ΤΟΠΙΚΑ

Εργασίες… χειρουργείο στον καταθλιπτικό αγωγό στη Λαρίσης

εργασίες-χειρουργείο-στον-καταθλιπ-769291

Ξεκίνησαν από χθες το πρωί οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης που εντοπίστηκε στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο προς τον βιολογικό της ΔΕΥΑΜΒ. Η ζημιά που εμφανίστηκε προχθές το απόγευμα, με αποτέλεσμα τα λύματα να «σκάσουν» στο οδόστρωμα στη Λαρίσης, εκτιμάται ότι θα έχει επιδιορθωθεί πλήρως έως και σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, «έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 24.08.2018 εκτός απροόπτου.

Προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση της βλάβης η παροχή λύματος του κεντρικού αντλιοστασίου αφού πρώτα χλωριωθεί, οδηγείται στην υπερχείλιση, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αγωγού λύματος θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση».

Η ζημιά εντοπίστηκε στα τέσσερα μέτρα βάθος κάτω από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Το σημείο της επέμβασης είναι δύσκολο για τα συνεργεία της αποχέτευσης. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει θάλασσα από κάτω και οι εργασίες θυμίζουν… χειρουργείο για να μην καταρρεύσουν πρανή. Είναι και δύσκολο το σημείο της επέμβασης επειδή τα υλικά είναι πολύ παλιά.

Χθες, δύναμη της Τροχαίας Βόλου ρύθμιζε την κυκλοφορία στο σημείο, καθώς για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες, διακόπηκε η κυκλοφορία στη Λαρίσης στο τμήμα της από Νεαπόλεως έως Αθηνών. Η κίνηση των οχημάτων από Λάρισα προς Βόλο διοχετευόταν μέσω της Νεαπόλεως και από εκεί μέσω Φιλικής Εταιρείας προς Αθηνών.

Κλιμάκιο της Τροχαίας θα βρίσκεται και σήμερα στο σημείο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο Ηλίας Ξηρακιάς

Με αφορμή τη βλάβη στον καταθλιπτικό αγωγό, ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, Ηλίας Ξηρακιάς, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η βλάβη στον καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς των λυμάτων του δικτύου αποχέτευσης, από τα αντλιοστάσια, στη συμβολή των λεωφόρων Λαρίσης και Αθηνών, μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού στην Μπουρμπουλήθρα, φέρνει στην επιφάνεια μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος για τη ΔΕΥΑΜΒ που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια βλάβη για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η παροχέτευση του όγκου των λυμάτων στο λιμάνι μετά από απλή επεξεργασία χλωρίωσης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν παλαιό καταθλιπτικό αγωγό αμιάντου που «διατρέχει» τη συνοικία της Νεάπολης μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού. Η τελευταία βλάβη σημειώθηκε το 2013 και γι’ αυτό, μετά την αποκατάσταση, είχαμε προγραμματίσει, με την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014, τη μελέτη και την κατασκευή εναλλακτικού δικτύου, κατά μήκος της Αθηνών, με αγωγό από σύγχρονο υλικό (πολυαιθυλένιο) που θα αντιμετώπιζε οριστικά τον κίνδυνο επανάληψης της βλάβης και κυρίως της επιβάρυνσης του θαλάσσιου μετώπου.

Δυστυχώς χάθηκαν τέσσερα χρόνια και βρισκόμαστε ξανά μπροστά στο ίδιο πρόβλημα που ήταν βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα επαναλαμβανόταν δεδομένου του υπεδάφους της περιοχής και κυρίως το υλικό κατασκευής του παλαιού αγωγού. Το είχαμε επισημάνει στους διαδόχους μου αλλά φαίνεται ότι άλλες ήταν οι προτεραιότητες που έβαζε η σημερινή Δημοτική Αρχή».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου