπανάκι» για τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και πως αν η Πολιτεία δεν βοηθήσει και δεν σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο θα επέλθει η καταστροφή, ενώ τόνισε ότι είναι εμφανής η έλλειψη των συνεταιριστικών οργανώσεων, που αν υπήρχαν η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε τη διοργάνωση πανθεσσαλικής σύσκεψης στα Φάρσαλα την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, όπου θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των συνεταιριστικών οργανώσεων σε μία κοινή βάση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Απώτερος στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου είναι η δημιουργία μίας συνεταιριστικής οργάνωσης πανθεσσαλικού χαρακτήρα. «Μόνο μέσα από διαδικασίες συνεργατισμού μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο και λύσεις για τα προβλήματα της υπαίθρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου σχολίασε επίσης σκωπτικά την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας πως «οι πολιτικές προέχει να αλλάξουν», ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον απερχόμενο υπουργό Ε. Αποστόλου, λέγοντας πως ο απολογισμός του έργου του στο Υπουργείο είναι αρνητικός.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ακόμη εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική και οι επιπτώσεις της θα καθορίσουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ίσως να μην είναι αναστρέψιμη και δεν πάει άλλο, ενώ εξέφρασε απορία πώς η Πολιτεία δεν το αντιλαμβάνεται ότι έχουν απομειωθεί τα πάντα.

Εξάλλου τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, καθώς δεν έχουν νερό, το οποίο αντλούν από τα 350 μ. με κόστος περίπου 80 € ανά στρέμμα, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη λίμνη Κερκίνη, το κόστος του νερού είναι μόλις 8 € , ενώ εκτίμησε ότι η έλλειψη του συνεταιριστικού κινήματος είναι εμφανής και κατηγόρησε την Πολιτεία για σημαντική αδράνεια, που ταλαιπωρεί εδώ και 10 χρόνια τους αγρότες και έχει αποτέλεσμα να καταρρέει ένας εθνικός πλούτος υποδομών.

Τέλος ο ίδιος διέβλεψε ότι χωρίς αγροτική πολιτική και στήριξη από την Πολιτεία, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι, ούτε να μείνουν στα χωριά οι νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μείνουν και να καλλιεργήσουν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου