ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στον Ξηριά

κίνδυνος-για-πλημμυρικά-φαινόμενα-στ-762975

Λίμνη σχημάτισαν τα νερά από τις βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών στη διάβαση που οδηγεί στο Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» και τα γύρω σπίτια της περιοχής.

Η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών στον χείμαρρο Ξηριά είχε ως συνέπεια τα νερά να λιμνάσουν στο σημείο που η διάβαση διασταυρώνεται με τον χείμαρρο και να παραμείνουν έτσι μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός προκαλεί διάχυτο προβληματισμό στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ο κ. Χρυσόστομος Σκαρίπας κατήγγειλε το περιστατικό στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για μελλοντικά φαινόμενα πλημμυρισμού.

«Αν σήμερα παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή τι θα γίνει το φθινόπωρο;», αναρωτιέται ο ίδιος και τονίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή ο Ξηριάς έχει μέσα στην κοίτη του χώματα, πέτρες, λάσπη, ξύλα, λάστιχα, πλαστικά, κάθε είδους απορρίμματα.

Επιπλέον, εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στο Ίδρυμα τα χώματα σχηματίζουν βουνά.

«Δεν υπάρχει ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ εξαιτίας της συγκέντρωσης των νερών στην περιοχή υπάρχουν πολλά κουνούπια. Το χειρότερο όμως, είναι τι θα γίνει το φθινόπωρο. Εάν δεν καθαριστεί ο χείμαρρος, θα έχουμε φαινόμενα πλημμυρισμού με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές», είπε ο ίδιος.

Οι εικόνες πλημμυρισμού στην επίμαχη περιοχή αποτελούν φαινόμενο που εκδηλώνονται αρκετά συχνά όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να βρίσκουν διέξοδο μέσω άλλων οδών και αναγκαία να κινούνται σε κατευθύνσεις που είναι αντίθετες με τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο κ. Σκαρίπας ζήτησε να ενημερωθεί λοιπόν τι έγινε με τον καθαρισμό του χειμάρρου που είχε ανακοινώσει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τονίζοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και για μελλοντικά φαινόμενα πλημμυρισμού αλλά και για τη διέλευση των οχημάτων από το σημείο λόγω μη επαρκούς ορατότητας.

Τι απαντά η αντιπεριφερειάρχης

«Ο καθαρισμός του χειμάρρων στα σημεία που είναι εντός ορίων οικισμών δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αλλά των εκάστοτε Δήμων. Εντούτοις, επειδή κανένας Δήμος δεν βγάζει μηχανήματα, αναλαμβάνουμε εμείς».

Τα παραπάνω επισήμανε ερωτηθείσα σχετικώς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε λοιπόν ότι και σε αυτή την περίπτωση στο πλαίσιο εργολαβίας προϋπολογισμού 500.000 ευρώ θα γίνει ο καθαρισμός της κοίτης του Ξηριά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε καθαρίσει τα ρέματα στον Αλμυρό, τη Νέα Αγχίαλο και τις Αλυκές. Τώρα προχωρούμε στην απομάκρυνση φερτών υλών και μπαζών από ρέμα στη Μπούφα, ενώ στη συνέχεια θα καθαρίσουμε τον Κραυσίνδωνα, τον Ξηριά και τον Άναυρο», ενημέρωσε η ίδια.

Επισημαίνεται ότι η παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων γίνεται στα επικίνδυνα σημεία των ρεμάτων.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι οι εργασίες καθαρισμού δεν γίνονται στο συνολικό μήκος των χειμάρρων καθώς τότε θα απαιτούνταν εκατομμύρια ευρώ για τις εργολαβίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου