ΤΟΠΙΚΑ

Ενα σχολείο ελκυστικό για μαθητές, το 1ο Γυμνάσιο Βόλου

ενα-σχολείο-ελκυστικό-για-μαθητές-το-1ο-762077

Με νέα αίθουσα ρομποτικής, ονομασία αιθουσών μαθημάτων, επιστημονικές παραστάσεις, σκάλα της προπαίδειας και μοιρογνωμόνια

Νέα αίθουσα ρομποτικής, νέα ονόματα στις αίθουσες μαθημάτων, επιστημονικές παραστάσεις, σκάλα της προπαίδειας και μοιρογνωμόνια… Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά, πλήρως αναβαθμισμένο. «Ολες οι δράσεις εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης του δημοσίου σχολείου και να καταστεί πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Καραφέρης.

Καινούργια αίθουσα ρομποτικής

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου παίρνοντας παράδειγμα και από άλλα σχολεία του νομού, την περασμένη σχολική χρονιά 2017-2018 δημιούργησε ομάδα ρομποτικής. Έτσι προμηθεύτηκε με δύο ολοκληρωμένα κιτ ρομποτικής, ένα drone που κινείται με προγραμματισμό και συμμετείχε για πρώτη φορά στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής στη Λάρισα. Το καλοκαίρι στο σχολείο διαμορφώθηκε καινούργια αίθουσα που θα φιλοξενεί την ομάδα των μαθητών που ασχολούνται με τη ρομποτική. Η φωτογραφία λήφθηκε κατά τη διαμόρφωση της αίθουσαςΗ νέα αίθουσα ρομποτικής.

Ονομασία αιθουσών μαθημάτων

Άλλαξαν όνομα οι αίθουσες διδασκαλίας στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Έτσι για παράδειγμα η 5η αίθουσα φιλολογικών θα ονομάζεται πλέον αίθουσα διδασκαλίας «Αριστοτέλης». Αυτό επιτεύχθηκε μετά από δημοκρατικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η υλοποίηση του παραπάνω project επιτεύχθηκε επειδή οι αίθουσες διδασκαλίας στο σχολείο είναι αίθουσες μαθημάτων (π.χ. αίθουσα Ιστορίας, κ.λπ.) και όχι αίθουσες τμημάτων (π.χ. αίθουσα Α1, κ.λπ.). Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε αίθουσα διδασκαλίας έχουν επικολληθεί όμορφες πινακίδες με το όνομα της αίθουσας (π.χ. Πλάτων, τη φωτογραφία του, καθώς και λίγα λόγια για το έργο του καθ’ ενός).

Η φωτογραφία δείχνει το προαναφερθέν εγχείρημα

Νέες ονομασίες αιθουσών μαθημάτων

Εμπλουτισμός με επιστημονικές παραστάσεις

Συνεχίζει ο εκπαιδευτικός αισθητικής αγωγής Αϊβαλιωτης Δημήτριος μαζί με τους μαθητές της ομάδας «πολύχρωμο σχολείο» να εμπλουτίζει τις αίθουσες διδασκαλίας με επιστημονικές παραστάσεις.

Ως γνωστό το σχολείο είναι το μοναδικό στον νομό Μαγνησίας στο οποίο λειτουργούν αίθουσες μαθημάτων.

Αυτό ξεκίνησε το 2000 περίπου όταν επιλέχθηκε ένα σχολείο σε κάθε νομό με κριτήριο το πλήθος και το μέγεθος των αιθουσών και των διαδρόμων και εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ευρωπαϊκή ένωση με την επωνυμία «ΣΕΠΠΕ».

Έτσι υπάρχει αίθουσα μαθηματικών, αίθουσα ιστορίας κ.λπ. Αυτό εκμεταλλεύεται ο κ. Αϊβαλιωτης και η ομάδα των μαθητών του και ζωγραφίζουν σε κάθε αίθουσα αντίστοιχες παραστάσεις.

Από τη αίθουσα φυσικών επιστημών «Δημόκριτος» η σχετική φωτογραφία.

Νέες επιστημονικές παραστάσεις στις αίθουσες

Η σκάλα… της προπαίδειας

Το σχολείο συνεχίζει να πρωτοτυπεί στο θέμα της αναβάθμισης των χώρων του, με εκπαιδευτικούς στόχους. Συγκεκριμένα στα ρίχτια των σκαλοπατιών της κεντρικής σκάλας αποτυπώθηκε η προπαίδεια, διακοσμώντας τον χώρο του σχολείου, αλλά και βοηθώντας έτσι τους μαθητές να την αποτυπώσουν στη μνήμη τους.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου Καραφέρης Ιωάννης η ιδέα ήρθε από άλλα σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού όπως επίσης και η γιγάντια οθόνη ανακοινώσεων που διατηρεί το σχολείο αλλά και άλλες παρόμοιες καινοτομίες που έχουν εκπαιδευτικό σκοπό.

Η σκάλα της προπαίδειας

Μοιρογνωμόνια

Έξω από τις αίθουσες μαθηματικών «Ευκλείδης» και «Πυθαγόρας» αποτυπώθηκαν μοιρογνωμόνια (φωτο 5) και έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοούν στην πράξη τις γωνίες του κύκλου.

Μοιρογνωμόνια έξω από τις αίθουσες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου