ΤΟΠΙΚΑ

Διοικητής του Νοσοκομείου: «Οι γιατροί έδειξαν υπευθυνότητα»

διοικητής-του-νοσοκομείου-οι-γιατρο-764036

Το πόρισμα του Αχιλλοπούλειου για τον χειρισμό περιστατικού βρέφους που κινδύνεψε μετά από τσίμπημα οχιάς

«Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και οι θεράποντες ιατροί αποδείχθηκε πως έδειξαν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που έπρεπε, δεν αργοπόρησαν ούτε αδιαφόρησαν».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός με αφορμή την καταγγελία που έγινε στον Τύπο για τον κίνδυνο που διέτρεξε η υγεία ενός βρέφους ηλικίας 19 μηνών όταν στις 23 Ιουλίου ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού των παππούδων του στο Βένετο μία οχιά το τσίμπησε στο χέρι.

Όταν αποκαταστάθηκε η υγεία του παιδιού μετά από περίπου δεκαήμερη νοσηλεία σε τρία συνολικά Νοσοκομεία, η γιαγιά του παιδιού, Γιούλα Μητρομάρα – Γαλάτου, είχε καταγγείλει ότι στο Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός ενώ αναφερόταν αναλυτικά και στην συμπεριφορά των γιατρών.

Τότε, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε ολιγωρία, ενώ για το θέμα παρενέβη και η Εισαγγελία Βόλου ζητώντας τη λήψη καταθέσεων ώστε να διαλευκανθεί εάν υπήρξε έκθεση σε κίνδυνο ή παράβαση καθήκοντος.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κοινοποιεί το πόρισμα της εξέτασης επιφυλασσόμενη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος, καθώς όπως σημειώνει «η καταγγελία αποδείχθηκε μη αληθής, έχοντας δημιουργήσει σοβαρό θέμα ηθικής βλάβης και σπίλωσης του Νοσοκομείου και συγκεκριμένων ιατρών, με συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία στις συνθήκες της τοπικής κοινωνίας».

Το πόρισμα

Αναλυτικά το πόρισμα, που υπογράφει ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δραμητινός, αναφέρει τα εξής:

«Διαπιστώθηκε από την προκαταρτική εξέταση πως οι συνοδοί έφεραν το παιδί στο ΤΕΠ στις 2.15 αναφέροντας σαν λόγο προσέλευσης τραύμα άκρας χειρός. (αβλεψία(;), πλημμελής εποπτεία (;)). Για αυτό το παιδί εστάλη για διενέργεια Α/α Ακτινογραφίας (14.29) ανέμενε για την παραλαβή της, επισκέφθηκε ξανά το ΤΕΠ Ορθοπεδικής, στη συνέχεια της Χειρουργικής για να εξεταστεί και να συνεκτιμηθεί με το αποτέλεσμα της Ακτινογραφίας και μετά παραπέμφθηκε στο ΤΕΠ Παιδιατρικής (γύρω στις 15.00). Από αυτή την ώρα και μέχρι τις 15.50 που έγινε η κλήση στο ΕΚΑΒ για διακομιδή η αντιμετώπιση του περιστατικού υπήρξε απόλυτα σωστή, αφού έγινε η διάγνωση της νόσου, ενημέρωση των συγγενών ότι δεν πρόκειται για κάκωση, αλλά για δήγμα φιδιού, διαρκής καταγραφή της κλινικής εικόνας του παιδιού, των ζωτικών του σημείων, εργαστηριακοί έλεγχοι (3), θεραπευτική αντιμετώπιση κατά την κρίση των ιατρών που οδήγησε στη σταθεροποίηση της κατάστασης του μικρού ασθενούς και διακομιδή του ασθενούς συνοδεία δύο ιατρών, εκ των οποίων μία αναισθησιολόγος για να αντιμετωπιστεί ακόμη και το ενδεχόμενο επείγουσας διασωλήνωσης».

Βρίθει από «ανακρίβειες και συκοφαντικούς ισχυρισμούς»

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η καταγγελία που έγινε βρίθει από ανακρίβειες και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, τόσο για την Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής όσο και για το Νοσοκομείο για τους εξής λόγους:

Οι παππούδες μετέβησαν κατ’ αρχήν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, όπου και εζήτησαν να γίνει ακτινογραφία στο χέρι του παιδιού, επειδή δε αυτό δεν γινόταν, αναχώρησαν για το Νοσοκομείο Βόλου.

Οι συνοδοί όταν προσήλθαν στο Νοσοκομείο Βόλου είπαν ότι το παιδί είχε χτυπήσει και για αυτό κατευθύνθηκε στο Ορθοπεδικό ΤΕΠ. (Ημερήσια Ονομαστική κατάσταση ασθενών, ΤΕΠ Ορθοπεδικό)

Μετά το Ορθοπεδικό, το παιδί εξετάστηκε από το Χειρουργικό ΤΕΠ και κατόπι στο Παιδιατρικό, όπου λόγω της κλινικής κατάστασης του παιδιού και των σημείων στην άκρα χείρα του η εφημερεύουσα Διευθύντρια Παιδίατρος πρώτη διέγνωσε δήγμα φιδιού, εφάρμοσε το θεραπευτικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί και κατόπι ο παππούς είπε πως στο χωριό έχουν φίδια και μάλιστα οχιές!

Από την πρώτη στιγμή το παιδί αντιμετωπίστηκε από την Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής και ένα σύνολο 10 γιατρών Ειδικών και Ειδικευομένων Παιδιάτρους, Χειρουργούς, Αναισθησιολόγους και Ορθοπεδικούς.

Από την είσοδό του παιδιού στο ΤΕΠ βρίσκονταν στο εξεταστικό κρεβάτι και όχι στην αγκαλιά των παππούδων.

Αντιοφικός ορός υπήρχε, όπως αποδεικνύεται από τη νοσηλευτική λογοδοσία της ημέρας

Από τη χορήγηση πληροφοριών – στοιχείων διακομιδής ασθενούς από το ΕΚΑΒ διαπιστώνεται ότι στις 15,50 επικοινωνεί η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής για διακομιδή. Μέχρι τότε, με εντολές της και παρουσία της από την πρώτη στιγμή στο περιστατικό, τέθηκε 2ος φλεβοκαθετήρας, έγινε 2η αιμοληψία και δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στο ΤΕΠ της Παιδιατρικής, όπου βρισκόταν το παιδί, οι εφημερεύοντες και άλλο ιατροί της Παιδιατρικής βρισκόταν διαρκώς πάνω από το παιδί, χορηγώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, υποστηρίζοντας το με μάσκα Οξυγόνου και ελέγχοντας διαρκώς τα ζωτικά του σημεία, ελέγχοντας το με εξετάσεις αίματος (έγιναν τρεις αιμοληψίες). Σημειώνεται πως το ΤΕΠ Παιδιατρικής είχε κλείσει για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (ανάμεναν περί τα δέκα περιστατικά) μια και λόγω της σοβαρότητας ασχολούνταν αποκλειστικά με το παιδί.

Το παιδί δεν διασωληνώθηκε και παραδόθηκε στο ΤΕΠ Παιδιατρικής του Κεντρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στις 2:20».

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα θα επισυναφθεί στο φάκελος της έρευνας της Εισαγγελίας Βόλου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου